Hemlig Säpo-operation under mordnatten avslöjad efter 35 år

Först nu, när utredningen av mordet på Olof Palme lagts ner, kommer det fram dokumentation om en hemlig spaningsoperation från Säpo som pågick under mordnatten. FOTO: Sloggi

UNDER KVÄLLEN DÅ OLOF Palme mördades hade Säpo en spaningsoperation i centrala Stockholm. Operationen som internt gick under namnet Cosi fan tutte (efter Mozarts opera).

Jan Almäng, docent i teoretisk filosofi, hittade en promemoria i den nu avslutade Palmeutredningen. Innehållet i den och sina egna fortsatta efterforskningar om saken presenterar han i en artikel i nättidskriften Kvartal.

En konsekvens av de nya uppgifterna är att de många vittnesmålen om personer om walkie-talkies kvällen då Palme mördades nu framstår i ett nytt ljus. Länge hävdades det från utredningens sida att alla dessa vittnen inbillat sig eller fabulerat.

Vad Säpos operation handlade om råder det fortfarande oklarheter kring. Från Säpos sida har man valt att lägga locket på.

Jag kommenterar det nya avslöjandet i en kortare artikel i Kvartal.

Saken har också tagits upp i dagens Expressen.

97 reaktioner på ”Hemlig Säpo-operation under mordnatten avslöjad efter 35 år

 1. Mycket intressant. Bland det mest intressanta som kommit på väldigt länge faktiskt. Kanske var det så att muntlig Information skulle delges Palme från KGB. Kanske en varning att man visste vad som planerades. Ett möte var tänkt att ske snabbt och diskret. KGB verkar ju som bekant ha känt till att något planerades. Jag tänker då på bla Kegö/Barrlings uppgifter om buggningen av den Sovjetiske diplomaten liksom uppgifterna om att Säpochefen Tore Forsberg påstås ha grävt ner pärmar med uppgifter angående just detta i sin trädgård. Detta är självfallet bara en snabb reflektion eftersom helgen nu tycks ”räddad”. Det börjar röra sig verkar det som. Ska bli synnerligen intressant att se vad som kommer ur det här.

  Det bekräftar till synes också att alla vi som envisats med att påtala WT-observationerna inte varit fel ute.

  https://www.expressen.se/nyheter/skrev-under-ordern-om-palmetystnaden/

  Det verkar i alla fall som att det ligger mer än bara pärmar begravda kan man väl säga.

  1. Ja, instämmer. Det verkar som om att det finns mer än bara pärmar nedgrävda i allt detta (och med tanke på det så borde man faktiskt kanske rent fysiskt ta och gräva upp PG Näss gamla trädgård också. Om man nu skulle vilja gräva ordentligt vill säga. Då får man väl också ersätta nuvarande ägare…).

  2. Eller i Tore Forsbergs då, rättare sagt. Men det verkar ju redan ha gjorts, enligt denna artikel i Expressen från 26/11 2014:

   ”Efter att de ska ha blivit nedgrävda i Forsbergs trädgård hösten 1987 arbetade Kegö och Barrling på Säpo med materialet mellan april och juni 1988, varefter det hämtades upp av en Säpochef. Där slutar spåren.”, (Claes Petterson, Lars Näslund, Expressen från 26/11 2014).

   Hela artikeln:

   https://www.expressen.se/nyheter/inloggad/gravde-ner-parmarna-om-palme-i-tradgarden/

   Och, en fråga (spekulation) i anknytning till detta: Kan ”Enskedemannen”, som det refereras till på vykortet hös Östling ha varit Tore Forsberg?

   1. Så här skrev jag på den här bloggen i en kommentar i mars 2015 om vykortet med ”Enskedemannen”:

    Vykortet ifråga är adresserat till ”Ö” och poststämplat den 10 juni 1988. Det togs i beslag av tullkriminalen i ”Ö”:s bostad i samband med utredningen av misstankarna mot honom för varusmuggling i Ebbe Carlssonaffären. Kortet har på framsidan en tecknad bild av en lyckligt leende galt som tittar i en engelskspråkig dagstidning. Galtens blick faller på sidan 3 där det förekommer en bild på en sugga som flörtigt visar sina många bröst. (Teckningen är en uppenbar anspelning på de för brittiska läsare så bekanta avklädda flickbilderna på sidan 3 i tabloidtidningen ”The Sun”.)

    Den text på baksidan som avsändaren författat lyder som följer: ”Svinet på den andra sidan låter sej fortfarande förföras av fantombilden, men järnvägsspåret blir allt hetare. Sätt dej snarast i förbindelse med Enskedemannen!”

