Här kan ni gärna diskutera Anders Jallais nya bok Spinndoktorn

DET HAR KOMMIT IN KOMMENTARER till den här bloggen om Anders Jallais nya roman Spinndoktorn som bland annat handlar om Ebbe Carlssonaffären.

Liksom i flera tidigare romaner fortsätter Jallai att utveckla tankegångar om Palmemordet, inbakade i en fiktiv agenthistoria. Och liksom i sin förra bok, Källa Erik, vill författaren slå ett slag för att det skulle vara politiska krafter i Sovjetunionen som låg bakom mordet.

Fiction är fiction, men genom sin blogg markerar Jallai att han faktiskt försöker redovisa sanningen om vad som skedde den där gången på Sveavägen.

Anders Jallai har onekligen en hel del kunskaper om Sverige och kalla kriget – också högst påtagligt. Det var ett team under hans ledning som 2003 hittade den svenska DC 3:a som försvunnit under ett signalspaningsuppdrag på Östersjön 1952. Och på sin blogg har han bland annat redovisat sina samtal med Olof Frånstedt, tidigare chef för Säpos kontraspionage. Frånstedt misstänkte att Palme mördats av krafter inom svensk underrättelsetjänst.

Mot den bakgrunden finns det förstås anledning att ägna hans skriverier om Palmemordet uppmärksamhet – även om det är problematiskt när han skriver spänningsromaner om sådant som mest borde handla om att noga redovisa faktauppgifter och om att analysera strikt och sakligt.

Jag har för egen del inte tid att läsa Spinndoktorn just nu – och ännu mindre tid att skriva en genomarbetad kommentar till den, vilket förmodligen är vad som skulle behövas. Som jag nämnt tidigare på bloggen jobbar jag med en bok om andra världskriget. Och det är ju inget litet ämne.

Det arbetet – och en del övriga projekt – har gjort att jag helt enkelt haft rätt ont om tid ett tag. Och av det skälet har jag inte heller presenterat någon egen kritisk genomgång av en annan rätt så ny bok om dådet på Sveavägen, Claes Hedbergs En oväntad vändning.

Hedberg hävdar djärvt nog att Palme aldrig mördades utan att allt bara var ett iscensatt skenmord. Det framstår visserligen för mig som rent trams. Men många som inte är insatta i detaljerna i fallet kan förstås lockas av en så nervkittlande tankegång, vilket också har skett. Och därför vore det väl på sin plats med en dissekering av vad han påstår i förhållande till vad som faktiskt är rimligt säkerställt om händelseförloppet. Vi får se när jag har tid.

Anders Jallais bok förtjänar också en granskning, tycker jag – men av lite andra skäl. Han har alltså tidigare på sin blogg presenterat intressant och initierat material med koppling till Palmeutredningen. Och när han nu ger sig på Ebbe Carlssonaffären kommer han förvisso in på ett område som jag kan rätt bra. Halva min första Palmebok, Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet, handlar just om den affären. Vad han själv nu skriver på sin blogg om Ebbe Carlssons och dennes medarbetares operationer gör mig dock ytterst förvånad och inte så lite skeptisk.

Men jag får återkomma till det. Och förhoppningsvis kommer jag att skriva något utförligt om Jallais tankegångar en bit in på nästa år.

Till dess är bloggen öppen för den diskussion om boken som en läsare nyss inledde. Han väckte frågan i en kommentar som rent formellt ligger under ett av mina tidigare inlägg, ett som handlade om det mindre kända polisförhöret med Lisbeth Palme från 1993.

Det blev en lite konstig placering, men det fanns inget bättre ställe att ta upp frågan på eftersom jag inte skrivit om Jallai på bloggen. Så jag har inga invändningar.

För överskådlighetens skull, dock: lägg från och med nu in era kommentarer om Jallais bok under den här rubriken i stället. Och god jul!

PS: De kommentarer som hittills publicerats om Spinndoktorn på min blogg finner man här, här och här.

 

32 reaktioner på ”Här kan ni gärna diskutera Anders Jallais nya bok Spinndoktorn

 1. Om följande stämmer angående den intensiva radiotrafiken mellan Moskva och agenterna, borde väl det innebära att Sovjetunionen hade något på gång eller att man på sovjetisk sida anade att något stort var på väg att hända i Sverige.

  ””En sovjetisk specialagent, en sk illegal resident, är ”NAMN” och ”NAMN” närmaste chef. Denne känner av någon anledning till det planerade mordet och meddelar sannolikt detta till sin uppdragsgivare i Moskva. En intensiv radiotrafik iakttas mellan Moskva och dess agent/- er tiden närmast mordet”, säger Holmér i samtal med utredarna på Riksrevisionsverke”

  http://www.bt.se/nyheter/fore-detta-sapo-utredare-i-forhor-sovjet-visste-palme-skulle-mordas/

  1. Enligt den numera vagt bloggande Anders Jallai, fanns det en sovjetisk spion inom EAP:s rörelse. Denna person kan ha vidarebefordrat info om vad som diskuterades/planerades bakom stängda dörrar hos EAP till ambassadmannen som nämns inom ramen för diplomatbuggningen Källa Erik, Vladimir Nezjinskij. Kanske på bl.a detta sätt kan Sovjet fått reda på info om planerande, rykten och diskussioner. Från samma organisation kom Anders Larsson, mannen som skriftlig åtta dagar innan mordet varnade både UD och Rosenbad att det fanns planer på att mörda Palme. Möjligheten finns alltså att Nezjinskijs och Larssons info kan komma från samma källa, EAP:s möten.
   Nezjinskij var inte vem som helst. Han var chef över de s.k. illegalisterna i Sverige. Vilande sovjetiska agenter som levde och verkade i det svenska samhället som kunde aktiveras när så passade.
   Nåt som ej nämns i samband med Jallai är att han redan 2013 hade en misstänkt mordkandidat, polisman A. Då var han bergsäker på landsförrädarspåret och A var Jallais huvudmisstänke.
   A dök några år senare upp i boken Spionerna på Säpo, men där utmålas han nu som illegalist och det finns en förklaring i boken kring A om bakgrund och fakta kring detta.
   Alltså bör A ha haft samröre med Nezjinskij, eller?
   Tyvärr ger Jallai inga svar längre till sina läsare när man skriver på hans blogg vilket är märkligt.
   Alltså, Jallai byter riktning på A från blå/brun till röd. En bok senare med Källa Erik har han helt bytt spår utan nån förklaring. Jag tycker det sänker hans trovärdighet även om motiven han lägger fram är intressanta.

