Långläsning om Palmeutredningen i brittiska Guardian

DEN SOM VILL GE ENGELSKSPRÅKIGA BEKANTA något vettigt att läsa om Palmeutredningen har det inte helt lätt. Det finns inte många böcker i ämnet på  engelska – den bästa är tveklöst Jan Bondesons Blood on the Snow.

Nu finns i alla fall en färsk artikel i den brittiska dagstidningen The Guardian. Det är en tidning som dessutom publicerar sitt material på nätet utan några betalväggar – i stället uppmanar de sina läsare att frivilligt skicka en slant om de gillar vad de läser.

Artikeln heter Who killed the prime minister – the unsolved murder that still haunts Sweden, ungefär Vem mördade statsministern – det olösta mordet som fortfarande hemsöker Sverige. Skribenten heter Imogen West-Knights. Hon är frilansjournalist och har, som framgår av texten, rätt stora kunskaper om Sverige. Hon har också, vilket framgår av texten, talat med ganska många personer i samband med skrivandet. Bland annat med mig, vilket syns på ett par ställen.

Den som går igenom artikeln noga och själv har järnkoll på Palmeutredningen hittar förstås några missar plus en och annan sak som väcker lite undringar. Det kan ju vara ett trevligt helgpyssel att leta efter sådant. Men som helhet tycker jag att West-Knights har lyckats bra med att ge engelskspråkiga läsare en vettig översiktlig bild av denna olösta mordgåta som – just det – fortfarande hemsöker Sverige.

3 reaktioner på ”Långläsning om Palmeutredningen i brittiska Guardian

 1. Bara en allmän kommentar. Att skriva en text om en historisk händelse, som följs av ett trettiotreårigt tidsskede där i princip ingenting av vikt har hänt, kan vara en av de svåraste uppgifter en författare kan ha. Samuel Beckett lyckades ju ganska bra med ’I väntan på Godot’. Men jag tycker som du, Gunnar, att Imogen West-Knights har åstadkommit en fullt acceptabel redogörelse för åren som gått. Vissa saker skulle andra lagt mer vikt vid, andra saker mindre, men det skulle man nog kunna säga om alla tänkbara versioner av historiken.

  En av de saker jag själv skulle betonat mer är den alltför uppenbara institutionella tystnaden/trögheten/motviljan. Många hoppades väl att med Krister Petersson kom ”en ny generation” utredare som inte nödvändigtvis satt fast i gamla tänkesätt och tystnadskulturer, som vågade ”ta tag i” ännu oförklarade omständigheter. Jag sitter på avstånd och är inte kapabel att bedöma riktigt, men har våra förhoppningar grusats i det avseendet? Vad har vi att vänta, om något?

 2. En känsla man kan ha är att Palmeutredningen är på väg att ge upp, det är 33 år sedan mordet skedde.
  Någon gång måste man sluta.

  Men det verkar också finnas kvar saker att titta på fortfarande.
  Walkietalkie observationerna, Skandiamannen som blev dåligt utredd 1986, Stay behind, eventuella utländska kopplingar. mm
  Sedan är det ju frågan om det är försent att få fram någon viktig information i dagsläget.

  Om utredningen blockeras av någonting högre upp, kan man ju fundera vad det är som kan behöva skyddas 33 år senare, knappast Christer Pettersson till exempel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.