    ”Ö” hördes av Palmeutredarna den 19 juli 1988 om detta vykort. När han först får frågor kring kortet säger han att han inte förstår någonting. Längre fram i förhöret säger han att han drar slutsatsen att det avsänts av en av hans vänner, Claes A, medarbetare i tidskriften Contra och lokförare. En anledning till att ”Ö” drar den slutsatsen är att det är undertecknat med ”Enskedemannen”.

    ”Ö” beskriver Claes A som ”en gammal skolkamrat och och god vän” och säger att de håller kontakten vilket bland annat innebär att de skickar vykort till varandra ibland. ”Ö” har själv, säger han, skickat ”udda” vykort till sin vän.

    Uppgifterna från ”Ö” är inte uppenbart orimliga. ”Ö” och Claes A hade politiska åsikter en bra bit ut på högerkanten, även om ”Ö”:s påstådda nazistsympatier gick på tvärs mot den konservativt proamerikanska tidskriften Contras budskap. Fientligheten mot Olof Palme delade i alla fall ”Ö” och Claes A. Kortet ser ut att vara ett skämtsamt försök från Claes A att få kontakt med ”Ö” och skämtet består framför allt i att det finns referenser till brott och brottsutredande. ”Fantombilden” var ju en känd beteckning på den signalementsbild som spreds tidigt i Palmeutredningen. ”Järnvägsspåret” är med stor sannolikhet ett skämt om alla de spår som förekommit i Palmeutredningen samtidigt som det är en anspelning på avsändarens yrke som lokförare. ”Enskedemannen” tror jag – förutom att Claes A gissningsvis bodde i Enskede – syftar på ett rättsfall som var någorlunda aktuellt i kvällspressen vid den här tidpunkten.

    Jag tycker det verkar vara mindre troligt – om nu Claes A var avsändaren – att han skulle ha försökt förmedla ett viktigt och hemligt budskap på ett vykort där texten i sig var så uppseendeväckande. Och några slutsatser om ”Skelleftehamnsmannen” tror jag det är för djärvt att dra utifrån detta vykort.

    Både Claes A och ”Ö” är avlidna så det går inte att fråga någon av dem.

    TILLÄGG: Min kommentar var ett svar på en fråga om det kan ha funnits några kopplingar mellan Östling och ”Skelleftehamnsmannen”. Kommentatorn hade tagit fasta på att det fanns uppgifter om att den brevskrivare som kallas Skelleftehamnsmannen skulle ha varit en SJ-anställd vilket i så fall skulle förklara anspelningen till ”järnvägsspåret” i vykortet till Östling. Men jag tror alltså inte så mycket på en sådan koppling.

    1. Sannolikt ett skämt från Claes A till C-G-Ö? Men det kan samtidigt finnas en innebörd som dessa två herrar känner till. ”Svinet på andra sidan” skulle exempelvis kunna vara en referens till Hans Holmér? ”Järnvägsspåret” skulle kunna vara en referens till Carl-Fredrik Algernon (Bofors) som knuffades ner på ett järnvägsspår? Och ”Enskedemannen” tror jag absolut handlar om Tore Forsberg…

 2. H.I, den under en period 2012 försvunne fallskärmsjägaren, pekade ju ut C.P en annan meriterad fallskärmsjägare och FN-soldat, som en person som ville rekrytera H.I för att mörda Palme. I maskade förhörsprotokoll uppger H.I. att C.P kände till ett transportföretag i London som rekryterade legosoldater till bl a krigen i Afrika. Ett välkänt sådant företag runt 1985 var Keenie Meenie Services. C.P. ska ha enligt egen utsaga velat till Legionen. Han försvann i Pantin-området 25 juli 1985, han kan lika väl åkt till London. Han fick skjuts till Paris med Nordisk Transport AB.

  H.I. hade besökt Skatteverket och fått information om att C.Ps försvinnande var ”något de aldrig sett tidigare”, med antydan om en ny identitet. Cosi fan Tutti-operan handlar om detta, ett identitetsbyte. Krister Petersson gjorde som bekant nogranna efterforskningar på 12 namngivna fallskärmsjägare. Var han något på spåren? C.P:s försvinnande 1985 är mystiskt. Inga större mediakampanjer om fallet.

  1. Eftersom Lingärdes brev till Inga-Britt Ahlenius nu fått en helt annan tyngd så kan det ju inte uteslutas att även de övriga uppgifterna i hans brev faktiskt också har överensstämmelse med verkligheten. Han menar ju på att AGAG-gruppen som ligger bakom också har medlemmar i Stockholms Försvarsskytteförening och den sk Magnumklubben. Operationen skall ha kallats ”operation morgonrodnad. ”Jaktolyckan” i Halland 1986 nämns också i brevet liksom reservofficeren i Växjö som påträffades skjuten med 5 st 9 mm kulor i ryggen. ”Osedvanligt tät träffbild” enligt mordutredningen.