   1. Den rätte att besvara detta inlägg vore Anders Jallai själv. Han kommer sannolikt inte svara. Jag tycker det finns anledning att påminna lite mer om den situation som rådde på 1980-talet säkerhetspolitiskt. Palme drev en agenda för ett kärnvapenfritt Norden, vilket starkt kritiserades av bl.a. EAP som förutom att driva en personhets mot Palme då agiterade för att Sverige skulle gå med i NATO (Källa: https://www.wikiwand.com/sv/Diskussion:Europeiska_arbetarpartiet#/MUST).
    Tycker det också finns anledning att referera till den geopolitiska analytikern och forskaren Ola Tunanders artikel i Ord & Bild 1994 för att visa på en situation som inte alls återges i Jallais senaste bok ”Spinndoktorn”.
    (Källa: Tunander, Ola, 1948- (författare), Ord & bild (Print). – 0030-4492. ; 1994:3, s. [8]-24
    https://www.sodertaljekonsthall.se/wp-content/uploads/2019/02/Ola-Tunander-Den-osynliga-handen-och-den-vita.pdf)
    I Tunanders artikel nämns PKK-spåret som ett möjligt, medvetet planterat falskspår för att ta bort fokus från den verkliga aktionen. I Jallais bok nämns också att CIA hjälpte till med buggningen av kurderna, vilket skulle kunna vara en del i ett planerat villospår. Som framgår av blogginlägget ovan (Andreas) och Tunanders artikel fanns redan en utbredd kunskap om att Palme var utsatt för ett hot. Skulle inte detta vara ett skäl till att ”rädda” Palme genom en fingerad aktion så som beskrivs av Claes Hedberg i boken
    En oväntad vändning : den hittills dolda sanningen om det som kallas ”Mordet på Palme”?

   2. Andreas, vi har dryftat Jallai här tidigare. Jag är också lite överraskad över hur Jallais argumentation har ‘svängt’ i de 2 senaste böckerna. Nu tror jag dock det kan finnas lite olika förklaringar till hans ‘svängningar’. Kanske därav hans ointresse i att hålla ‘korrespondensen’ på sin blogg levande?

    * Han är väldigt osäker själv egentligen (på sin sajt skriver han nu att han nu prövar denna ‘tes’, alltså är det inget han är mer eller mindre säker på, utan olika scenarior/teser han prövar gentemot varandra). Om inte annat så utgör de då grogrund för mer eller mindre intressant ‘spänningslitteratur’. Alltså man kanske ska se hans böcker mer som ‘underhållningslitteratur’ i samma anda som Ian Flemmings Bond-serier, eller Jan Guilous Hamilton-böcker egentligen? Då kan han, egentligen, fortsätta i det oändliga med att ‘skifta perspektiv’, mellan ”Öst-väst”, etc., och ‘kränga böcker’ på detta, utan att egentligen vilja hitta någon ‘explicit’ sanning.

    * Han tror verkligen själv på att detta, att hans senaste teoribygge om vad som EGENTLIGEN hände är så nära sanningen man kan komma. Han har viss tillgång till dokument som få andra har, samtidigt som han ‘pusslar’ ihop det med material ifrån media och ‘annat håll’ (precis som de flesta andra av oss, med den lilla skillnaden då att han har tillgång till vissa kontakter och information/dokumentation inom den svenska ”U-världen”). Och att han då har då kommit fram till att – precis som när han letade efter DC 3:an – han tidigare letat på fel ställe, men att alla bitar nu börjar falla på rätt plats.

    * Han kanske har blivit ‘påverkad’, kanske t.o.m. ‘skrämd’ – av några ‘speciella krafter’ – att överge sina tidigare övertygelser, i hans eget intresse och ‘rikets säkerhet’? Alla kanske inte blivit lika begeistrade över hans tidigare ‘snokande’/’pusslande’ i viss riktning, och han kanske har fått ”an offer he can’t refuse”, med att hålla på med ‘sina små roman-fantasier’ (med ‘viss, kittlande, verklighetsförankring’) utan att för den sakens skull avslöja särskilt mycket mer av ‘saker’ han varit inne på tidigare/som är mer känsliga för riktig och sann exponering. Han vore alldeles säkert inte den första.

    Det kanske finns något/några förklaringsmodeller till, eller kanske t.o.m. något slags ‘mix’ av dessa?

    1. Jag säger som jag sagt i andra sammanhang, den diskussion jag vill ha på den här bloggen när den handlar om texter från olika debattörer är i första hand kritik och synpunkter på vad som faktiskt står i texterna. Det går alltid att spekulera över bakomliggande psykologiska orsaker till varför en skribent skriver som han eller hon gör. Men det är risk att sådant skapar ett ofruktbart debattklimat.

     En författare som Anders Jallai är förstås delvis en offentlig person och när han drastiskt ändrar åsikt om Palmemordet kan det förstås leda till frågor om det ligger mer bakom än vad han själv skriver. Men det bästa sättet att bedöma vad han skrivit är ändå fortfarande att hålla sig till texten.

 2. Tack Gunnar!

  Blir lite lättare med denna tråden nu. Förstår att du har mycket annat på gång nu också, lycka till med din nya bok!

  Här är något som kanske också kan sägas vara av visst intresse i samband med denna tråd? Den diskuterar Jallais bok ”Källa Erik”, samt vidare resonemang på detta ‘spår’ (Från en nätpublikation som kallar sig ”Bakom Kulisserna” – vet tyvärr ingenting om denna. Någon som vet något om den? Är den ‘ok’ som källa?).

  https://bakomkulissernabiz.wordpress.com/2019/01/14/margot-wallstrom-s-har-i-5-ars-tid-hindrat-en-utredning-om-ryssars-inblandning-i-mordet-pa-olof-palme/

  1. Var och en måste förstås själv bedöma en källas tillförlitlighet. Bakom sajten Bakom kulisserna finns en kvinna vid namn Yrsa Häggström, hon presenterar sig själv för den som letar lite. Den som kollar runt på sajten ser också att hon ger stort och välvilligt utrymme åt spekulationer kring exempelvis ”chemtrails” och ”Illuminati”. Och Ole Dammegård, ett bekant namn bland långtgående konspirationsteoretiker lyfts fram som en auktoritet.

