Pettersson och bajonettdådet i podcast om Palmemordet

VAD HÄNDE EGENTLIGEN i korsningen Sveavägen – Kungsgatan på kvällen sista söndagen före jul 1970?

Det var då Christer Pettersson alldeles bevisligen dödade en människa – på en plats inte många meter från gathörnet där Olof Palme mördades drygt femton år senare. Och precis som Palmes mördare flydde Pettersson österut in på den smala Tunnelgatan.

tunnelnIngången till Brunkebergstunneln som var öppen den där kvällen 1970.

DAN HÖRNING är en mångsidig person som bland annat skriver fantasylitteratur. Men han har också gjort en egen ambitiös podcast om Palmemordet. Och i den nu publicerade senaste avsnittet av den har han talat med mig om bajonettdådet. Vad säger det om Pettersson – och vad säger det möjligen om Palmemordet?

En podcast – för den som inte vet det – kan beskrivas som en samling ljudfiler på ett bestämt tema som görs tillgängliga över nätet.

Så här beskriver Dan Hörning sitt projekt: ”Palmemordet är en podcast som handlar om det olösta mordet på Olof Palme. Istället för att lägga fram löst grundade teorier om vem som mördade Palme inriktar vi oss på fakta i målet. Vad vet vi? Vad säger vittnena? Vad finns det för fakta som styrka vissa spår? Vad visar den kriminaltekniska undersökningen?”

Det är en sympatisk approach. Och för den som vill lära sig om detta märkliga brott finns mycket att hämta i denna podcast.

Här är adressen till podcasten med alla hittills sända avsnitt. Och för den som föredrar det kan avsnittet om bajonettdådet också avlyssnas på Youtube, här.

Inslaget är på över en timme. Betydligt kortare är två filmsnuttar på Youtube där jag och Dan Hörning är på plats och går igenom händelseförloppet i bajonettdådet. Här och här.

För den som vill ha en ännu mer utförlig beskrivning av det tragiska bajonettdådet finns min bok från 2010, Mordgåtan Olof Palme. Den har nyligen kommit ut i Månpocket.

26 reaktioner på ”Pettersson och bajonettdådet i podcast om Palmemordet

 1. Är inte den sk. Dubbelgångaren mer intressant än CP (Idag finns massa utredningsmatrial kring CP och det är därför lätt att falla tillbaka på det). Han ska ju ha bott någonstans i närheten av mordplatsen. Kan ju förklara varför gärningsmannen tog trapporna. Det enkla kan många gånger vara det riktiga. Tror inte heller man ska överdriva t.ex. Holmers förmåga att kunna undanhålla några uppgifter. Hur intelligent är en person egentligen som kallar någon för ”riksfyllo”? Tror att många av konspirationsteorierna som uppkommit kan vara en avspegling av paniken inom polisen och Säpo. Om det nu pågick övningar samma kväll kan det gett upphov till grova misstankar att något skumt skett inom de egna leden. Var t.ex. Polisen eller Säpo infiltrerat av högerextrema eller ryssar? På sätt och viss speglar Palmemordet Palmes storhet. Han var starkt ideologiskt och politiskt förknippad och nästan alla hade en åsikt om honom. Att det då uppstått teorier om stora mordkomplotter är då inte särskilt konstigt. Jag vet att jag är ute på hal is. Men ville bara ge en alternativ syn på saken. Visst kan jag ha helt fel. Vilket även är sannolikt. Men allt som tillförs kan ju vara av värde. Att Palme dog var kanske bara en bonus för den mer extrema delen inom polisen och kanske inte hade något med dom att göra. Men själva misstanken att poliser kan ha varit inblandade kan ha gjort att polisen har blivit försiktiga i sin utredning och det i sin tur har gett något sorts kvitto för många att det har förekommit oegentligheter.

 2. Lite annat ämne.
  Om det senaste som skrivits i Expressen angående Palmemordet.

  Det står följande i Expressen:

  Mannen ska pekats ut av en person som kände honom.
  Uppgifter finns också om att en person såg honom utföra mordet.