   Om någon har tillgång till artiklarna om dessa händelser skulle det vara tacksamt om dessa kunde läggas upp. Jag vill minnas att jag själv haft artikeln om jaktolyckan inscannad men tycks dessvärre inte nu hitta den. Även ytterligare upplysningar om dessa händelser är naturligtvis intressanta.

 3. ”Cosi fan tutte” av Mozart? Ett märkligt sammanträffande att LOP gick på ”Bröderna Mozart” samma kväll.

  1. Bra iakttagelse där. Har du sett Teutenberg ud dagbok del 6 på youtube? Mycket passar ihop och Säpo kanske är ute o jagar ryssar den här kvällen. Spännande program om du inte sett det

 4. Tillägg: En operation (Cosi fan tutte) som verkar fått namn efter en Mozart-opera samtidigt som alltså makarna Palme är och ser Bröderna Mozart på Grand. Att det inte har något samband är väl förvisso teoretiskt möjligt men känns knappast sannolikt. Det verkar som att operationen väldigt tydligt har koppling till just makarnas biobesök.

 5. Intressant! Och de på Säpo som gjorde sitt övervaknings-PM visste inget om detta?

  Jag kan inte låta bli att tänka på vykortet till CGÖ: ”Ta genast kontakt med Enskedemannen”

  Dessutom kan man undra om det var denna operation från ryssroteln (eller det de skulle övervaka) som den avlyssnade sovjetiske KGB-mannen syftade på när han sa att något skulle hända.

 6. ”There’s a crack in everything; that’s how the light gets in…” (Leonard Cohen).

  Frågor att ställa är ju: Vad gjorde KP & HM med denna information? Varför nämndes inget om detta i presskonferensen 20/6-2020? (det är ganska ”anmärkningsvärd information”, ja. Var det något av detta de satte något hopp till när KP så gladeligen uppgav att en lösning var i sikte, i ”Veckans Brott” i februari 2020? Fick han sedan ‘smäll på fingrarna’ från ‘något visst håll’?

 7. Intressant!

  Men som även framgår av artikeln behöver detta inte ha något att göra med Palmemordet.

  Det troliga är väl istället att själva Säpo-operationen rörde helt andra saker och alltså är något jag brukar kalla ”brus”, dvs. något som har inträffat men som inte hade någon del i Palmedramat. Sedan kan man fundera kring varför denna operation både var så extremt hemlig år 1986 och fortfarande är det 35 år senare.

  1. Operationer av det här slaget var normalt bara kända i en mycket snäv krets. Det var närmast en förutsättning för att de skulle kunna genomföras.

   Sedan ska man inte glömma att sekretess för den här typen av uppgifter kan gälla i 95 år. Det ska nog väldigt mycket till för att regeringen skulle lätta på förlåten här. Men möjligen skulle en kommission kunna få granska ärendet.

   Dagens relationer till Ryssland är också en parameter att väga in. Men sedan kan det finnas andra komplicerande faktorer. Det är inte alls säkert att Sverige ensamt kan styra över sekretessen i det här fallet. Det kan finnas utländska aktörer som inte är omnämnda i det material som nu har blivit känt.

   1. Hej Mikael B,

    Det är korrekt att under hösten 2015 förlängdes sekretesstiden för underrättelseverksamhet från 70 år till 95 år. Jag minns inte i skrivande stund varför sekretesstiden förlängdes men en ”killgissning” är att det berodde på att det s.k. kalla kriget startade i samband med andra världskrigets avslutande, och om vi går tillbaka 70 år från år 2015 hamnar vi på 1945. Speciellt under 50-talet fanns det sannolikt en hel del underrättelseaktiviteter som inte var lämpliga att göra offentliga ens efter 70 år.

    Men även med en förlängd sekretesstid till 95 år brukar ”känsliga sanningar” redan efter ca 50 år komma upp till ytan och detta oavsett om det fortfarande råder sekretess (jämför t.ex. med Catalinaaffären). Jag vet inte om det beror på att de män som vid tidpunkten för en händelse var i 25-40 årsåldern då, om de fortfarande är i livet, har uppnått den ålder att de ibland vill lätta sitt hjärta. Därför kan det vara möjligt att vi om 15-20 år kommer att få reda på nya sanningar om Palmemordet.

    Vi får ha tålamod!

 8. Tack Gunnar, det var mycket intressanta uppgifter! Visst var Mozart i ropet 1986 p g a Milos Formans och Suzanne Ostens respektive filmer. Den senare sågs ju naturligtvis av paret Palme direkt innan mordet och nu denna säkerhetsoperation uppkallad efter en komisk Mozart-opera… Personligen tycker jag att mötesscenariot är plausibelt och där biobesöket kan vara en slags ”täckmantel” för ett sammanträffande som sker utan livvaktsskydd. Embassy Club låg tydligen på Sturegatan 10 (där senare nattklubben Kharma var inhyst https://sv.wikipedia.org/wiki/Kharma ). Dit promenerar man på ca. 10 minuter från mordplatsen och just vägen via Tunnelgatan, David Bagares Gata och sedan Humlegården var ju relativt tom på folk även denna kväll.

