Snart: event på Youtube om släppet av nya upplagan av Mörkläggning

Torsdag kväll den 22 oktober är det dags – då kommer podcasten Palmemordet att sända ett digitalt release-event om Mörkläggning på Youtube. Ni som är med kan posta frågor under sändningen.

NU NÄRMAR DET SIG – släppet av andra upplagan av min bok Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet

Den handlar, kortfattat uttryckt, om Palmeutredningens första tio år. Inte minst om det dolda spelet mellan regering, åklagare och polis.

Och samma dag som boken ska nå bokhandeln – den 22 oktober – sänder Dan Hörning och Tobias Henricsson – de som gör podcasten Palmemordet – ett releaseevent med mig live på Youtube.

Tid: 19.00.

Jag kommer att bli utförligt intervjuad om boken under sändningen. Det finns underlag för frågor så det räcker – Mörkläggning är på över tusen sidor. Och ni som följer sändningen kan skriva in egna frågor till mig. Gör gärna det!

Adress till eventet är https://youtu.be/w91p6tL_wjE

Redan nu finns viss information på den adressen.

Jag är mycket glad över detta samarbete och känner att jag verkligen är i kapabla händer. Podcasten Palmemordet är välkänd för de flesta som verkligen ägnat sig åt att studera utredningen av mordet på Sveriges statsminister.

En bild från inspelningen av avsnitten 165 och 166 i podcasten Palmemordet, en debatt mellan mig och Thomas Pettersson som skrev den uppmärksammade artikeln om Skandiamannen i tidskriften Filter.  Från vänster: Thomas Pettersson, jag, Dan Hörning och Tobias Henricsson. FOTO: Podcasten Palmemordet

Den har nu nu sänts i ungefär 250 avsnitt och har därmed hunnit beta av väldigt många spännande infallsvinklar på detta olösta svenska mysterium. Den som vill lyssna hittar den till exempel här på Poddtoppen.

Dan Hörning arbetar också med ett antal andra poddar, bland annat Seriemördarpodden och den engelskspråkiga Fan of History som han gör tillsammans med Bernie Maopolski.

Tobias Henricsson är känd för podcasten Tänk om…? som granskar myter och konspirationsteorier.

Men den här gången är det alltså inte ett nytt avsnitt av själva podden Palmemordet det handlar om – utan i stället en livesändning i bild på Youtube. Den som missar eventet i realtid ska kunna titta i efterhand. Och dessutom kommer det nog med tiden att läggas ut en version med enbart ljud just i podden.

Varför är det då en nyhet att uppmärksamma att Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet nu kommer ut i en ny upplaga?

Ja, en orsak är att den länge varit slutsåld. En annan – och viktigare – är att Krister Peterssons hårt kritiserade beslut att lägga ner mordutredningen på nytt reser frågorna om varför detta mordfall kommit att omges med så många besynnerliga turer från de myndigheter som varit satta att reda ut det.

Det är viktiga frågor. Vi talar ju om vad som troligen är världens största mordutredning. Och om en av de allra viktigaste händelserna i svensk 1900-talshistoria.

I den nya upplagan finns ett nyskrivet förord som för läsaren fram till dagens situation och som pekar på att förklaringen till Peterssons agerande åtminstone delvis måste sökas i det som hänt långt tidigare.

Mörkläggning var min första bok om detta olösta brott. Första upplagan kom 1997 och belönades följande år med Grävande Journalisters pris Guldspaden.

Boken gavs då ut i två band. Den nya upplagan är i en volym (med lite tunnare papper så den inte ska bli extremt tjock).

Boken är då som nu utgiven på Bokförlaget Kärret och köps i den vanliga bokhandeln samt, förstås, hos nätbokhandlare som Bokus eller Adlibris.

Med detta sagt: jag inser att det finns en fråga som kan hänga kvar i luften. Nämligen: vem har tid och ork att läsa en så oförskämt tjock bok?

Du som ställer dig den högst legitima frågan: titta gärna på releaseeventet så kan du bilda dig en egen uppfattning om den saken.

Som sagt: torsdag den 22 oktober kl 19.

 

 

 

6 reaktioner på ”Snart: event på Youtube om släppet av nya upplagan av Mörkläggning

 1. Eftersom jag jobbar kväll just den dagen så kan jag tyvärr inte titta på den direktsända versionen, men ser mycket fram emot att se det i efterhand!

 2. Hej Gunnar!

  Har liten fundering kring Skandiamannen och det är hans återkommande till mordplatsen. Han anses nu som Palmes mördare och utfört mordet själv utan hjälp. Det som förbryllar mej mest av mordet är att han återvänder till brottsplatsen. Jag tänker att han måste haft fullt fokus på paret Palme och antagligen inte så mycket kontroll på vad som händer runt omkring innan och efter skotten. Alltså har han så gott som ingen koll på hur många runt omkring kan ha sett honom utföra mordet. Det skulle kunnat varit flera vittnen som sett honom så pass tydligt så att det inte finns något tvivel på att det är han som nyss skjutit Palme. Alltså hur törs man ens komma på tanken att vända tillbaka till mordplatsen om man nu vill gå fri. Ju mer jag tänker på den detaljen så känns det mer och mer galet.

  Hälsningar Thomas

  Skickat från min iPad

  1. Jag håller med dig. Om det varit Engström som skjutit Palme så hade han haft all anledning att hålla sig borta från Dekorimahörnan. Men de som tror att det var han menar ibland att han inte agerade rationellt.

   Det gör förstås inte alltid mördare – och inte andra människor heller för den delen. Men en mördare som agerade så orationellt borde ha åkt fast, kan man tycka.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.