  Om SÄPO hade ovanstående uppgifter i ett tidigt skede efter mordet. Varför lämnades informationen inte över till PU?
  Eller har PU haft de uppgifterna sedan tidigare? Det är ju en stor skandal om PU inte har fått de uppgifterna av SÄPO på ca 25 år angående utpekandet av mannen som GM, och att en person sett honom utföra mordet

  Om PU fått just dessa uppgifter tidigare är det högst märkligt i så fall att Granskningskommissionen inte nämner det i sin rapport på närmare 1000 sidor.

  Det har ju inget med buggningen att göra så ovanstående uppgifter
  kan det ju inte rått sekretess över. Enligt resultatet av buggningen har det ju enbart kommit fram uppgifter (påstås det) att Sovjet kände till mordet i förväg. Det kan givetvis finnas flera anledningar till det. Tex. Infiltration i väst länders underrättelsetjänster etc.

  Mannen som blivit igenkänd och utpekad är av okänd nationalitet uppges det. Men hur kan nationaliteten vara okänd, när han har pekats ut av en person som kände honom?

  1. Dina frågor är högst relevanta såvitt jag kan förstå, Sten. Precis som du säger förefaller ju uppgifterna om den möjlige mördaren inte ha ett dugg med diplomatbuggningen att göra. Om Holmér eller Ebbe Carlsson, Kegös och Barrlings samarbetspartners, fått del av uppgifter med någon substans om gärningsmannen är det svårt att förstå att inte saken kom upp redan på den tiden. Kegös och Barrlings befattning med Palmeutredningen upphörde ju i samband med att Ebbe Carlssons livvakt fastnade i tullen i Helsingborg på kvällen den 1 juni 1988.

 3. Är det någon mer en jag som tycker att polismannen Leif T är ganska lik cp !? Kanske någon blandat ihop dom under mordnatten. googla på bilderna och jämför. Vist sa Lisbet i något förhör att mördaren hade kort hals och som ingen överläpp ?

 4. Instämmer med föregående talare. Gunnar är den perfekte moderatorn dessutom. Apropå det så kan jag tyvärr inte skriva om mitt inlägg för jag hittar inte längre den utomordentligt uppseendeväckande kommentaren på Flashback där den famöse signaturen ”Boboslacke” påstår att Olof Frånstedt skulle ha fått besök av folk som skulle ha haft information om MOP. Efter denna uppgift kom ytterligare ett inlägg från samma person där denne på ett självsäkert sätt uppmanar ”de skyldiga” att träda fram medan tid är ”för snart är det försent”. Intressant och något för Dag Andersson att bita tag i tycker jag.

  1. Tack för det. En liten förklaring: Ellroy skrev för en liten tid sedan en kommentar till denna blogg där jag för ovanlighetens skull bad om några ändringar innan den publicerades. Bland annat gällde det att Ellroy refererat till en kommentar på Flashback av signaturen Boboslacke utan att bifoga en länk. Ellroy var rätt kritisk till Boboslackes synpunkter och inte minst därför tyckte jag det skulle vara bra om en länk fanns med så att läsarna kunde bilda sig en egen uppfattning av vad denne ville ha sagt. Men som det är ibland: saker som funnits på nätet är inte alltid lätta att hitta. Den som eventuellt kan hitta de två kommentarer på Flashback från Boboslacke som Ellroy syftar på får gärna hjälpa till och länka.

   1. Endera dagen ska jag göra mitt allra bästa för att leta upp de två tämligen uppseendeväckande inläggen som användaren ”Boboslacke” skrev.

 5. En fråga bara vad vet ni om Cenneth Neilberg som blev erbjuden 1 miljon kronor att mörda palme en månad före mordet !? Av att mordet skulle ha utfört av två poliser och tre utlännigar !? Inget nytt om Cenneth i övrigt? eller betyder detta att han har rätt ?

