Elakt spam, betyg godkänt

IBLAND BLIR MAN LITE halvimponerad.

Nyss fick jag ett mail från något som såg påstod sig vara Microsoft Update Center. Adressen såg riktig ut och det hela var skrivet på rätt prydlig engelska. Det var dags för en säkerhetsuppdatering lät det som. Det ovanliga var bara att man måste hämta den själv, därför att om Microsoft lade upp den på sin egen webbplats så skulle det ha lett till ”ett effektivt skapande av en skadlig programvara”. Därför valde man i stället att distribuera en ”experimentell privat version” till alla Windowsanvändare. Det var bara att klicka på länken i mailet och följa instruktionerna…

Nä, det gjorde jag inte. Klassiskt skojeriförsök, rätt snyggt utfört. Tre poäng av fem möjliga. Men Microsoft gör aldrig så där med sina uppdateringar.

Hela upplägget bygger förstås på att det är mycket lättare att infektera någons dator med virus och trojaner om det stackars offret hjälper till själv.

UNDRAR VAD SOM skulle ha hänt om jag följt anvisningarna. Oops, där försvann mina pengar? Kanske. Men det är inte säkert att jag skulle ha märkt något alls. En del intrång i datorer drabbar inte i första hand den som har datorn. Ibland handlar det om att någon vill skaffa kontroll över en stor mängd datorer för att de samordnat ska kontakta en server som man vill stänga ner genom att överlasta den. Till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s