En hängiven sökare efter sanningen om Palmemordet har gått ur tiden

Anders Leopold har avlidit. Han har i många år fokuserat på Victor Gunnarsson, den förste huvudmisstänkte i Palmeutredningen och gett honom en central roll i en internationell mordkomplott. FOTO från Anders Leopolds Facebooksida.

ANDERS LEOPOLD har gått ur tiden. Han var journalisten som med stort engagemang drev tesen att Victor Gunnarsson utförde mordet på Olof Palme och som menade att bakom Gunnarsson fanns en mordkonspiration som bland annat omfattade amerikanska CIA och underrättelsetjänster i Chile och Sydafrika.

Teorin har onekligen en rad omständigheter som talar för sig – Palme hade djärvt utmanat de ledande krafterna i alla tre dessa stater under sin politiska karriär. Och det är klarlagt att Chilejuntan hade konkreta planer på att mörda Palme under 1970-talet. Det finns dessutom åtskilliga omständigheter som leder till frågor om Washingtons och Pretorias möjliga roll i dådet mot den svenske statsministern.

Sina slutsatser sammanfattade Anders Leopold i Jag sköt Olof Palme, publicerad som ebok 2015. Innan dess hade han i romanform skildrat Palmemordet i boken Det svenska trädet skall fällas. Han hade också hjälpt polisen Börje Wingren med skrivandet av boken Han sköt Olof Palme från 1993.

Men framför allt ska kanske nämnas att Anders Leopold hade sin internetsida Leopoldreport där han år efter år publicerade viktiga delar av sina efterforskningar.

Han hade en långvarig bana som journalist i kvällspressen bakom sig och han hade i tjänsten träffat Olof Palme flera gånger.

1995 gick han i pension men slutade alltså inte med sitt skrivande. Och särskilt fokuserade han på det ouppklarade dådet mot den svenske statsministern. Till Expressen sa han 2013:

”Jag kallas ibland ‘privatspanare’ och det gör mig ingenting. Jag har aldrig, som vissa andra, föraktat uttrycket utan tycker att varje svensk journalist åtminstone någon gång i karriären ska ägna sig åt Palmemordet.”

2017 intervjuades han av Tobias Henricsson i podden Palmemordet, sammanlagt i tre avsnitt. Del 1, del 2 och del 3.

Som bekant finns det många andra uppfattningar om vad som låg bakom dådet på Sveavägen än den som Anders Leopold gjorde till sin. Men när det gäller den respekt som är värd att känna för Anders som person spelar det ingen roll om man delar hans slutsatser. Han var en engagerad och hårt arbetande researcher i ett viktigt och komplicerat ämne. Och han bidrog i högsta grad till att dra fram anmärkningsvärda uppgifter i ljuset.

Han lämnar ett tomrum efter sig.

Vila i frid, Anders!

11 reaktioner på ”En hängiven sökare efter sanningen om Palmemordet har gått ur tiden

 1. Vila i frid Anders, du har varit kritisk, orädd och ifrågasättande.

  Det är i sammanhanget passande att lyfta fram ett grundläggande skäl till att mordet ännu inte är löst.

  Om man som journalist är knuten till någon av de större mediehusen så behöver man helt enkelt hålla tungan rätt i mun då det är förenat med en karriärsmässig risk att explicit ifrågasätta de riktlinjer som är satta av myndigheterna. Det är en av anledningarna till att vi står där vi gör idag, samt att den väsentliga journalistiken om mordet egentligen bara producerats av personer som stått fria från de större medierna.

  Tänk själva, om den samlade journalistiken uppvisat samma kritiska läggning som Leopold, Wall, Borgnäs eller Aner. Under sådana omständigheter skulle det inte ha varit möjligt för myndigheterna att år efter år bedriva den mörkläggning som pågått sedan mordnatten.

 2. Tack, Gunnar! Målande och trevlig beskrivning av Anders Leopold. Gunnarsson var kanske mindre troligt, men det ligger antagligen något som pyr i konspirationsteorierna. Varma hälsningar, Madi Gray

  >

 3. Sydafrika eller CIA , finns det ytterligare spår utanför Sverige? Inom landets gränser har vi givetvis den ensamma gärningsmannen, eller en konspiration av typ stay behind. Finns det någon som enkelt kan lista alla alternativen?

 4. Med all respekt for Leopold men när det gäller hans utpekande av VG som gärningsmannen for Palme mordet hade han helt fel. Nu fanns det två vittnen som motte gärningsmannen och de signalementen de lämnade stämde inte alls på VG, som hade en mycket kraftig mustasch och ett fyrkantigt ansikte och kratigt hårsvall. Gärningsmannen var ca 185 cm lång smärt och vältränad med avlångt ansikte, som stämde inte alls på VG, gärningsmannen hade varit elitsoldat i den Rhodesiska militären och deltagit i strider under många år mot terrorister och även utfort anda uppdrag. Att Sydafrika eller CIA skulle ha anlitat VG är helt orimligt. Jag själv träffade VG på ett Latino cafe i Gamla Stan,
  där han var en dominerande gäst och snackade ”non stop”. Ingen tvekan han hade ett mycket stort självfortroende och hade rest till många olika länder och varit bosatt utomlands också, han pratade ett flertal språk också, även perfekt amerikanska.

 5. Fint skrivet Gunnar om Anders Leopolds bidrag och outtröttliga och högt skattade research omkring mordet på Olof Palme, Hoppas att all research han gjorde sparas för eftervärlden.
  Vila i frid Anders och av hela mitt hjärta, tack för nedlagt arbete

 6. Stor respekt för Anders Leopold och hans engagemang, även om jag inte delar hans syn på Palmemordet.
  VG kan (enligt mig) inte vara gärningsmannen, men han kan förstås ha figurerat i utkanten av en konspiration medveten eller omedveten om syftet.
  Jag vet inte, men det är definitivt inte den tokigaste teorin.
  Bra grävt!

 7. Fint skrivet, Gunnar! Tror inte heller på VG som GM, men Anders Leopold gjorde en hel del relevant research ändå. Vila i frid.

 8. Utan tvekan hade Anders Leopold helt rätt om Victor Gunnarsson. Han är det helt överlägsna alternativet av de fyra vanliga misstänkta. Utpekandet av den flyende Gunnarsson i mordområdet av vittnet ID var helt korrekt och hans vittnesmål ojämförligt mycket starkare än t ex Lisbets, och de nu tillgängliga vittnesmålen från ”alibipojkarna” visar att han inte hade ett alibi. Tvärtom var deras uppgifter besvärande för honom. Endast Gunnarsson rimmar med en sammansvärjning, extremt kontaktsökande och uttalad antisocialist som han var. Han passade också utmärkt in på beskrivningarna av gärningsmannen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.