 6. Nu har jag hittat det inlägg på Flashback där den ökände ”Boboslacke” påstår att Olof Frånstedt skulle ha fått ett erbjudande. Hittade ytterligare pikant inlägg där samme användare påstår att uppgiften om erbjudandet till Olof Frånstedt vidarebefodrades av GW Persson till Dag Andersson (PU) och samme person undrar också i en raljant ton om PU har diariefört GW:S uppgift.

  Jag skriver ner numret på ”Boboslackes” mest intressanta debattinlägg Flashback ( i fallande ordning) och då får ni använda sökfunktionen på FB för att hitta dem. De två första är ju mest häpnadsväckande och kanske mot bakgrund av att den anonyme debattören rätta identitet är känd av de flesta som intresserar sig för palmemordet.

  76755
  76776

  77564
  77486
  77466
  77430
  77291
  77244
  77005
  77007

  1. Tack för detta. Utan att gå in på de sakfrågor du reser än så länge: skulle du inte kunna lägga in direktlänkar till sidorna? Jag tycker det är lite svårt att manövrera på Flashback – och troligen finns det fler än jag som har samma problem. Men varje sida där har ju en unik adress och kopierar du in dem så är det desto lättare för alla läsare av den här bloggen att hitta de inlägg du listar.

 7. Jag ska försöka. Har en padda i knät som jag inte är bekant med. Lyckas jag inte med tekniken är annars sökandet på Flashback rätt så enkelt. Tråden heter ”Mordet på Olof Palme” och går man in i tråden kan man skriva numret i sökfunktionen och sedan välja alternativet ”sök inlägg”. Man behöver inte vara medlem.

  1. Något tokigt blir det. Jag går in på Flashback Forums tråd ”Mordet på Olof Palme – 28 februari 1986” och väljer sökfunktionen i rutan till höger, skriver in numret på ett av de inlägg du nämner, 76755, och markerar ”Visa inlägg” respektive ”Mordet på Olof Palme” och klickar på ”Sök”. Men jag får beskedet ”Tyvärr – inga träffar”. Säkert gör jag något elementärt fel, så hjälp mig gärna.

 8. 2016-07-10, 18:33 #76755
  boboslacke
  Medlem
  Reg: Nov 2011
  Inlägg: 5 037

  ”För ca 5 år sedan erbjöds via OF kontakt med inblandade mot amnesti. Utförarna hävdade att de handlat som de uppfattade det på officiell order UPA och lovats att få berätta vad de visste när mordet preskriberade. Så skedde inte och därmed kan man undra vad som skyddas.”

 9. I korthet kan man ju säga att denne ”Boboslacke” sedan många, många år har framfört åsikten i allehanda forum på nätet att palmemordet antingen begicks av IB eller orsakades av IB. Hans hatiska intensitet och uppenbara avsky för IB får ju mig personligen att tveka inför de flesta av hans påståenden måste jag säga. Han har ett personligt starkt patos som gör mig lite misstänksam. Jag kollade upp karlns bakgrund en kväll och noterade då att han hade gått på Socialhögskolan i Gbg samt varit studentfackligt aktiv på 70-talet. Jag funderade om möjligen Boboslacke själv kan ha råkat personligen lite illa ut vid den här tiden pga av IB03:s inrikesverksamhet? Och att kanske detta kan vara förklaringen till hans ovanligt starka hätskhet och grava anklagelser mot IB? Men det här sista påståendet som han gjorde om ett ”erbjudande till Olof Frånstedt” blir man ju synnerligen nyfiken på oavsett vad.

  1. Det finns ju många som har bestämda uppfattningar om Palmemordet och det går förstås alltid att spekulera om personliga motiv för att någon har en viss ståndpunkt. Men det ska bra mycket till för att en sådan diskussion ska vara meningsfull. Jag skulle ju kunna ställa frågan vad som gör att just du är så kritisk mot ”Boboslacke” och hans teorier om IB – har det också någon anknytning till vem du är och din personliga bakgrund? Men det gör jag inte. I allmänhet leder inte sådana spekulationer så långt för att klargöra sakfrågor. Däremot är det en viss risk att det förgiftar debattklimatet.