  Några dagar innan mordet ska paret Palme ju ha gjort en utflykt på Djurgården, även då utan Säpovakter. Vet någon om det släppts vittnesuppgifter från PU angående denna utflykt, t. ex. om det funnits WT-män i närheten eller vem man hade sällskap med osv?

  1. Hej Mosche! Jag har en vag minnesbild att paret åker med Djurgårdsfärjan till Djurgården för att åka längdskidor.

  2. Om jag inte missminner mig så åkte paret Palme Djurgårdsfärjan till Djurgården för att åka skidor.

   1. Så har det rapporterats, tackar. Jag kom bara att tänka på olika sätt att mötas under diskreta former. William Colbys son har berättat att hans pappa brukade ha inofficiella möten med olika människor när de gjorde familjeutflykter t. ex. när de bodde i Rom en längre period. Såg om ”Spioner i folkhemmet” på youtube och Palme hade en mycket omfattande erfarenhet av underrättelseverksamhet. En idé är då att det kan ha ägt rum flera möten/kontakter innan den ödesdigra natten. Det är ren spekulation från min sida.

 9. Spännande information.
  Det återstår fortfarande att förklara WT-observationerna i gamla stan i samband med att Palme åkte till bion, samt personer som uppehållit sig utanför bostaden. Går dessa på något sätt att sammanlänka med denna operation?

 10. Kan fortfarande inte se någon proffsig konspirationsgrupp använda sig av spädgris med tillhörande för dådet ej optimal ammunition,sorry.
  Medlen är fel.Platsen är fel om man betänker alla andra mera optimala möjligheter som Olof Palmes ensamma spatseranden kors och tvärs över Stockholm gav plus övriga omständigheter via total tystnad bättre än vilken Omerta som helst fortfarande håller tätt nästan 36 år efter dådet.
  Att det fanns walkie talkies vid och omkring tiden för dådet torde vara odiskutabelt vid detta laget.Vad de eventuellt har med mordet på Olof Palme på öppen gata i centrala Stockholm en lönefredag att göra dock..det finns det fortfarande ingen vettig koppling till.

  För mig är konspirationsteorier fortfarande i en lägre klass än SE hypotesen..som jag inte alls tror på.
  Folk vill generellt tro att Oliver Stone har rätt om Kennedymordet,därför att det är en mera spännande lösning än Lee Harvey Oswald ensam.

  Det är den mänskliga naturen,men lika lite som jag tror att Ellery Queen scenariot via SE hypotesen är gångbart så finner jag ingenting i dagsläget som säger att James Bond eller John Le Carre skulle vara bättre.

  Verkligheten är vanligast mycket mera simpel än fiction.

 11. Jag tror det är viktigt att anta att Säpo inte var någpn enhetlig monolit varken organisatotoriskt, praktiskt eller värderingsmässigt även om jag är ganska säker på att det vägde över i en viss riktning..Det fanns t ex synbara motsättningar inom Säpo typ mellan PG Näss och Alf Karlsson..Hur tolka dem? WT-observationerna i Gamla stan klargjordes tidigt efter mordet i Säporapporten som sedan gömdes undan.
  https://drive.google.com/file/d/1zS_u6ckEdWnpSZUSS4X4ZxKyhjJVr5DS/view

 12. Cosi fan tutte. Hur tänker man om man ger en Säpo operation ett sådant namn? Om Säpo via diplomatbuggningen hade en uppgift att något mot Palme var på gång. Är det då långsökt tänkt att Gustav lll som mördades på Operan kan namngett operationen?

  1. Valet av namn på operationen ska nog bara tillskrivas Tore Forsbergs intresse för opera. Jag har svårt att tro att liknande kodnamn användes efter hans tid.

   1. ‘Cosi fan tutte’ betyder ju ‘Så gör alla kvinnor’ (‘…män’ skulle varit ‘…tutti’). Barbrogruppen? Nej, detta bara som en skopa ur konspirationsteoriernas yttre gränsmarker. Jag tror absolut inte man ska fästa sig vid just detta. Det finns viktigare ting att ta reda på.

