I brevlådan igår…

Mordgåtan Olof Palme

… där låg den, min nya bok, ”Mordgåtan Olof Palme”. Ute i handeln är den inte ännu, det är den först i samband med bokmässan i slutet på september. Jag ska ner dit och prata om boken en liten stund lördagen den 25 för övrigt.

Just nu våndas jag lite grann så där som man gör när man väntar på något. Hur kommer min bebis att tas emot? Hur bra kommer det att nå fram, det jag försöker förklara? Kommer det att bli bråk om vissa inslag i boken? (Det vore inte så dumt, förmodligen.) Eller bryr sig inte folk om det gamla olösta statsministermordet längre?

Många gör inte det eller vill inte göra det – trots att Palmemordet faktiskt lett till något så märkligt som världens största mordutredning. Större än utredningen av mordet på president Kennedy. Större än Lockerbieutredningen.

Sanningen att säga är det ett rätt dystert världsrekord som svenskt rättsväsende kapat åt sig. Det är ju faktiskt ett monument över ett gigantiskt misslyckande. Därmed är det väl också begripligt om det finns folk som inte vill prata om saken. Men för de flesta av oss bör väl detta smått osannolika bottenresultat framstå som just ett argument för att vi verkligen borde få veta.

Den slutgiltiga sanningen om mordet kan jag inte bjuda på. Men kanske viktiga skärvor av denna sanning. Vad jag definitivt kan ge svar på är varför utredningen gått så fruktansvärt illa. Här finns den, den märkliga berättelsen om raden av skenlösningar – och om frågorna som polis och åklagare inte haft lust att ställa.

Jag vet att jag har något att berätta. Nu får vi se hur det når ut.

12 reaktioner på ”I brevlådan igår…

 1. En fantastisk bok, bara ett femtiotal sidor kvar. Har läst Lars Borgnäs Iskall vind … tidigare – och tillsammans skapar de en gedigen bild om vad som egentligen hände. Nu får jag väl ge mig på din stora bok också:)

  Vad tror du personligen hände den där kvällen i februari?

 2. Tack för beröm. Till din fråga: jag försöker undvika att tro saker när det gäller Palmemordet. Det är så många som gör det ändå.

  Men jag kan ju bolla med hypoteser för att se om de stämmer överens med vad som verkar vara tillgängliga fakta. Och då menar jag att det är mycket som pekar på att det fanns en grupp av människor som bestämt sig för att göra sig av med den svenske statsministern. Och med tanke på vad som skedde efteråt kan man nog dra slutsatsen att mördarna inte velat göra en våldsam en politisk manifestation för att imponera på sina anhängare, för då hade de sett till att göra reklam för sig själva i efterhand. Snarare ville de helt enkelt ha bort Palme. Utomstående skulle helst inte förstå varför.

  Att motivet till mordet ändå var politiskt förefaller däremot sannolikt. Dels med tanke på vem mordoffret var och dels just därför att det verkar som om en hel grupp av personer var inblandade. Om motivet varit privat blir det svårt att förklara t ex de distinkta tecknen på övervakning med walkie-talkies.

  Tänkbara varianter är att sydafrikanerna ville ha bort en politiker som spelade en aktiv roll i den internationella kampanjen mot apartheid. Eller att mördarna representerade affärsmän som riskerade att förlora stora pengar om Palme stoppade mutorna i Bofors stora exportorder till Indien. Eller att de tillhörde grupper som trodde att Palme skulle sälja ut Sverige i samband med sin Moskvaresa.

  Det kan ju finnas ytterligare varianter. Och det kan ju finnas mer än ett motiv inblandat.

  Den besynnerliga – och ouppklarade – stölden och raderingen av Palmes skatteöverklagan på länsrätten några timmar före mordet pekar kanske på att det åtminstone fanns en svensk koppling till det hela. En sådan sak skulle t ex knappast några sydafrikanska agenter klara av på egen hand.

  Händelsen på länsrätten skulle kunna vara ett led i ett karaktärsmord på Palme, ett försök att oskadliggöra honom genom att skandalisera honom. Och man kan mycket väl tänka sig att personer som låg bakom mordet in i det sista bollat med andra sätt att göra Palme ofarlig genom att ta heder och ära av honom.

  Det är åt sådana här håll jag tror man gör klokt i att fundera. Och om sanningen finns i den här riktningen ska man kanske inte bli så överraskad över att – såvitt vi vet – det inte kommit något erkännande från någon enstaka inblandad person som fått dåligt samvete.