   För min del betyder det att uppgifter från sajten måste kontrolleras rejält på annat håll.

   1. Ok, tack Gunnar! Jag gav inte mig själv tiden att kontrollera ordentligt. Kan vara som du säger, att ”uppgifter från sajten måste kontrolleras rejält på annat håll.” Får hålla utkik efter annan liknande dokumentation på annat håll också. Dock, uppgiften om den amerikanske journalisten Richard Reeves vet jag att jag sett på annat håll tidigare. Får försöka leta upp det. Citaten är ibland hämtade ifrån svenska dagstidningar, en ‘teknik’ som Jallai också använder sig av.

 3. Taget från denna artikel, artikel från den amerikanske journalisten Richard Reeves i New York Times, efter att ha sagt sig ha pratat med bl.a. några svenska statsråd:

  ”Den kände amerikanske undersökande journalisten Richard Reeves, skrev en lång artikel i New York Times söndagsbilaga på årsdagen av Palmemordet. Han hade efter månadslång undersökning kommit fram till att Sveriges export av vapen till bara den ena sidan i kriget mellan Iran och Irak kan ha gett Irakmotiv att mörda Palme. Han skrev också att svenska UD blockerat mordutredningen på grund av att det motivet ansågs kunna skada det socialdemokratiska partiet och Sveriges roll som fredsmäklare i världen.

  Reeves citerade ett antal icke namngivna svenska statsråd och konstaterade att starka bevis tydde på att åklagare och polis kan ha blivit hindrade och vilseledda av sin egen regering, och då särskilt Utrikesdepartementet. där jobbade vid tillfället Pierre Schori och diplomaten Sverker Åström. Sanningen om mordet, menade Reeves, skulle ha förstört förtroendet för regeringen och det socialdemokratiska partiet.

  Sveriges nye statsminister Ingvar Carlsson svarade på anklagelserna i New York Times om att regeringen och UD försökte mörklägga mordmotivet med: Sådant händer inte i Sverige.

  De icke namngivna statsråden kan ha varit Anna-Greta Leijon och Anita Gradin.”

 4. Flyttar mitt svar till James inlägg nedan till denna tråd.

  https://gunnarwall.wordpress.com/2019/04/22/hela-polisforhoret-med-lisbeth-palme-3-november-1993/#comment-13660

  James.

  Ja, det finns ju sådana inslag i den (dåvarande) dagsaktuella politiken som var och en för sig skulle kunna utgöra tillräckligt starkt motiv för att vilka bli av med Palme.
  Frågan är om man kan skönja något enskilt motiv som sticker ut lite mer än något annat.
  Vapen och tekniksmuggling, men vilken grupp och på vilka grunder?
  Här kan man ju se lite vad man vill; från svenskt näringsliv, militären och CIA till kommunister, palestinier, KGB och DDR.
  Palmes engagemang i Indienaffären kan vara ett försök att styra in bolaget på ett annat spår som kompensation för den olagliga vapensmugglingen som i och med brottsutredningen nått vägens ände.

  Den hypotes Jallai lanserar är väl egentligen inte mindre trolig än någon annan.
  Att få ner det till Sveavägen är dock lite jobbigare.
  En del män med sydländskt utseende har observerats.
  Mötet med Bagdad Bob som sagt, och den mystiske Irakiern (Walid) på hotel Stockholm Plaza som körde sin bil ut från garaget kl 23.25.
  Hotellet som låg i andra änden av David Bagares gata, vars garageport mynnade ut på Smala gränd.
  Mystiskt så det förslår.

  En del polisfordon som minuterna innan mordet uppehållit sig på åsen strax ovanför, samt en del polisfordon nere på Birger Jarlsgatan alldeles i närheten av Snickarbacken, Smala gränd och David bagares gata.
  Det var fredagkväll, och polisbilar är i sig inget avvikande inslag i stadsbilden, men just där och just då är lite mystiskt, det har jag alltid tyckt.
  Jag har egentligen aldrig nappat på idén om någon polisiär del i en konspiration, åtminstone inte bland ordningspoliserna.
  Det känns lite som om de var någon insats på gång som inte går att prata om ens efter 34 år.
  Om det var så, behöver det fortfarande inte ha något att göra med Palmemordet, men visst kan det ha uppstått någon form av hotbild, som gjorde att bevakningen av området måste stärkas upp.

  Alla de omständigheter som du räknar upp är naturligtvis också intressanta, och kan utgöra viktiga pusselbitar.

  Ska ta tag i boken efter nyår och återkommer med kommentarer.

 5. Jag ska inte gå in på teorierna som Anders Jallai lanserar i boken, håller med Jörgen G ovan som skriver att hypotesen inte är ”mindre trolig än någon annan”, men att tydlig koppling till Sveavägen vid mordtidpunkten inte finns.

  Det jag däremot måste säga är att boken rent litterärt tyvärr är tämligen uselt skriven. Figurerna är extremt platta och hela romanupplägget känns yxigt, när syftet så uppenbart är att lansera en teori. Jag tycker Jallai helt enkelt borde skrivit en fack- eller debattbok i ämnet i stället. Nu försöker han på något sätt göra både och genom att inkludera stycken som har inledningen ”FAKTA:” med jämna mellanrum. Och ändå sitter man som läsare och undrar, men vänta nu; har Carl Lidbom verkligen sagt så där. Det blir kort sagt varken hackat eller malet.

  Är man intresserad av sakfrågan, så bortser man från stolpigheterna och plöjer väldigt rask igenom de nästan 400 sidorna.

  1. Håller med dig där, Janne P: Jallai är absolut ingen lysande litterär stilist, det är på en tämligen basal nivå han befinner sig rent litterärt, om man jämför med t.ex. sådana som Klas Östergren eller Håkan Nesser (hans hjälte Anton Modin är också ganska platt och endimensionell, som ett slags ‘pojkbokshjälte’). Värdet i Jallais böcker ligger snarare i ‘det som kan läsas in i undertexten/mellan raderna’, och eventuellt kan vara nästan sant, eller t.o.m. sant. Men, som du själv säger så kan man ibland bli lite förvirrad över om det är fiktivt eller gör anspråk på att kanske vara ett ‘faktum’ (kanske/antagligen är det medvetet gjort ibland; en slags konstnärlig ‘frihet’ som tillåter honom själv att blanda saker som han fått reda på/vet med egna teorier och rena spekulationer?).