    1. Hej. Jag har kollat Teutenbergs klipp youtube del 6. Därför tycker jag de här nya uppgifterna är intressanta. Tycker nog att bitarna passar bra ihop, men inget är ju hugget i sten. En annan liten reflektion utan att bil allt för konpiratorisk är ju radiomeddelandet ”kallt där uppe. Ja, statsministern skjuten”. Följt av tystnad. Om det var Säpo som var ute o kollade ryssar för att något var i görningen så borde kanske en kommentar hörts. Samma fras användes på café opera ”statsministern skjuten”. Kort o slätt

 13. Jag vet nu inte om det här inlägget hamnar på riktigt rätt ställe. Det handlar bland annat om ett eventuellt möte mellan makarna Palme och gärningsmannen. Även lite om WT-observationer mm. Det kan på så vis anknyta till ämnet. Jag tycker vad Helin påstås ska ha sagt i enrum är intressant. Om det stämmer vet ju naturligtvis bara Amkoff själv.

  Jag håller inte med i allt och har en del synpunkter i övrigt men tycker ändå denna intervju som Ekevi gjort med Amkoff är värd att lyssna på. Ca 8:14 in berättar Amkoff om mötet i logen med Anders Helin:

  1. Intressant intervju. Jag reagerade på att Amkoff pratade med Milan Valverius om att en bekants bekant till honom sett Olof Palmes kropp med en bit från bröstkorgen utskuren för en noggrannare granskning av ett ev skott framifrån. Om det stämmer talar det verkligen för att det kan ligga något i mötesscenariot.
   En annan sak jag reagerade på gällde också MV. Uppgiften att han skulle ha blivit kallad till USA i samband med mordet på Robert F Kennedy och dennes obduktion. Var det verkligen för att han var så bra eller var det för att han var kontrollerad (korrumperad) och de behövde någon som sa och gjorde som man ville för att det mordet också var ett beställningsjobb med en ”patsy”?

 14. Slås återigen av misstanken att varken Polisen, SÄPO eller regeringen vill att mordet ska lösas. Vad är de så rädda för? Kan lösningen ”skaka landet i dess grundvalar” även efter så här lång tid? Eller leda till frostiga relationer med annat land?
  Ända från början har ju polisens underliga agerande varit det största mysteriet i hela mordgåtan. Och de har ju haft regeringen bakom ryggen hela vägen.
  På min önskelista ligger ett par saker i topp – att Kegö och Barrling befrias från sin tystnadsplikt och att Polisens censorer får slut på svart färg när man begär ut material.
  Visst, jag är konspiratorisk, men som synes finns all anledning att vara just det.

 15. Tror inte den här operationen hade något att göra med mordet, men det är intressant att man inte plockat fram den för att förklara att WT-observationer. Det hade varit ett relativt enkelt sätt att döda diskussionen om WT-observationerna. Visst hade det kanske varit för känsligt att nämna i slutet på 80-talet, men efter 2000 borde det inte vara några konstigheter.

  Oavsett vilket, så är vi kvar på samma ruta som SÄPO själva stannade vid, några månader efter mordet, i sin rapport; Palme var övervakad.

 16. Här är protokollet från ledningsgruppens möte 10/3 1986, där Sven-Åke Hjälmroth upplyser om att ingen säk-personal varit i aktion på stan mordkvällen och att inget bruk av radioapparater förekommit:
  https://drive.google.com/file/d/1oUKy2-vYIPgxF8hVkTva07-Awd32ylBM/view

  Hans Ölvebro gav som bekant en annan bild till Lars Borgnäs i Norra Magasinet 1994. Han nämnde bland annat att det fanns Säpo-livvakter på stan den aktuella kvällen.

  1. Protokollet leder förstås till frågan om sådana operationer kunde äga rum utan att Hjälmroth visste det. Det är väl troligt. Men om han i efterhand frågade sina närmaste medarbetare om saken borde han ha fått besked.

   Att döma av protokollet fick han inte det. Eller så fick han det men valde att ge missledande information till spaningsledningen.

   Det hela tycks understryka att man bör vara ytterst försiktig med att fästa tilltro till några som helst uttalanden från Säpo i samband med Palmemordet.

    1. Ja. Med Robert S Rose (amerikansk agent) som högst ansvarig. Bakgrund inom underrättelseverksamhet i Västtyskland på 70-talet. Bodde i mördarens flyktväg på Johannesgatan 2 i fem viktiga månader (okt85 till mar86). Robert S Rose = Rose S.

   1. Hej Gunnar och Mikael B,

    Jag tror vi ska vara realistiska. Att det i ett protokoll från den öppna polisen står att ”Ingen säk-personal har varit i aktion ute på stan attentatskvällen. Inget bruk av radioapparater” skall förmodligen inte tolkas bokstavligt. Det hade snarare varit ett grovt tjänstefel om Hjälmroth tillåtit att det i ett ”öppet protokoll” stått t.ex. ”SÄK genomförde på mordkvällen en kontraspionageaktion riktad mot sovjetiska underrättelseagenter”. Dessutom är uttrycket ”varit i aktion ute på stan” lite dubbeltydigt. Att ha besökt restauranger och klubbar kan med lite ordklyveri kanske inte anses att ha varit ”ute på stan”.

