Pelle Svensson hotar stämma staten för att få ut de 50 miljonerna för Palmemordet


Pelle Svensson gör ett nytt försök att placera sig i centrum för Palmeutredningen. BILD: TV4 Nyhetsmorgon.

ADVOKATEN PELLE SVENSSON har gett ut en ny bok, Mannen på barrikaderna. Den handlar, som hans böcker ofta brukar göra, om honom själv. Och i den upprepar han sina påståenden om att han personligen lyckats lösa Palmemordet och att mördaren var Christer Pettersson.

På torsdagsmorgonen den 21 december framträdde han i TV 4:s Nyhetsmorgon och sa bland annat att han övervägde att stämma staten för att få ut de 50 miljonerna i belöning som finns undanlagda för den som avslöjar sanningen om mordet på statsministern.

Hans framträdande väckte begränsad uppmärksamhet, men noterades i alla fall i Sundsvalls Tidning. Han är bosatt i Sundsvall.

Pelle Svensson säger att han har ”full bevisning” för att Pettersson var skyldig och anklagar rättsväsendet för att mot bättre vetande undanhålla sanningen:

”De har inte tagit mig på allvar och de har gömt undan avgörande bevisning och den kommer jag att lägga fram.”

”Om man inte bryr sig om det nya som jag lägger fram här så kommer jag att stämma svenska staten för att utbetala de 50 miljonerna som är utlovade för den som kan frambringa bevis som direkt pekar ut mördaren.”

Det framgår av intervjun att Pelle Svensson är inne på samma tema som han tidigare drivit, att Christer Pettersson skulle ha mördat Palme för ”bombmannen” Lars Tingströms räkning. Denne som uppvisade ett starkt samhällshat hade suttit i fängelse tillsammans med Pettersson och de hade umgåtts en del även utanför fängelset.

Det som är nytt i Pelle Svenssons nuvarande argumentering är att han menar att Palmeåklagarna vek sig under rättegången mot Pettersson och inte tog upp hans koppling till Tingström därför att de ville skydda en annan åklagare, Sigurd Dencker, som tidigare drivit ett mål mot Tingström.

Pelle Svensson har en uppenbar poäng så tillvida att Dencker i samband med rättegången haft ett hemligt förhållande med Tingströms dåvarande sambo, något som väckte Tingströms raseri när denne fick kännedom om det. Det finns alltså anledning att ifrågasätta om Dencker var opartisk i sitt förhållande till den man han ville ha dömd, och Pelle Svensson kallar i intervjun detta för ”sängkammarjävet”.

Frågan är förstås bara vad detta har att göra med Palmemordet.

I samband med resningsansökan i Palmemålet gjorde Pelle Svensson ett försök att placera sig i centrum för händelseförloppet genom att hävda att han hade tillgång till vad han kallade för ”bombmannens testamente”, ett erkännande från Tingström om sin roll som ansvarig för mordet på statsministern. Det visade sig dock snart att Svensson inte hade något sådant ”testamente” att visa upp och hans olika försök att rädda situationen gjorde honom bara mindre och mindre trovärdig i de flestas ögon. Högsta domstolen avslog resningsansökan där Pelle Svenssons uppgifter hade haft en viktig plats.

En detaljerad beskrivning av Pelle Svenssons improviserade och motsägelsefulla agerande i samband med resningsansökan finns i min bok Mordgåtan Olof Palme, kapitlet Resningsansökan och ‘bombmannens testamente’.

8 reaktioner på ”Pelle Svensson hotar stämma staten för att få ut de 50 miljonerna för Palmemordet

 1. Så han har plötsligt ny bevisning att presentera tjugo år efter att HD avslog resningsansökan mot Pettersson??

 2. Haha! Jag är också från Sundsvall. Har inte hört att mitt tips har lett till någonting alls. Tror jag också ska försöka stämma Staten! 😊

 3. Är det inte så att Pelle Svensson inte riktigt trivs med att inte vara i rampljuset. Kanske lite trist att ha dragit sig tillbaka när man är van att synas i många sammanhang. Om det här är det mest spännande han har i sin memoar så tror jag att jag väntar tills den dyker upp i secondhandbutikerna.