   1. Om man vill ha ett visst litterärt värde med sina Palmemordsteorier så är det svårt att undvika Leif GW Persson. Han är ingen Nobelpriskandidat men han skriver onekligen bra i Mellan sommarens längtan och vinterns köld. Stefan Lindbergs Nätterna på Mon Cheri är inte heller så dum.

 6. Det som skulle kunna uppfattas som ‘något udda’ i Barrlings/Kegös material, och därmed Jallais vidarebefordring av uppgifterna, är att uppgifterna om den drastiskt ökade radiotrafiken mellan Moskva/Sverige strax före och fram till begravningen av OP sägs komma ifrån/med hjälp av CIA (Jallai framhäver detta som något lite ‘extraordinärt’, men det går att hitta uppgifter om detta på nätet) . Vän av ordning kan ju lätt påstå att CIA ju är KGB:s absoluta motpol, och ‘naturliga fiende’, och det vore kanske inte så konstigt om de på något sätt skulle vilja komma med uppgifter/information som misskrediterade/svartmålade deras fiender (KGB). Där kan jag tänka mig att Jallai borde vara (varit?) mer uppmärksam på hur denna information framkommit och vad den bestod av mer exakt. Utskrifter av avlyssningsrapporter? Utskrifter ifrån avlyssningsapparatur? Annat? 1:a, 2:a, eller 3:e handsuppgifter?

  Det sägs ju också, av mer än ett vittne som hade kontakt med Holmérs Palmegrupp, att denna undersökningsgrupp inte var intresserad av vittnesuppgifter om män (bl.a. några iakttagelser av WT-män) av ‘nordiskt utseende’, utan bara ville ha uppgifter om ‘svartmuskiga män’. Trots detta så gjordes iakttagelser av män även med ‘ljusare’/’nordiskt’ utseende av åtskilliga vittnen under den kvällen. (bl.a. om en längre ljusare, och en mörkare kortare, som bl.a. sågs utanför makarna Palmes bostad i Gamla Stan – både tidigare dagar, och på själva mordkvällen). Varför denna ‘attityd’ ifrån Holmérs & co’s håll?

  Och som du också säger här Jörgen G: Varför alla dessa polisbilar så nära i området just där och just då?

  I tidningen Proletärens ”En vitbok – Mordet på Olof Palme och Polisspåret” så anges det (på s. 89) att ”minst 35 poliser har funnits i tjänst inom en radie om 600 meter från mordplatsen när larmet om mordet på Olof Palme går, men endast 2-4 av dessa har några egentliga uppgifter.” (och en del av dessa som var där borde kanske inte varit där; några har begärt extratjänst, även från annat polisdistrikt, just här, just denna kväll).

  Det var väl utifrån detta material som Proletären blev fällda för förtal en gång i tiden? Är/Var detta då endast att betrakta som grundlösa insinuationer, kanske t.o.m. som ”ren propaganda” från kommunisternas sida? Och är/var det detta som Kegö/Barrling då s.a.s. definitivt ‘vederlägger’ med sina uppgifter ifrån 2016, inhämtade med hjälp av CIA på och omkring själva mordnatten 1986?

 7. Personligen har jag en svår allergi mot ”fakta” i romanform. Skräckexemplet är ”Mördaren i folkhemmet” om Olle Möller. För mig som fascineras av Möllers öde är boken fullkomligt värdelös som källa – inga hänvisningar, inga namn, ingenting, vad är fakta och vad är fiktion? Därmed OMÖJLIG att hänvisa till eller att använda som källa. Detta var första gången jag stötte på fenomenet.

  Senare läste jag ett par av Jallais böcker, mycket trevliga, och tog därefter kontakt med honom. Påtalade att han borde skriva en ren faktabok om Palme-mordet, istället för halvkvävda visor i romanform. Han tyckte då att detta inte behövdes emedan hans hemsida redovisade fakta. Jag påtalade att även om det påstås att internet aldrig glömmer, så är hemsidor, bloggar, med mera, oerhört förgängliga jämfört med det tryckta ordet på papper.

  Det hela är mycket beklagligt. Jallai har kontakter och erfarenheter som de flesta av oss saknar. Hans input och tankar är oerhört värdefulla i detta fall – förutsatt att han INTE envisades med att leverera dem i romanform.

  Jag har inte läst den senaste boken, den som detta blogginlägg handlar om. Enligt tidigare kommentatorer har boken tydligen ”faktarutor” eller faktaavsnitt. Men som jag förstått det så saknar även dessa hänvisningar till källor. Eller har jag missförstått det?

  Min egen, kanske trista, ståndpunkt är att ”det dunkelt skrivna är det dunkelt tänkta”, för att travestera Tégner. Så länge Jallai inte kan prestera en fakta/debatt-bok om Palmemordet med källhänvisningar (helst TVÅ böcker eftersom han tydligen bytt åsikt fullkomligt nyligen!) så lämnar jag honom och hans teorier därhän.

  Många författare använder samma teknik som Jallai, man utgår från några verkliga händelser och skriver sedan en roman med påhittad förklaring runt det hela. Alexander Dumas dä är kanske ett välbekant exempel? Detta innebär givetvis inte att ”De tre musketörerna” tex, kan läsas som en dokumentär.

  Kort sagt – så länge Anders Jallai envisas med att skriva skönlitterära verk, kan vi lämna honom därhän. Den dag han släpper en bok som ”fakta”, är en annan sak. Han har trots allt kunskaper och kontakter som de flesta av oss saknar. Men innan dess betyder hans ord ingenting i sammanhanget.

  1. Hej, det finns källhänvisningar i faktaavsnitten. Rör sig oftast om vanliga medier, t ex Aftonbladet, Expressen eller SVT, ibland någon SOU.

  2. Kan tänka mig att anledningen till att Jallai skriver i skönlitterär form är just för att innehållet ÄR skönlitterärt. Läste här i debattråden att Jallai pekar ut en mer eller mindre anonym person vid namn A och menar att personen är illegalist? Tja, då kan man ju kanske fråga sig om Jallai kanske också är det? Tog kanske vägen från Sovjet med sina föräldrar via Estland i väntan på att komma till mållandet Sverige? Som väl illegalister ofta gör? Personligen tycker jag inte alls om när fakta och fiktion blandas på det här sättet. I synnerhet när Jallai hånar och kränker ”romanfigurerna” (väldigt lätta att identifiera). Och det värsta är att folk faktiskt tror att Jallai har något verkligt att komma med. Jag uppfattar Jallai är en liten fuling som slår utpekat folk under bältet. Även om han också lockar till skratt stå och då om till exempel i en bok där Jallai beskriver att den tuffe, muskulösa och smarte huvudpersonen ställer fram Blå Blom-kaffekoppar på bordet. (Observera: Blå blom!) när han ska bjuda på kaffe. DET var väldigt roligt tyckte jag.