    Att det i ett protokoll från den öppna polisen står så här kan t.ex. betyda följande:

    1. Hjälmroth har kontrollerat med sin personal och av dem felaktigt fått bekräftat att ingen Säpo-personal varit i aktion aktuell kväll, dvs. Hjälmroth var inte informerad om allt som hände vid Säpo.

    2. Hjälmroth har kontrollerat med sin personal och av dem fått bekräftat att Säpo-personal varit i aktion aktuell kväll. Men Hjälmroth har också fått uppgiften att aktionen inte på något sätt gick att koppla ihop med mordet och därför valde han att dementera närvaro.

    3. Alternativ identiskt med nr 2 men med den skillnaden att Hjälmroth på mötet berättade för deltagarna att det funnits en Säpo-aktion men att detta av underrättelseskäl inte fick stå i protokollet.

    4. Alternativ identiskt med nr 2 men med den skillnaden att Hjälmroth efter mötet muntligt berättade för Holmér (tidigare Säpo-chef och Hjälmroths föregångare på posten) att det funnits en Säpo-aktion men att detta av underrättelseskäl inte kunde omtalas eller fick stå i protokollet.

    5. Hjälmroth kände till att det funnits en Säpo-aktion under mordkvällen och han kände också till – eller befarade – att denna aktion direkt eller indirekt kunde varit inblandad i mordet. Detta var då något som Säpo behövde mörklägga och själva utreda vidare. Inblandningen behövde inte ha varit att Säpo låg bakom mordet men de kände kanske t.ex. till saker om ryssarnas inblandning som gjorde att detta inte var lämpligt att utredas av den öppna polisen.

    Men det finns säkert fler möjliga alternativ. Jag vill också minnas att det under dessa marsdagar år 1986 pågick en kamp om Säpos personal och ett av alternativen var att ställa hela Säpo under Holmérs ledning (@Gunnar, du får rätta mig om jag minns fel). Därför kan även Hjälmroth haft en egen ”internstrategisk agenda” när han inte ville bekräfta Säpo-aktioner på mordkvällen för Holmér.

    För att sammanfatta, jag tror det ingick i Säpochef Hjälmroths roll att inte berätta hela sanningen. Att vara Säpochef innebär att man åtminstone ibland behöver vara ”selektiv med sanningen”. Att försvara nationen går i vissa lägen före behovet av att lösa ett statsministermord. Därför delar jag din analys Gunnar när du skriver ”man bör vara ytterst försiktig med att fästa tilltro till några som helst uttalanden från Säpo i samband med Palmemordet”.

    1. Anders Fredric,
     jag har inget att invända mot de olika alternativ som du tar upp i din kommentar. Alla är tänkbara.

     Jag tolkar det som att vi också är överens om att det är problematiskt att det är på det sättet. I samtliga fall handlar det alltså om att man bör vara ytterst försiktig med att fästa tilltro till några som helst uttalanden från Säpo i samband med Palmemordet.

     Helt säkert kan chefer inom Säpo motivera sina avvikelser från sanningen med tankegångar som ”att försvara nationen går i vissa lägen före behovet av att lösa ett statsministermord”, som du uttrycker det. Det bekymmersamma är bara att frågan om vad som är i nationens intresse då kommer att avgöras av chefer i en hemlighetsfull organisation som medborgarna inte har någon insyn i eller kontroll över.

     1. Hej igen Gunnar,

      Jag delar din uppfattning att det kan finnas ett demokratiskt problem här, men det är ett problem som i princip alltid finns inbyggt i systemet när en demokrati också har en underrättelse- eller säkerhetstjänst. Jag personligen kan inte bedöma vad som var rätt eller fel år 1986 eller är det idag. Men skulle Säpo ha varit direkt inblandad i mordet på Palme så talar vi egentligen om att det genomfördes en statskupp och detta kan aldrig försvaras.

      Men med tanke på hur komplicerade relationerna mellan bland annat Holmér, kanslihuset, åklagarna och Säpo var de första veckorna i mars år 1986 – du har beskrivit detta ingående i din bok ”Mörkläggning” – kan jag tänka mig att alternativ 2 skulle kunna vara möjligt (dvs. att Hjälmroth kände till Säpo-operationen den 28/2 men bedömde att den inte hade något med mordet att göra och därför valde att inte informera den öppna polisen om detta).