   Det finns förstås undantag från denna regel. Jag tycker till exempel det är legitimt att diskutera varför Hans Holmér bet sig fast så bestämt i PKK-spåret. Anledningen till att jag tycker den diskussionen är meningsfull är att det, enligt min uppfattning, fanns väldigt lite som talade för just det spåret. Då menar jag inte de första dagarna efter mordet: självklart var det begripligt att utredarna ville titta närmare på kretsen av personer kring en organisation som faktiskt hade terroriststämplats av Sveriges regering.

   Men det fanns redan vid tiden för dådet på Sveavägen åtskilligt med spaningsmaterial kring denna krets eftersom polisen misstänkt PKK som organisation för att ha legat bakom mordet i Medborgarhuset i november 1985.

   Och kraftfulla åtgärder för att kontrollera PKK-kretsen sattes också snabbt in. Förhör med centrala personer i den miljön hölls redan under veckoslutet direkt efter mordet. Och sedan dröjde det inte länge innan ytterligare spaningsåtgärder var i full gång – bland annat olovlig avlyssning av flera personer. När Holmér i slutet av våren 1986 bestämde sig för att styra in hela mordspaningen på PKK var allting som kunde göras redan rimligtvis gjort – utan att det kommit fram något som kunde knyta PKK-kretsen till mordet.

   Det hindrade inte att Holmér – och hans informelle samarbetspartner Ebbe Carlsson – i två omgångar försökte få ett avslut på mordutredningen genom att utnämna PKK till statsministermördare. Först från sena våren 1986 till januari 1987 då Holmér avgick som spaningsledare och sedan under tiden hösten 1987 fram till 1 juni 1988 då Ebbe Carlsson var hemlig och informell utredare med regeringssanktion bakom den officiella spaningsledningens och åklagarnas rygg.

   Där finns det skäl att söka förklaringar till ett ytligt sett irrationellt agerande. Under den första fasen var situationen så extrem att inriktningen på PKK i praktiken gjorde att alla andra former av spaning hade ställts in. Konsekvenserna för möjligheten att nå framgång med utredning av mordet var förstås enorma. Under den andra fasen hände det egentligen inte heller särskilt mycket med andra spår inom mordutredningen – efter Holmérs avgång hade ansvaret för utredningen nämligen lagts i händerna på en chef på Rikspolisstyrelsen, Ulf Karlsson, som i praktiken inte gjorde någonting. Holmér och Ebbe Carlsson såg alltså till att PKK-spåret dominerade utredningsinsatserna under tiden fram till sommaren 1988 – trots att det mesta talade för att det var en uppenbar återvändsgränd. Varken Holmér eller Ebbe var obegåvade. Däremot hade de en bakgrund som politiska fixare. Så det är klart att frågan om deras motiv är relevant att diskutera.

   Du som har läst ”Boboslackes” alla inlägg i frågan: vad säger han konkret om Olof Frånstedt, den tidigare chefen för säkerhetspolisens kontraspionage – och hänvisar han till några belägg för sina påståenden? Frånstedt är ju ett intressant namn eftersom han i offentliga sammanhang gett uttryck för uppfattningen att mycket pekar på krafter inom svensk underrättelsetjänst var inblandade i mordet. Till exempel i den här intervju som gjorts av författaren Anders Jallai: https://vimeo.com/27317139