   1. Jag är generellt noga med att inte identifierbara personer ska pekas ut för brottslighet eller andra kontroversiella gärningar här på bloggen. Jag tolkar dock ditt resonemang som hypotetiskt och resonerande, alltså ungefär: kan Jallai i fiktionens form komma med anklagelser mot faktiskt existerande människor så skulle andra lika gärna kunna skriva på liknande sätt när det gäller honom.

    Inte desto mindre: jag vill ha en saklig diskussion här. Det är onödigt att karakterisera någon som en ”fuling”. Det går att kritisera vad han eller hon skriver i alla fall.

    1. Jag anser att det helt enkelt inte är möjligt att diskutera Jallais böcker med någon större saklighet eftersom hans böcker är i avsaknad av just…saklighet. Så jag avstår vidare diskussioner kring Jallais böcker.

 8. SD? (deras partisymbol?).
  Även jag inte tror att Jallai hade någon direkt symbolsyftning med just det, om det nu var det som åsyftades…

  ”Och det värsta är att folk faktiskt tror att Jallai har något verkligt att komma med. ”

  Måste säga att det finns ofta en del saker som Jallai har att komma med (han har ju stort kontaktnät, och möjlighet att få fram underrättelseverksamhets-dokument på ett bättre/mer initierat sätt än vi ‘vanliga dödliga’, och har, genom åren, lyft fram en hel del ur underrättelsevärldens dunkelhet), men att jag kanske inte alltid ”håller med om hur han lägger sitt pussel”. Med det sagt så förundras jag alltså fortfarande över att han lägger så stor ‘bevisbörda’ på just det här med den ökade radiotrafiken mellan Sovjet och Sverige strax före och efter mordet och fram till begravningen utan att närmre kritiskt granska just den uppgiften, eftersom den då lär vara framtagen av just CIA. Vad vore mer naturligt för CIA att göra än att försöka misskreditera just KGB? (utan att för den sakens skull påstå att KGB skulle vara några ‘filantroper’). Och om det nu är så att ”Öst-sidan” fick uppgifter om att någonting ‘var i görningen’ som skulle påverka Sverige grundligt – och även med tanke på Palmes förestående officiella Moskvabesök – och därmed också ‘spelplanen’ mellan ”Öst och Väst” så vore det kanske inte så konstigt med ökad radiotrafik mellan Sovjet (och deras ambassadörer/spioner/agenter/etc.) och Sverige? Eller? Detta också med tanke på det inplanterade ”Kurdspåret” som Ebbe, Holmér, Lidbom, Åström, etc. valde att prioritera, och att Kegö och Barrling var en del av detta ‘maskineri’. De kan säkert ha haft ett ytterst seriöst syfte med det, men det känns som att det är/blev vederlagt som ett ‘blindspår’.

  Därför känns det lite ‘tunt’ med endast detta som ett ‘övertygande bevis’. Det kan vara så att det är en konsekvens av MOP, men själv tycker jag att det krävs ‘lite mer’ än bara det som allenarådande bevis. Att ”Källa Erik” fick nys om något ev. förestående MOP KAN ju ha varit ytterligare en konsekvens av underrättelseverksamhet på olika nivåer och ‘fram och tillbaks’ (och även kontraspionage, etc.). Det sas ju även att underrättelseinformation om detta (att terrorister ifrån mellanöstern var på väg till Skandinavien för ett stort attentat) också gavs till SÄPO (bl.a. ifrån engelskt och västtyskt håll) på förhand, men att detta ignorerades av just SÄPO (och då kan man återigen ifrågasätta SÄPO:s input/insatser, eller brister på de samma, i detta komplicerade nätverk av sanningar och lögner.

  Och dessa uppgifter är då ‘presenterade’ i samband med ”Källa Erik-affären” (d.v.s. buggningen av den sovjetiske ambassadören), där man vid ett tillfälle tolkat det som att denne ‘visste något på förhand’/sade något om det till sin fru, eller i kontakt med Moskva. Det finns väl även en del annat, just angående den tänkte mördaren och hans narkotikaverksamhet i Sverige (skulle detta, i så fall, även kunna ha något att göra med den påstådda ‘narkotika-spaning’ som intensivt bedrevs i dessa kvarter bara några timmar innan MOP?). Så, kanske bäst att läsa boken innan ‘man’ yttrar sig för mycket…

 9. ”NARKOTIKA-SPÅRET”?

  Ytterligare en sak angående det här med ‘alla aktiviteter’ och ‘den där narkotikaspaningen’ som sägs ha pågått runt kvarteren runt Sveavägen/Tunnelgatan denna dag/kväll.