      I de uppgifter som nu kommit fram genom reportaget i Kvartal finns väl heller inget som pekar på någon Säpo-närvaro i närheten av Sveavägen. Därför tycker jag man bör vara lite försiktig med att direkt koppla ihop denna Säpo-aktion med iakttagelser i anslutning till mordet, men som framgår av reportaget kan användningen av walkie-talkie hänga ihop med andra grupper som på något sätt hade ett direkt eller indirekt samband med Säpo-aktionen.

      I reportaget talas det också om att kommunikation sköttes med personsökare och ett kodsystem. De som är lite yngre idag har förmodligen ingen kunskap eller erfarenhet av personsökare, därför en kort beskrivning. En personsökare var en mottagare för envägskommunikation. Till personsökaren gick det inledningsvis att sända olika typer av ljudsignaler och i ett senare skede även ett siffermeddelande. Tanken med att sända ett siffermeddelande var att siffrorna skulle representera ett telefonnummer som man skulle kontakta, och själva sändningen skedde genom att man ringde upp det telefonnummer som var kopplat till personsökaren.

      Jag tror inte det år 1986 fanns kommersiella personsökare med siffermottagning men det är möjligt att detta fanns hos militär och säkerhetspolis. Så småningom kom personsökare helt att konkurreras ut av mobiltelefoner och SMS, men ganska länge användes personsökare av fågelskådare (sic!) där siffermeddelandet inte var ett telefonnummer utan en kod för att en viss fågelart hade upptäckts på en viss plats (eller hur det nu var).

      På motsvarande sätt kunde underrättelsetjänsten år 1986 använt mottagna siffror för någon typ av förutbestämda kodmeddelanden. Visserligen var det fråga om envägskommunikation men kodmeddelandena var smidiga att ta emot i t.ex. restaurangmiljö (vilket en användning av en walkie-talkie inte var). Behövde man sända iväg ett kodmeddelande kunde detta göras från en fast telefon, en telefonkiosk eller en biltelefon.

 17. Säpo vet inte om vad säpo själva har sysslat under två års tid.
  Palmeutredningen vet inte om vad säpo sysslat med i ytterligare 30 års tid.
  En sån jävla sörja till utredning!
  Rättshaveri!

 18. Någon som kan kontrollera om detta citat stämmer, ska ha stått i Sunday Times 15 feb 1987.
  Skrivet av Fred Harrison

  ”OP sköts av ”misstag” av en ”mördare som kom från landets egen säkerhetspolis”.
  Komplotten mot OP skulle inte ha gått ut på mord men attentatsmannen ”överväldigades av sitt hat mot statsministern.”

  1. Har aldrig hört talas om detta faktiskt. Men det skulle ju t.ex. vara i analogi med det ‘bortredigerade’ vittnesmålet om tre stycken män som ska ha kommit springande på Klarabergsgatan, ungefär mittemot Åhléns, en kort tidsrymd efteråt, varav två lite längre och en lite kortare, och där denne lite kortare (enligt vittnet som lämnat in uppgiften), lär ha utbrustit: ”…men han skulle inte döda honom, han skulle ju inte döda honom”. De tre männen ska sedan ha klämt in sig i en sportbil (något som i vittnesförhöret tycks ha förvandlats till en gammal skåpbil…) och kört iväg.

   (Fantasin skulle lätt kunna sätta detta i samband med t.ex. ett slags ‘övning’ som då gått ‘överstyr’…).

   Och: kan inte tänka mig mycket som skulle ‘förändra landet i grunden’ mer än om en statsminister sköts ihjäl av sin egen säkerhetspolis. Men då måste det också ha avslöjats att det var ett slags övning som skedde, och då måste det ha funnits överordnade som måste ha kunnat utkrävas ansvar ifrån… Men vem skulle vilja ta på sig ett sådant ansvar? (Och hur skulle detta inte se ut i internationellt hänseende, t.ex. i förhållande i relationen till ‘annan makt’; kan något mer ‘klantigt’ egentligen begås av den egna säkerhetstjänsten i en demokrati?). Hade det då varit fråga om att någon/några ‘kapat’ övningen för sitt eget mordiska syfte, så är det väl egentligen ett än större underbetyg åt svensk säkerhetstjänst, och kanske inget man ville lämna ut för kännedom till andra (inte minst icke-demokratiska) länder, som t.ex. Sovjet som kanske skulle utnyttja detta interna kaos för att starta en invasion el.dylikt. Det enda vore kanske då att försöka ‘mörka’ ett horribelt ‘misstag’ som begåtts av egen säkerhetstjänst.

