Kyla, radiotystnad – och alla bilarna…

Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net
Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net

KYLAN HAR KOMMIT till Uppsala till sist. En liten sak.

Jag har börjat blogga just nu. Också en måttlig nyhet.

Reklamradion var tyst en timme i morse – möjligen en lite större nyhet. Man frestas säga: tack för det. Var tydligen ett försök att mobilisera folket till kamp för rätten att få höra den senaste hitlåten åtminstone två gånger i timmen även i fortsättningen. Plus regelbundna påfyllningsdoser av Gert Fylking och Adam Alsing. Aktionen verkar ha lyckats taskigt.

UPPDRAG GRANSKNING HADE ett rejält reportage igår om regeringens fullständiga passivitet när det gäller utsläppen från bilarna. Passivitet är fel ord förresten, man gör vad man kan för att öka bilismen. Miljöminister Andreas Carlgren ville inte medge att privatbilismen måste begränsas utan litade glatt på att ny teknik skulle fixa utsläppen – något som tyvärr inte bilindustrins företrädare vågade ge förhoppningar om. De kom också till tals i reportaget och var inte särskilt optimistiska.

Det hela var stundtals roligt presenterat, inte minst inslaget som visade arkivsnuttar på Carlgren i yngre tappning när han sa precis tvärtom mot vad han säger i dag. Men egentligen är det inte roligt alls det hela. Visst kan det ha underhållningsvärde när regeringen får sig en känga – särskilt om man inte gillar regeringen. Men tyvärr finns inga garantier för att oppositionen tänker göra ifrån sig så mycket bättre om den får chansen. Det finns inget större tryck från väljarna att göra något och det kan vara farligt att utmana arga bilister. Så politikerna tiger mot bättre vetande.

Plötsligt under inslaget kändes det som om vi alla glatt sjungande (eller tutande) och med förbundna ögon går mot en framtid vi inte på allvar vill tänka på. Klimathotet som vi svenskar är så stolta över att vi uppmärksammat blir plötsligt något trist som ska sopas under mattan så fort det blir frågan om handling och inte bara om ord.

Problemet är förstås att många av oss har vant oss vid att använda bilen väldigt mycket. Och då blir vi upprörda om vi tror att någon tänker hindra oss.

Egentligen är det tokigt tänkt. I sanningens namn är det ju inte så kul att förspilla dyrbar ledig tid i storstädernas bilköer. Vad vi borde prata om är hur vi skulle kunna lösa problemen på ett sätt som både vi och framtida generationer mår bra av.

Se reportaget på SVT Play.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s