 10. Signaturen ”Boboslacke” säger inget konkret om OF såvitt jag har sett och inte heller har han presenterat några belägg för sina tvärsäkra påståenden och oförtäckta anklagelser. Boboslacke, Jallai och Frånstedt tycks tillhöra samma ”ideologiska” sfär dvs de tycks förenas av ett slags oförsonligt hat mot den svenska u-tjänst som arbetade under kalla kriget där ingen av dem drar sig för att försöka dra ett löjets skimmer över t.ex IB och dess efterföljare SSI och som kulminerar i grava anklagelser (från JU) att IB03 skulle ha anstiftat mordet på Olof Palme. Så har jag uppfattat det hela i varje fall. I skenet av detta tycker jag att Boboslackes konkreta påstående att personer skulle ha kontaktat OF för fem år sedan och begärt amnesti är intressant. För det är ju verkligen en konkret uppgift till skillnad från allt annat mummel i diverse sociala medier. Men vad ska man tro? Jag minns en heligt förbannad Niklas Elmer som gick i svaromål mot Jan Guillou, då denne efter Birger Elmers död påstod att han hade varit ”polare” med Elmer. Det verkar vara så att en del människor har ingen skam i kroppen.

  1. Jag tycker du gör det för enkelt för dig när du vill hävda att alla som varit kritiska mot IB tillhör någon sorts gemensam ideologisk sfär. Det finns ju en forskarrapport om IB publicerad som bilaga till den statliga säkerhetstjänstkommissionens betänkande som kom 2002. Rapporten som heter ”Det grå brödraskapet” går detaljerat igenom IB:s verksamhet och redovisar åtskilliga mycket bekymmersamma omständigheter. I rapporten heter det bl a att det inte är gripet ur luften att kalla IB:s hemliga aktiviteter för ”en varböld i svensk samtidshistoria”. Forskarrapporten kan tankas ner från http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2002/01/sou-200292/

   Kommissionens betänkande som också innehåller åtskilligt kritiskt material om IB finns på http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/2002/01/sou-200287/

   1. Ja, jag kanske gör det enkelt för mig genom bunta ihop dessa tre herrar ideologiskt men de har förvisso något gemensamt: de förlöjligar, de hånar, de insinuerar, de ringaktar, de anklagar och framförallt förtalar de enskilda f.d IB-medarbetare utan att presentera några som helst belägg för sina anklagelser.

 11. ”2016-07-11, 07:42 #76776
  boboslacke
  Medlem
  Reg: Nov 2011
  Inlägg: 5 037

  Citat: (Boboslacke citerar ett inlägg av en ”anderanderssona”
  Ursprungligen postat av andersaanderssona:
  ”Vem eller vilka kan utfärda en officiell order om likvidering av en Statsminister och utfärda UPA. Och få de underlydande att följa order utan att protestera. Samtidigt som man litade på ordergivarens ord.”

  Boboslacke skriver:

  ”Bra fråga! Visst haltar resonemanget.

  Handlar det om det här illustra gänget som snabbt kunde döma ut Tore Forsberg och PG Näss , när de var tveksamma till Holmers tvivelaktiga huvudmisstänkta, som KGB anstrukna kanske det dock är helt logiskt för dem. Hela sina karriärer har de haft en annan uppfattning om legitimt än resten av befolkningen. Säkert var det i deras värld legitimt och UPA att köpa spionutrustning utomlands och smuggla den till Sverige i syfte att spana på Näss som visste för mycket.

  Är ens ”erbjudandet” från OF via bland annat LGWP diariefört i PU? Hur ser det ut med den saken Dag?”

  Dessvärre kan inte heller jag på ett enkelt sätt leta efter numrerade inlägg på FB, jag misslyckades jag också, och sökte istället manuellt vilket var lite tidsödande men det gick!

 12. Men tillbaka till det ursprungliga ämnet som jag trodde kunde intressera även dig:
  användaren ”Boboslackes” påstående om att OF skulle inneha information om MOP och att LGWP skulle ha vidarebefordrat denna information till PU är onekligen intressant. Undrar om det finns någon sanning i det eller är det bara struntprat tro. Vi får väl se.

  1. Ja, tack för att du uppmärksammat det. Nu kan det ju, som du själv framhåller, vara en betydlig skillnad mellan vad en anonym debattör påstår och vad som verkligen är santl.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.