 4. Hade inte Pelle Svensson tidigare en annan förklaring till Palmemordet, som han var lika tvärsäker på, nämligen att det var scientologikyrkan som låg bakom – minns inte varför.

  1. Jodå. Det var hans tidigaste ”lösning” på mordgåtan. Så här skriver jag i Mordgåtan Olof Palme, sid 450f:

   Två veckor efter dådet på Sveavägen, den 14 mars 1986, kontaktade Pelle Svensson polisen i både Stockholm och Sundsvall för att lämna uppgifter om mordet. Han berättade att han företrädde en kvinna i ett skilsmässomål och att hennes man var mystisk. Han tillhörde scientologikyrkan, hatade myndigheter och hade tränat revolverskytte.

   Det var kanske inte så mycket, men senare under våren, den 29 april, kom Pelle Svensson med nya uppgifter till polisen. Nu argumenterade han rent ut för att scientologikyrkan kunde ligga bakom mordet på Palme. Svensson framhöll att kyrkan vänt sig ”i vrede” mot staten i de länder där den inte fått skattefrihet, bland annat Sverige. Scientologerna sysslade enligt Pelle Svensson med ”terror” mot sina motståndare. Han hade till och med fått höra att de hade haft en dödslista där Palme stått högst upp.

   En orsak till att Pelle Svensson ägnat tid åt att studera scientologerna visade sig vara knuten till att han nyligen företrätt Lars Tingström i hovrättsförhandlingarna i bombmålet. Där hade han pekat på Tingströms bekant Hannu Hyttinen som en tänkbar alternativ gärningsman. (Hyttinen hade, som läsaren påminner sig, dött i samband med en explosion i sin lägenhet.) Hyttinen hade haft kontakter med scientologerna.

   Under våren borde Pelle Svensson ha fått del av Tingströms utpekande av Pettersson ifall hans egen berättelse är korrekt. Ändå ägnade Pelle rätt stor energi åt att driva scientologspåret de följande månaderna. Den 2 september 1986 lämnade han in ett antal dokument till polisen som ytterligare skulle styrka den teorin. Han lät sig i samband med det intervjuas i bland annat Aftonbladet och hävdade att mycket pekade på att scientologerna låg bakom både bombdåden som Tingström fällts för och mordet på statsministern.

   Aftonbladet slår upp uppgifterna i intervjun som den stora nyheten på löpet denna dag: ”PELLE Svensson kan FÄLLA PALMES MÖRDARE”.

   Men som också framgår av Mordgåtan Olof Palme kom Pelle Svensson att under de följande åren lansera ytterligare teorier om vad som låg bakom Palmemordet. Det gällde att poliser i baseball-ligan skulle ha varit inblandade, att mördaren fanns att hitta i Palmes personliga bekantskapskrets och, inte minst, att Hans Holmér varit inne på rätt spår men motarbetats av åklagarna.

   Vad gällde tillförlitligheten i Lisbeth Palmes utpekande av Pettersson hävdade Pelle Svensson 1991 att han inte trodde på hennes uppgifter och att hon kunde ha påverkats av polisen att göra ett felaktigt utpekande.

   Allt detta rimmar förstås ganska illa med Pelle Svenssons påstående till Palmeåklagarna under det sena 90-talet: att han redan våren 1986, kort tid efter Palmemordet, hade fått veta sanningen av Tingström.

 5. Gunnar :” Frågan är förstås bara vad detta har att göra med Palmemordet.” Det Pelle syftar på är väl tiden.Cp hade tid att bli påverkad av Iars t tankar och idéer och kan ha inbillat sig att ha ett uppdrag då de kallade sig för ” bröder” i någonting.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.