”Ni vet vad och vilka som ligger bakom statsministermordet men ni kan ingenting göra åt det”

Gunnar P

FÖRFATTAREN OCH journalisten Gunnar Pettersson är sedan många år baserad i London och har därför fördelen att kunna betrakta Sverige och svenska händelser i ett perspektiv på lite avstånd.

Han bidrar i min bok Konspiration Olof Palme med en berättelse om något han själv upplevt, en episod som pekar på en brittisk underrättelsekoppling till Palmemordet.

Nu har han på sin blogg Pressylta Redux presenterat en del slutsatser efter en läsning av Konspiration Olof Palme.

Det är en recension men också en initierad kommentar i sakfrågan: Gunnar Pettersson har länge följt Palmeutredningen och frågor med anknytning till den – till exempel har han samarbetat med dokumentärfilmaren Allan Francovich som i början av 90-talet gjorde en serie TV-program för brittiska BBC med titeln Gladio. Där skildrade Francovich genom intervjuer och annan initierad information det västeuropeiska Stay Behindnätverket som spelar en så viktig roll i Konspiration Olof Palme.

Gunnar Pettersson tolkar det händelseförlopp som framträder i min bok som belägg för att Palmes fiender i den svenska statsmakten inte bara låg bakom dådet på Sveavägen – de kände inte heller ett särskilt starkt behov av att dölja sanningen för Palmes medarbetare. Han menar till och med att det kan beskrivas som att de skickade rätt ogenerade signaler till den socialdemokratiska partiledningen. Och deras budskap var, som han uttrycker det: ”ni vet mycket väl vad och vilka som ligger bakom statsministermordet, men ni kan ingenting göra åt det”.

6 reaktioner på ””Ni vet vad och vilka som ligger bakom statsministermordet men ni kan ingenting göra åt det”

  1. Birger Elmer, IB-chefen, har sagt någon gång att journalister är bra spionämnen. Då bör de väl rimligen också vara bra som desinformatörer tänker jag vare sig de desinformerar/underminerar/konspirerar medvetet eller omedvetet. Jag tror som Mårten Palme och palmegruppen: Ingen polis, militär eller säkerhetstjänst är inblandad i mordet på Olof Palme.

  2. Å en sak till: Läste en gång att KGB jobbade väldigt långsiktigt. De kunde t.ex förse ett sovjetiskt par med falska estniska identiteter, skicka iväg dem till Estland för en tid och först därefter skicka över dem till själva mål-landet. Vad är det som säger att vi inte fick sådana par hit till Sverige? Vars främsta uppgift idag är att sprida konspirationsteorier och allsköns dynga om svensk säkerhets- och underrättelsetjänst, inklusive stay behind och ledande socialdemokrater, och insinuerar att dessa skulle ha haft något att göra med mordet på Olof Palme. Nog tål det väl ändå att tänkas på va? Man kan ju inte tro på allt man läser och hör om trots allt.

  3. Författaren och bloggaren Gunnar Pettersson har skrivit om den relativa frånvaron av recensioner i svensk press av min senaste Palmebok: http://www.pressyltaredux.com/2015/10/post-scriptum/

    Han menar att den uteblivna debatten om Palmemordet i den etablerade pressen speglar dess närmast militanta ointresse för ämnet – och att det säger en hel del om det offentliga Sverige.

    Välformulerat och intressant som vanligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.