 3. Har funderat på detta; någon eller några MÅSTE ha vetat i förväg att paret Palme går på bio just denna kväll. Men hur får dom veta det? Dom bestämmer ju sig först på kvällen. Är deras telefon avlyssnad? Är dom buggade med diverse avlyssningsutrustning? Det spekuleras hos någon författare att LP känt sig observerad. Men om jag observerar vet jag ju fortfarande inte vad som kommer att hända senare. Det bestäms ju först på kvällen av paret Palme. Finns det folk ute i Stockholmskvällen som redan vid porten följer efter dom på vägen till bion? Eller chansar man på bion? Hur stor är chansen att du träffar rätt på rätt bio? Hur många biografer fanns det i Stockholm 1986? Kan det vara som så att den person som stod vid Dekorima redan visste att paret Palme skulle på bion? Gör man det så hamnar vi genast i en konspiration mot OP?!

 4. Det är frågor just av det slag som du ställer som fått mig att intressera mig för möjligheten av ett i förväg bestämt möte mellan Palme och gärningsmannen. Eftersom det finns viktiga vittnesmål som pekar på att Palme talade med mördaren strax före skotten måste man ju ta det alternativet på visst allvar, vilket utredarna inte har gjort.

  Hade det inte handlat om Sveriges statsminister utan om något annat mordoffer hade säkert utredarna gått igenom möjligheten att offret blivit lurat till mordplatsen av mördaren eller någon som denne samarbetade med. Sådant händer ju faktiskt. Det är en av de uppenbara metoder som kan användas av personer som planlägger ett mord i förväg och som vill ha kontroll över händelseförloppet. Med all sannolikhet var det något liknande som skedde med fackföreningsledaren Jimmy Hoffa för att ta ett känt exempel.

  Rent konkret kunde det i fallet Palme ha gått till så att någon ringt honom i bostaden tidigt på fredagskvällen och bett om ett sammanträffande med hänvisning till att det fanns något angeläget, känsligt och brådskande som måste ordnas. Palmes naturliga svar skulle i det läget kunna ha varit att man ju kunde ses som hastigast efter bioföreställningen i samband med att han promenerade Sveavägen hemåt. Om det var så det gick till hade mördaren tiden och platsen klar för sig i förväg. Därmed kunde t ex flyktplanen finslipas. Och sedan var det bara att ställa sig och vänta.

  Om det här var vad som hände så faller en del besynnerliga frågetecken på plats. till exempel blir det begripligt varför vittnen kunnat rapportera att de sett män med walkie-talkies omkring mordplatsen långt innan Palme kom dit: det skulle i så fall kunna handla om medgärningsmän som var där i förväg för att rekognoscera.

 5. Kan det ha varit dessa papper/dokument som försvann, som man ville diskutera? (Är dom kanske återfunna?) Men sen måste man fråga sig; pratade han inte med sin hustru? Levde dom olika liv? Var hon helt ovetande om allt? Tänk om LP INTE ville gå på bion? Tänk om OP kanske insisterade att få gå på bion just den kvällen! Var dom ivriga biobesökare, eller var detta en engångsgrej? Det är synd att LP inte var mer samarbetsvillig, och kunde lägga prestigen åt sidan. Om man suttit ner med LP och rett ut alla ev missförstånd SÅ kanske utgången varit annorlunda ang hennes beteende mot poliserna? Ett ursäkta/förlåt hade kanske hjälpt. Vem vet; svaret på alla frågor är kanske varför biobesöket och turerna runtom om besöket?

 6. Makarna Palme brukade inte gå på bio. Men att döma av polisutredningen hade de redan tidigare under dagen varit inne på att ägna kvällen åt ett biobesök och deras ursprungliga tanke hade varit att se ”Mitt liv som hund” som gick på Spegeln på Birger Jarlsgatan. Under eftermiddagen fick dock Lisbeth veta att sonen Mårten och hans flickvän skulle gå och se ”Bröderna Mozart” på Grand. Och det ledde till att makarna Palme bestämde sig för att se samma film. Det finns ingen anledning att ifrågasätta de här uppgifterna, tror jag. Och det betyder i så fall att biobesöket inte var föranlett av att Palme blivit kontaktad av någon utomstående person som bad om att få träffa honom.

  Däremot: om någon utomstående bad om ett kort och privat möte med Palme när biobesöket väl var bestämt var det naturligt ur Palmes synpunkt att förlägga ett kort sammanträffande till någon mötesplats på hemvägen. Särskilt om Palme tog in önskemålet att ett sådant möte borde vara diskret var detta ett till synes lämpligt tillvägagångssätt. Han hade inte med sig livvakter till bion (vilket han enligt rutinen skulle ha haft) och om han då stannade upp i någon minut när han mötte någon på gatan var risken inte stor att det skulle väcka särskild uppmärksamhet – i alla fall inte jämfört med andra tänkbara alternativ (t ex ett besök i bostaden eller på kanslihuset).

  Det kan låta onödigt dramatiskt. Men Palme hade många politiska fiender som letade efter angreppsvinklar på honom. När han agerade i frågor, exempelvis med internationella dimensioner, som han betraktade som känsliga kan han ha haft goda anledningar att inte basunera ut vad han gjorde.

  Och visst – det kan ha varit tal om dokument som skulle överlämnas. Det är en bra anledning till ett kort möte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.