  Enligt Jallai kan mördaren vara en terrorist (med ursprung ifrån ‘Mellanöstern’), som då också sägs ha haft stort ‘inflytande’ på narkotikahandeln i Sverige/Stockholm, och finansierat (sin) terrorverksamhet med inkomster ifrån narkotika-försäljningen. Den dagen verkar det ha funnits mycket ‘aktiviteter’ som pågick i dessa kvarter. På dagen sägs det att någon form av ‘poliser’ kom in i en affär nära platsen för MOP, och försökte ‘testa täckning’ med walkie-talkies. Lite senare, framåt kvällen sägs det att polisen haft en omfattande narkotikaspaning i området (något som ska ha pågått till bara någon timme innan mordet, och även haft förgreningar ner mot biografen Grand, enligt komikern/skådespelaren Robert Gustavsson m.fl. En ‘operation’ som även en sådan som Leif GW Persson tycks vara medveten om…), och där det också funnits många män med walkie-talkies med i bilden. Var detta då spaningar mot den/de person/-er som nu Jallai benämner som palmes mördare (en, av polisen, känd narkotikahandlare i Stockholm), eller var det andra narkotikaspaningar, t.ex. mot spelklubben Oxen? (mot Sigge Cedergren, m.fl.). Eller fanns det något samband där? Och, när det gäller walkie talkies så är det ju bekräftat – även av palmes statssekreterare Ulf Dahlsten – att det fanns ett antal poliser i området med walkie talkies, tidigare på kvällen som varit del av en omfattande ‘narkotika-spaning’. Och det sägs ju att delar av Stay Behind, eller den s.k. ”Barbro-gruppen’ (vilka kan ha anlitats som ‘assistenter’ av Stay Behind), och som sade sig företrädesvis syssla med ‘narkotikaspaning’ också ‘varit ute och rört sig’ denna kväll (och som enligt agenten/spionen Donald Forsberg visste om MOP i ett tidigt skede, och delade ut flygblad om detta strax efteråt i närheten av Kungsträdgården, där han säger sig ha stött på ett par medlemmar ur denna grupp runt midnatt eller så…). Det sägs också att det funnits 4 st. vakter inne i Skandia-huset som haft något avancerad radioutrustning. Samt finns det vittnesuppgifter från någon, som bara något kvarter ifrån MOP, och runt denna tid, sett en polisbil svänga upp på trottoaren, haft avancerad radioutrustning där bak, och där föraren – som haft bildörren öppen – sedan fått instruktioner om att han/de befann sig på fel ställe och snarast borde bege sig till ett annat ställe, och då begett sig iväg med en rivstart ditåt. Dessutom finns det uppsnappad radiotrafik där någon hört ordväxlingen ”hur har ni det däruppe? För d-a kallt. Statsministern skjuten”.

  Rapporterna om män med walkie-talkies är många, ifrån olika, men samstämmiga, vittnen, under kvällen då paret Palme gick på bio och efteråt. Har dessa något samband med den omfattande ‘narkotika-spaningen’? Eller var det mördarna, i en konspiration? Eller var det både och? (ett slags ‘agent-krig’ ute på stan…?). Eller var ‘narkotika-spaningen’ något slags ‘generalrepetition’ av något slags tillslag (eller en förtäckt säkerhetsövning som även föreslagits här); en operation som kanske ‘infiltrerades’ , och utnyttjades av mördarna? Där kanske även SÄPO haft en roll? (vilket kanske även skulle förklara de ‘tidsförskjutningar’ och felprioriteringar som gjordes ifråga om fokus på MOP; men där man, eftersom det hela istället emanerade i MOP, vilket förstås då var/vore ett gigantiskt misslyckande från SÄPO:s sida, förnekade sin vetskap om någon dylik operation, och istället försökt tysta ner/förneka någon kännedom om det?)

  Det finns många frågetecken om denna, nästintill ‘mytologiska’, narkotika-spaning som sägs ha ägt rum denna kväll. Det verkar i vart fall som om att det funnits väldigt mycket ‘inofficiella’ verksamheter som pågick denna kväll. Vad handlade det hela om? Har det någon beröringspunkt med MOP?

  DET skulle jag vilja ha svar på ifrån Krister Petterson, eller någon annan som vet mer, eller har fler ‘pusselbitar’ till denna ‘ormgrop’ av information/desinformation.

 10. Inte lätt att förstå Jallais sväng i mordteorin beträffande bl.a palestinisk terror och att försöka få ner det till Sveavägen.
  Mycket av hans material handlar ju om saker i underrättelsevärlden och är inte lätta att få verifierat.

  Beträffande narkotika skriver han i Källa Erik att ”Abu Nidal tar in och säljer fultjack i Sverige där den säljs på svartklubbar i utbyte mot västvaluta”.
  Inget man kanske höjer på ögonbrynen åt då typen av finansiering antagligen gäller flertalet terrororganisationer eller för den delen vissa underrättelsetjänsters svarta budgetar och flertalet banditstater.
  Jag har dock svårt att få ner det på Sveavägen, att motivet skulle vara att Palme skulle avslöja Abu Nidals finanser och ha backup av i mina ögon, svenska walkie-talkie operatörer i form av spaning och skydd.

  Det jag funderar på är kopplingen mellan Cats Falk/Olof Palme/C-F Algernon/C-U Winberg och Bofors. Alla har dom dött märkligt och alla har en koppling till Bofors affärer.
  Utöver landsförrädarspåret som jag personligen tycker är hett, finns det i Granskningskommissionen ett spännande uppslag på sid.441-444 om William H. Det är långt och jag tänker inte återge det här.
  Kort så handlar det om massiv vapenförsäljning till Iran. Israel finansierar sin u-tjänst med försäljning av vapen till Iran, där även CIA är med och tjänar mycket pengar. Bofors med Palmes välsignelse klampar in på fel revir varvid CIA ger israelerna i uppdrag att mörda Palme. Det intressanta är att israelerna lejde en palestinier för uppdraget och då CIA var inblandat, kunde goda kontakter med svensk underrättelsetjänst ge hjälp på plats i Sverige.
  Där ser jag en koppling ner till Sveavägen.

  Nåt som saknas i uppslaget om William F. är ju Irans finansiering. Det är ju ingen i uppslaget om WIlliam F.som ställer sig den frågan. Var får Iran pengar ifrån?
  Svaret kanske finns på sid. 578-579 i ett brev från Irans ex-president Banisadr som uppger att Olof Palme fått vetskap om narkotika- och vapenhandel som ett led i Irans finansiering och krigföring. Kanske är detta också ett motiv till mordet.
  Ebbe var tydligen där och högg med om en koppling mellan Iran och PKK, men det kan nog Gunnar mer om.

 11. ”Det intressanta är att israelerna lejde en palestinier för uppdraget och då CIA var inblandat, kunde goda kontakter med svensk underrättelsetjänst ge hjälp på plats i Sverige.” I boken om Abu Nidal (Abu Nidal : A Gun for Hire : The Secret Life of the World’s Most Notorious Arab Terrorist) påvisar författaren, engelsmannen Patrick Seale att det är Mossad som styr Abu Nidal.

 12. Efter att nyligen ha läst igenom hela Anders Leopolds bok om ”33-åringen” (här finns väldigt mycket som negligerats, schabblats bort eller blivit avfärdat eftersom det vid tidigare granskning av det spåret – Sydafrika/CIA/”Bofors” – sprack i t.ex. vittneskonfrontation och uppgifter om mördarens flyktväg – något som i den senaste upplagan får nya, högst plausibla, förklaringar), så är jag både mer splittrad men också, tyvärr, mer övertygad än någonsin tidigare om att ‘ett flertal aktörer’ medverkade i/vid MOP. Jag är övertygad om att MOP är en ‘labyrint’ (för att nu tala med bröderna P:s terminologi). Jag är – precis som alla er andra – även övertygad om att det var många som ville, och tror också att det var många (i vart fall ‘indirekt’; på olika nivåer) som deltog i undanröjandet av ‘den sturske svenska fredsduvan’ Olof Palme.

