”De som vet har valt att tiga”

tunnelgatan

HÄROM VECKAN recenserades min bok Konspiration Olof Palme i socialdemokratiska Dala-Demokraten i mycket nedgörande ordalag.

Det närmast fientliga tonen i recensionen – och recensentens uppenbara ovilja att diskutera de konkreta uppgifter som finns i boken – gjorde att jag föreställde mig att den helt enkelt speglade stämningar inom vissa grupper i socialdemokratin, stämningar som närmast blivit en informell partilinje.

I Palmes gamla parti finns det fortfarande framträdande personer som alldeles tydligt ser det ouppklarade mordet som en känslig fråga som bör förbigås med största möjliga tystnad. Pressade att kommentera saken brukar de hänvisa till att brottet bör betraktas som uppklarat i och med Lisbeth Palmes utpekande av Pettersson, trots att detta utpekande underkändes av hovrätten.

Nu har boken recenserats i likaledes socialdemokratiska Länstidningen i Östersund. Dess recensent Britt Jakobsson följer definitivt inte någon partilinje utan har gjort vad som framstår som en högst självständig läsning av boken – vilket ju är vad man bör kunna vänta sig av en recensent.

Hon har tagit fasta på vad hon ser som en nyckelmening i boken: ”De som vet har valt att tiga” och fäster särskilt uppmärksamheten på Ingvar Carlssons uppenbara fåordighet kring mordet.

Min bok betecknar hon som ”den bästa och mest klarläggande i ämnet”.

Det gläder mig förstås. Liknande omdömen har faktiskt också getts av nästan alla andra recensenter som skrivit om boken. Den aggressiva sågningen i Dala-Demokraten är ett undantag. Och en kunnig och alert läsare, Morgan Eriksson, reagerade för övrigt på sågningen och fick sin insändare publicerad.

Vad som däremot är anmärkningsvärt är att ingen av dagstidningarna i storstadsregionerna ännu recenserat Konspiration Olof Palme. Med tanke på ämnets betydelse för svensk modern historia är det verkligen lite förbryllande.

Kanske har det att göra med att boken närmar sig känsliga sanningar om Sveriges försvarspolitik och hemliga tjänster.

5 reaktioner på ””De som vet har valt att tiga”

  1. Nedgörande ordalag är allt som oftast ett kvitto på att man gjort någonting helt rätt. Jag har inte hunnit läsa din bok men tänker ägna jullledigheten åt det och det är någonting jag verkligen ser fram emot.

    1. Jodå. Så jag ska verkligen inte klaga för egen del. Men jag är fortfarande missnöjd över hur den offentliga debatten om Palmemordet ser ut. Jag tycker att den ofta befinner sig på en rätt låg nivå med okunniga (och juridiskt högst diskutabla!) formuleringar på temat ”det vet ju alla att det var Pettersson fast bevisen inte räckte”.

  2. Vad tror du om Christer Andersson som gärningsman? Skulle han kunna vara släkt med den tidigare försvarsministern Sven Andersson? Skulle förklara en hel del av socialdemokratins ovilja att gå till botten med fallet.

    1. Christer Andersson är namnet på en person som tilldragit sig en del intresse från Palmeutredarna. Han är inte längre i livet. Den danske författaren Paul Smith är den som mest envist hävdat att det är denne Andersson som mördat Olof Palme. Den som intresserar sig för saken kan studera Smiths blogg, http://palmemordet.eu/

      För min del tycker jag att indiciekedjan som pekar på Andersson är väldigt tunn. Och att han hade samma mycket vanliga efternamn som Sven Andersson är ju inte samma sak som att de var släkt. Även om de var det återstår att hitta en begriplig förklaring till att det skulle kunna infogas i ett politiskt mörkläggningsprojekt. Hela argumentationen kring att Christer Andersson skulle ha varit gärningsmannen bygger på att han var en psykiskt instabil person som agerade ensam, det är svårt att se varför höga befattningshavare i staten skulle ha engagerat sig i att dölja en sådan sanning om mordet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.