FN-utredare: nya bilder pekar på kulhål i Hammarskjölds plan

Dag Hammarskjöld, FN:s generalsekreterare, som dödades i en mystisk flygkrasch i september 1961. FOTO: Public Domain.

FN:S UTREDNING AV Dag Hammarskjölds död går vidare, om än långsamt. Och för varje steg skärps frågorna om vad som egentligen hände den där natten utanför Ndola, i dåvarande Nordrhodesia, september 1961.

Den tidigare chefsdomaren Mohamed Chande Othman från Tanzania har i tre år för världsorganisationens räkning undersökt omständigheterna kring flygkraschen så Hammarskjöld dödades. Orsaken till Othmans uppdrag är en rad omständigheter som pekar på att FN-planet utsattes för ett attentat – det handlar om uppgifter som tidigare antingen varit okända eller som bara viftats undan.

Othman har nu publicerat en färsk rapport som innehåller nya rön från hans arbete. FN:s generalsekreterare António Guterrez har ställt sig bakom rapporten och manar generalförsamlingen att också göra det.

Saken har tagits upp i nyhetsrapportering från bland annat Dagens Nyheter (betalvägg), SVT och Washington Post (ett fåtal gratisartiklar är tillgängliga utan prenumeration).

I rapporten pekar Othman på argumenten för att Hammarskjölds död kan vara följden av en attack och anser att saken måste utredas vidare. Och han manar också vissa utpekade regeringar att redovisa den information de kan ha i ämnet: USA, Ryssland, Storbritannien och Sydafrika.

Bland annat pekar han på vikten av att undersöka bakgrunden till hittills okända fotografier som tycks visa kulhål i flygplansvraket.

Dessa foton har tillställts Othman av Mathias Mossberg som utsetts som särskild svensk utredare som ska bistå FN i frågan om Hammarskjölds död. Mossberg har tidigare varit huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning Perspektiv på ubåtsfrågan och 2002 års säkerhetspolitiska utredning Fred och Säkerhet. Han har även skrivit en uppmärksammad bok om ubåtsincidenterna, I mörka vatten : hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan.

Jag intervjuar för övrigt Mossberg om ubåtarna i min bok Huvudet på en påle.

I Huvudet på en påle liksom i min tidigare bok Konspiration Olof Palme går jag också igenom frågorna kring Hammarskjölds död och beskriver vad som ligger bakom att FN för några år sedan återupptog utredningen av flygkraschen.

Frågan om vad som ändade generalsekreterarens liv är minst sagt laddad. Hammarskjöld var en modig och kontroversiell person och spekulationer om att hans död inte var en olyckshändelse har funnit i debatten redan från början. Om Hammarskjöld verkligen blev mördad leder spåren direkt in i det kalla kriget och hemliga tjänsters mörklagda verksamhet. Frågeställningar om vilka som i så fall kan ha varit inblandade har främst handlat om USA, Storbritannien, Belgien och den dåvarande sydafrikanska apartheidregimen.

Ifall det visar sig att Hammarskjöld föll offer för ett planlagt attentat skulle det förstås påverka vår förståelse av hela 1900-talets historia. Mord på FN:s generalsekreterare är av naturliga skäl ett brott som ingen stat vill förknippas med.

Lås också gärna denna kritiska artikel från PassBlue, en digital publikation med fokus på kritisk granskning av FN. Temat är att världsorganisationen dragit benen efter sig i Hammarskjöldsutredningen.

Och här, slutligen, är en artikel om anhöriga till dem som dog i flygkraschen. De har fått leva med sina frågor under de många år som gått. Och de har också fått konfronteras med ofta upprepade påståenden om att det var besättningen som helt enkelt gjorde fel och själva orsakade haveriet.

 

8 reaktioner på ”FN-utredare: nya bilder pekar på kulhål i Hammarskjölds plan

 1. Finner det högst anmärkningsvärt att svenska politiker, liksom i så många andra fall, ställer sig helt nonchalanta eller till och med avvisande till såväl nya undersökningar som nya uppgifter. Hammarskjöld, Wallenberg, Bernadotte… För att ta några exempel.
  Ursäkten att vi inte vill stöta oss med främmande makt, vore sannolik om det inte vore för att vi mer än gärna stöter oss med allt och alla i andra fall än de nyss nämnda. Bristen på logik och konsekvens är oroväckande! Det är lätt, kanske t o m för lätt, att dra slutsatsen att svenska staten bevakar sina egna intressen i dessa fall, precis som i mordet på Ivar Kreuger.
  Visst, jag ÄR konspiratorisk nu. Men finns det någon anledning till att INTE vara det?
  PS Att vara paranoid/konspiratorisk innebär ej per automatik att man har fel =)

 2. Jag tror man ska hålla i minnet att det fortsatta hemlighetsmakeriet kring Hammarskjöld (liksom andra historiska fall) är ”strategiskt” snarare än ”taktiskt”, med ett par grova termer. Det vill säga, i princip skulle man kunna lägga pappren på bordet vad gäller Hammarskjöld och helt skjuta skulden på ”historien”. Det var annorlunda tider då, kalla kriget etc etc, samtliga medverkande är nu döda, det finns inget vi kan göra rent rättsligt, även om vi rent moraliskt finner det förkastligt, fast beröm oss gärna för att vi varit så uppriktiga om sanningen, nu sent omsider.