  Därför tror jag även att ‘man’ rubricerade det som ”sveriges förhållande till främmande makt” från officiellt svenskt håll slutligen, som ett slags gardering, det gick inte att peka ut någon specifik ‘aktör’ – det var ‘för många’ som var inblandade för att det skulle kunna vara endast 1 aktör, eller 1 land, och det kan mycket väl också vara något slags ‘cross over’ mellan t.ex. ”Väst” & ”Öst” (på olika nivåer; alla utom på den officiella då förstås). Det gör, tyvärr (!), också att ett sådant dubiöst (!) uttalande som Carl Lidboms ”kanske vore det bästa om mordet på Olof Palme aldrig klarades upp”, får något slags ‘logik’ över sig. Och, det är nog också anledningen till att vi, tyvärr, aldrig får reda på (hela) sanningen om mordet, eller att det ännu mindre går att ställa någon till svars för det. Det närmsta man kanske skulle kunna komma vore kanske att få en sådan som sydafrikanen Craig Williamson utlämnad till Sverige (där skulle ‘man’ i mest optimala fall, kunna börja ‘nysta upp’ hela ‘affären’ – medvetet ordval, eftersom det i mångt och mycket nog handlade om just ett sådant synsätt…), men så lär förstås aldrig ske. Det gör att man kanske också hade hoppats på ett s.k. ”teatermord” (där OP i själva verket klarade sig, men att priset blev att han för alltid ‘försvann ifrån scenen’, till något annat land eller så). Men, det är nog tyvärr också ett blindspår.

  Det KAN ha varit någon ‘arabisk terrorist’ som slutligen tryckte av skotten på Sveavägen 28/2 1986 (i en förlängd operation ifrån ‘Öst’ – Sovjet/KGB-GRU). Men, det kan också ha varit någon helt annan (och enligt Leopold, i slutändan, faktiskt även den svenske ”33-åringen” – som även hade ‘kopplingar’ till CIA, och bl.a. den Charles Morgan som den jugoslaviske f.d. underrättelsemannen Ivan von R förgäves försökte varna om i förväg, till bl.a. Alf Karlsson). När det gäller Jallais senaste tes om detta så tror jag att de bevis han refererar till – den gigantiskt ökade radiotrafiken mellan Moskva-Sverige tiden just före och efter, samt avlyssningen av ”Källa Erik”, den sovjetiske diplomaten – inte räcker som bevis för ‘helheten’. De kan ha spelat roll, men de kan också ha varit en konsekvens av att man ifrån ”Öst/Sovjet” också på något sätt fått nys om att ‘någonting var i görningen’ och därmed ökade underrättelseverksamheten drastiskt då (också med tanke på Palmes förestående Moskva-besök). En annan, mer konspiratorisk, tanke är att dessa bevis var manipulerade, eftersom de som låg bakom dem var CIA… Frågan är kanske vad som är hönan och ägget där?

  Så, hur mycket det än vore välkommet med en ‘lösning’ enligt Jallais senaste scenario, så tror jag han får tänka ett varv till, och kanske då också på vilka roller som källorna Barrling och Kegö hade/haft i det hela (även i sammanhanget med t.ex. ”Ebbe Carlsson”-affären). Där tror jag att en del av svaret kanske ligger. Kegö var t.ex. chef för SÄPO-avdelningen i Uppsala, den avdelning som även ‘slarvade bort’ tipset som civilförsvarsförbundets ordförande fått ifrån England om sydafrikansk (men även annan) inblandning, och som han försökte föra vidare till just SÄPO i Uppsala, både som not och med ett inspelat kassettband (men då hade tydligen Kegö varit borta på kommissarieutbildning, och bandet ‘försvann’…). Jag undrar hur Jallai har tänkt där…

 13. Mphati!
  Intressant om Abu Nidal, verkligen!
  Jallai skriver att:
  Abu Nidal hade minst tre terrorceller i Sverige; Uppsala, Upplands-Väsby och Ludvika.

  En som är kritisk till uppslaget i GK om William H. är Anders Leopold. Det finns ett avsnitt på hans sida där han slår ner på berättelsen av William H.
  Han kan ha rätt i delar av sin kritik men enligt min mening att se det är kanske inte innehållet i William H:s berättelse det mest intressanta, utan själva upplägget i stort kring vapen, massor med pengar, feta kontrakt, droger, betydelsfulla organisationer och människor som har massor att förlora på att bli avslöjade. Alltså kopplingarna mellan Iran/Irak-kriget, CIA, Israel, en lejd palestinier, vapenaffärer, drogpengar, mutor, svenska operatörer och så hamnar vi på Sveavägen.

  Jag tycker också att man kan se de två socialdemokratiska fixarna Holmér och Ebbes roll på ett tydligare sätt om man jämför deras roll i palmemordet med vad dom gjorde i sjukhusaffären; tog kontroll och mörklade för nationen och partiets skull.
  Just detta att dom var ”fixare” åt det statsbärande partiet tror jag är viktigt.
  Att utifrån Boforsspåret mörklägga för nation och parti, passar enligt mitt sätt att se det bättre in i den roll som dom tog i mordutredningen, än om det hade gällt landsförrädarspåret.

  Intressant i sammanhanget är också den delegation från Iran som besökte Sverige 4/2-86. Vapenleveransernas vara eller icke vara avhandlades garanterat.
  Lika intressant är ju det besök Palme hade på morddagen av Iraks ambassadör. Det handlade garanterat också om kriget. Kanske fick Palme en breifing om att Irak visste om alltihopa och hade bevis för den storskaliga vapensmugglingen, samt att Iran bl.a finansierade sitt krig genom droghandel och att Sverige och partiet figurerade i de sammanhangen.
  Här finns stark skäl för mörkläggning av ovan nämnda H.H. och E.C.

  Promenaden efter bion då. Var det till ett möjligt möte med någon om mellanöstern-problematiken Palme trodde han var på väg till när han valde att gå hem i kylan, så att han skulle kunna få vara helt utan vittnen om vem han träffade(eller skulle han få Harvardakten överlämnad…)?
  Lisbets märkliga sätt under sina änkeår, att hon nästan inte ville bidra till lösningen på mordet på sin man kan ju vara en indikation på att hon vet saker som hon blivit ombedd att knipa ihop om.

  Vidare har jag tänkt på det som Richard Reeves redan 1987 skrev om i en artikel, hur UD verkar ha varit en bromskloss i det hela vid förfrågan kring mordet och vapenaffärer. Återigen mörkläggning.
  Han skriver bl.a:
  ”Sanningen kan visa sig vara mycket värre än vad det svenska folket idag vet eller någonsin kommer att få veta, ifall en del höga myndighetspersoner lyckas i ett uppenbart försök att blockera vissa utredningslinjer. En månads lång undersökning av undertecknad, med mer än hundra utförda intervjuer i Sverige och fyra andra länder, har genererat starka belägg för att polis och åklagare har hållits tillbaka och kanske missletts av den egna regeringen, i synnerhet av UD”.

 14. Kan nog hålla med om att Iran-Irakkriget (och Sveriges vapenförsäljning till Iran, samt deras drogfinansiering av detta krig/dessa vapen)/CIA (eventuellt Mossad), kanske ‘någon arab’ och ‘svenska aktörer’ (näringsliv/Säpo/militär/Saty Behind) ) kan ligga bakom det hela. Men jag vill nog få med Sydafrika i den ekvationen också. De hade ju också affärer med Iran. Apartheidregimen var ju också på väg att trängas tillbaks av Palme och en alltmer svängande opinion i Väst (”pliktskyldig” eller ej). Det var nog någon form av något slags ”joint venture” av några/flera av dessa ‘intressenter’. Det gjorde kanske också att ‘mörkläggning’ var nödvändig för socialdemokratiska partiet, för deras politiska överlevnads skull. Därav, som du också säger, Andreas, kanske orsaken till LP:s ‘tystnad’/motvillighet att på allvar försöka delta i någon riktig lösning på MOP? Paret Palmes promenad i smällkalla natten kan också ha något med detta att göra – var det något, som under föregiven anledning, skulle ‘överlämnas’ till OP?

  När det gäller Holmér & Carlsson: också mycket möjligt att deras uppdrag snarast var ‘mörkläggning’ än ‘lösning’ av MOP. Dock vill jag, återigen, belysa Kegös och Barrlings medverkan i kulisserna (vilka ju också var/blev H:s och C:s agenter i det hela, och fortsatte med kurd-/PKK-spåret långt efter att H fått gå). Leopold vill ju ha det till att Kegö ingick i ”The Uppsala-Group”, vilka han menar var de som var de huvudsakliga aktörerna som hjälpte de utländska (och kanske även svenska) ‘intressenterna’ med kartläggning och, slutligen mord, av OP. Han var avdelningschef på SÄPO i Uppsala, och det var därifrån det sägs att ”The Uppsala Group” kan ha styrts, samt att man även bidrog till ‘borttrollning’ av t.ex. Karl-Gunnar Bäcks kassettband om tips ifrån England/en MI6-kontakt (Man skickade 1994 också ut två poliser därifrån för att förhöra KGB angående detta; men att så skett togs inte upp i GK 1999. Det ‘mörkades’). Därför som jag också tycker att det verkar lite halvskumt att Jallai förlitar sig så pass mycket på dessa två herrars vittnesuppgifter. Det antyds också att Kegö hade band till CIA, eftersom det också var dessa (eller någon ‘subgrupp’ där) som hjälpte till – tämligen snabbt – med buggningen av den sovjetiske diplomaten (”Källa Erik”).

  Sedan ytterligare ett par undringar:

  * ”Narkotikaspaningen” på/runt Tunnelgatan den kvällen: Det måste ju kunna gå att få fram vad det rörde sig om, och vilka som var inblandade. I min länk ovan påstås t.o.m. att man identifierat det kvinnliga befäl som ledde denna operation. Vem var hon? Vad har hon att säga om denna operation? Om MOP? Vilken narkotikaspanare av de ca 20 st. som påstås ha varit där, bl.a. av Ulf Dahlsten (som nu även retroaktivt, intensivt försöker intyga att det var Christer Pettersson som mördade Palme), var det som ‘försvann’ den kvällen? (och som befann sig i närheten av Luntmakargatan) Och varför? Kan de tidigare utpekade poliserna – som senare sågs, av Lars Krantz, äntra en buss – kunna tänkas ha ingått i någon sådan spaning. Det sägs, i länken ovan, att någon/några av dessa poliser också var beväpnade – och det var ju även vad både Krantz och busschauffören först trodde sig ha sett (att de hade något slags ‘väska’ med sig).

  * Kan denna knarkspaning ha något med ”Barbro-gruppen” att göra? (I Olof Frånstedts bok, ”Spionjägaren, del 2”, påstår han ju att han haft ett möte med henne, och att hon där även erkänt sin grupps intentioner med – beväpnad – knarkspaning). Denna ‘knarkspaning’ som försiggick på Tunnelgatan denna kväll inkluderade ju både vapen och walkie talkies (även enligt Dahlsten). Kan den nu inlämnade WT:n ha varit en del i denna knarkspaning från denna kväll, någon som – av en eller annan drastisk anledning – tappade/blev av med den? Vad säger Leif GW – som tydligen känner till denna knarkspaning – om detta? Var det någon av dessa som spionen Donald Forsberg träffade en stund senare i närheten av Kungsträdgården? (och som då visste att Palme var död…)

  * Anna Hage: Har man försökt att få henne att identifiera den ‘befälsklädde’ mannen som sökte upp henne många gånger efteråt, och även ville ‘bibehålla lugnet i Sverige’? Skulle hon kanske kunna peka ut det på kort? (Fullt förståeligt om hon känner obehag och kanske inte vill ställa upp inför något sådant i.o.f.s.). Kanske var det någon från SÄPO? Från Militären? (det gör det förstås mer bekymmersamt för hennes del).

 15. Klar utveckling av Jallais författarskap, ”Spinndoktorn” är betydligt bättre än hans tidiga verk. Den känns mer levande, gestaltningen är mycket bättre än tidigare. Jallais teori? Om den skulle stämma så är eventuell mörkläggning fullt logiskt. Men jag vill veta mer om Carl-Fredrik Algernons död.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.