  Men det förutsätter att ”historien” enbart ligger i det förgångna, och det gör den som bekant inte. Om vi t.ex. skulle fått reda på hur efterspelet kring Kreugerkraschen 1932 *egentligen* gick till så skulle vi få reda på väldigt mycket mer om var många av dagens svenska förmögenheter kommer ifrån. Det ligger i ”statshemligheternas” (lite melodramatiskt, kanske, men som stenografi) dynamik att avslöjar man en så är risken oerhört stor att man avslöjar alla.

  Det handlar i grund och botten inte om individuella fakta i sig – vem höll i revolvern, finns det spränghål i Estoniavraket, vad säger vittnena på marken i Ndola – för det taktiska offentliggörandet av sådana isolerade fakta är något ”staten” i och för sig kan leva med. Vad man inte kan leva med är den strategiska faran i att man kollationerar alla dessa fakta och sätter ihop en sammanhängande berättelse, dvs en ”historia”, som nödvändigtvis har reella konsekvenser för idag. Det är kampen om den narrativa makten, helt enkelt, lika gammal som historien själv.

  1. Mycket klokt uttryckt. Men samtidigt, förstås: ju ruskigare specifika fakta vi får kännedom om, desto värre ter sig då den sammanhängande berättelsen. Och ju mer det visar sig att sådana fakta undanhållits i årtionden, desto mindre känner vi att vi kan lita på vad dagens makthavare säger om vad som sker just nu.

   I den meningen sitter inte bara djävulen utan också den politiska sprängkraften i detaljerna.

 3. Det är helt riktigt som du säger. Isolerade fakta som kommer fram kan ha viktiga, rentav avgörande, politiska konsekvenser, och dessutom ha en ackumulativ effekt, som den rullande snöbollen. Men i bakgrunden tror jag också finns det där med ”hemlighållandet för hemlighållandets skull” som en övergripande princip.

  1. Ja, det rör sig alltså om en visning i tre avsnitt av den dokumentärfilm med namnet Cold Case Hammarskjöld som hade premiär på svenska biografer i mars i år.

   För den som missade filmen på bio har den inte varit tillgänglig på annat sätt. Det är glädjande att SVT nu visar den.

   Så här presenterades filmen av Göteborgs Filmfestival:

   Under sex år har den danska journalisten Mads Brügger, amatörforskaren Göran Björkdahl och ett tjugotal researchers letat vittnen och grävt i arkiv i 15 länder på fyra kontinenter.

   Resultatet är en fascinerande och mycket ovanlig dokumentär där den egensinnige Brügger agerar kosmopolitisk privatdetektiv. Iförd kolonialt anstrukna uniformer intervjuar han ögonvittnen som ignorerades av undersökningskommissionen, söker vrakdelar med metalldetektor och försöker med hjälp av två sekreterare tolka sina fynd. Så småningom ramlar han över alltfler nya och häpnadsväckande uppgifter. Några av dem har rapporterats i svenska och internationella medier under de senaste veckorna. Andra har varit hemligstämplade fram till filmens världspremiär tidigt i morse, svensk tid.

   När filmen kom recenserades den av bland annat New York Times, Dagens Nyheter (betalvägg), Svenska Dagbladet (betalvägg) och Kulturnytt på Sveriges Radio.

   En återkommande kritisk synpunkt från recensenterna är att filmaren har haft svårt att dra gränsen mellan fakta och fiktion. Nu kan var och en som är intresserad bilda sig en egen uppfattning.

 4. FN:s generalförsamling har nu gett den tanzaniske advokaten Mohamed Chande Othman i uppdrag att fortsätta utreda Dag Hammarskjölds död.

  I Othmans senaste utredning som han lade fram tidigare under året kom han till slutsatsen att det ”förefaller sannolikt att en attack eller ett hot utifrån kan ha orsakat kraschen”.

  Men han ansåg att det krävdes ytterligare utredningsåtgärder för att komma vidare och nu har han fått ett nytt mandat att gräva djupare.

  Othamn har för FN:s räkning utrett den tidigare generalsekreterarens död i flera år. Det kan tyckas vara en långsam process, men en orsak till problemen har varit att flera stater som tycks ha väsentlig information, bland annat USA, inte varit samarbetsvilliga.

  Att FN ger klartecken till fortsatt utredande innebär att frågan hålls aktuell och att det bör finnas påtagliga möjligheter att nya fakta kommer fram. Och om det som Othman starkt misstänker visar sig vara sant, att flygkraschen som tog Hammarskjölds liv var resultatet av en attack mot planet, kommer förmodligen viktiga delar av kalla krigets historia att framstå i ett nytt ljus.

  Vid tiden för sin död uppfattades Hammarskjöld som en besvärlig person av bland annat USA, Storbritannien, Belgien och apartheidregimen i Sydafrika. Han hade visat att han tog de nya afrikanska staternas rätt till självbestämmande på allvar i stället för att foga sig i ekonomiska och militärstrategiska önskemål som gick ut på att de i praktiken skulle fortsätta som kolonier.

  Här är en länk till Othmans rapport.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.