  2. Detta skulle kunna vara intressant att kontrollera mot skandiamannens uttalanden som vid något tillfälle vad jag kan minnas från ett TV-program hade ponerat ett scenario inför en annan person att mordet skedde i stundens hetta. Man kan börja undra mer vad skandiamannnen egentligen visste. Känner att detta skulle jag behöva mer hjälp med, för jag kommer faktiskt inte ihåg från programmet
   vem han skulle ha pratat med om detta scenario, vilket också kan vara intressant

    1. Tack, känner igen detta en del i artikeln. Men uttalandet gällande en drogsugen person har jag missat. Jo håller med, det är förmodligen Christer Pettersson som åsyftas

 19. I samband med ett sådant scenario så skulle det kanske också behöva berättas vad det var slags övning man hade, och om det nu t.ex. var ”Ryssroteln” som var ute på spaning så kanske detta var känsligt och i sin tur kunde leda till frågor ifrån ‘ryssarnas’ sida angående avlyssing av ambassadpersonal, etc. (”Källa Erik” t.ex.), vilket då var olagligt enligt de internationella konventioner som (officiellt) användes – och därigenom skulle predikamentet med ”förhållande till annan makt” vara ett faktum…?
  Så, hade då Carl Lidbom ‘rätt’ när han sa att ”kanske är det bäst om MOP aldrig blir löst?” (och mer som en retorisk fråga/reflektion då än en ‘öppen fråga’), eller hade Holmër kanske ‘rätt’ när han sa att svenska folket inte var mogen för facit än, men att det skule komma någon gång i framtiden?.

  1. MOP tog en helt ny vändning i o m dessa uppgifter. Ryssroteln är inte bara helt spontant ute och spanar litegrann just denna fredagkväll. Naturligtvis har dom vetskap om ett eller flera objekt som har nåt i görningen.

 20. Så här skriver Ulf Lingärde:

  Samtalen i radio spelades på sedvanligt sätt in av säks radiooperatör, som för enkelhets skull hade hand om all mobil trafik över hela landet (vid den tiden). Denne radiooperatör hördes av juristkommissionen och påtalade förstås den pågående radiotrafiken i centrala staden under mordkvällen.

  Jag har tyvärr inte tillgång till:
  Juristkommissionens samtal med Tore Winberg 1986-09-04
  Juristkommissionens samtal med Christer Granqvist 1986-09-17

  Jag är inte säker på att Tore W är den ” säks radiooperatör” som Lingärde avser ovan.

  Tore W var jourhavande kontaktman på säk sc, åtminstone i början på mordnatten. Jag tror mig veta att ca kl. 23:40 ska en reporter från Expressen ha ringt och talat med jourhavande kriminalinspektör Tore Winberg på säk sambandscentral.
  Reportern frågade om jouren har hört att Olof Palme har blivit skjuten.
  -Nej, han ska vara hemma, svarade Winberg.

  Och tydligen tar Christer Granqvist över denna telefonfunktion när han anländer, citat:

  Stig Johansson hade under mordnatten beredskapen på kommissarienivån. Han var underställd Alf Karlsson som hade beredskapen på intendentnivån. Johansson var under mordnatten radioexpeditör tillsammans med kommissarien Christer Granqvist, som på eget bevåg tagit sig till Säpos ledningscentral. Stig Johansson hördes aldrig av Juristkommissionen.”

  https://efolket.eu/det-gar-inte-att-komma-runt-alf-karlsson/

  Inte heller Palmeutredningen har vad jag vet hört Stig Johansson…

 21. Det danske program Krimiland har netop afsluttet sin behandling af Palmemordet. Det blev til 74 udsendelser, meget velproduceret radio. Journalistisk set synes jeg, de har været al al for konspiratorisk anlagte. Men altså, stadig underholdende, ikke mindst takket været to faste “huseksperter”. I den sidste udsendelse, hvor de endelig skal give deres eget bud på gerningsmand, hælder de (naturligvis) mod en sammensværgelse: https://open.spotify.com/episode/4naqy4LRiGTDN3t8Kx2SOe?si=n6DtDJLWQTiXj3A10IfMXg

 22. Först och främst ett stort tack till Jan Almäng för ett jättebra arbete.

  Har nu delvis hunnit smälta dessa nya uppgifter och jag tänker såhär för tillfället:

  Det var alltså inte en kuppförsvarsövning som pågick utan en skarp insats av kontraspionaget. Även Barbro-gruppen verkar befunnit sig i närheten. Kontraspionaget skall enligt Rose S inte använt sig av walkie-talkies.

  ”Rose S säger när hon hörs av utredarna att hon och Tore Forsberg inte hade walkie-talkie, utan kommunicerade med personsökare och ett kodsystem.” (1)

  Det där tycker jag bör ifrågasättas. Ska kontraspionaget alltså vara i färd med att utföra en operation, där man då kanske är tvungen att i ett läge där det kan vara livsviktigt med snabb och god kommunikation, använt sig av personsökare?

  Jag tror däremot inte utländsk säkerhetstjänst i en sådan här situation använde walkie-talkies. Risk för upptäckt och eventuell avlyssning känns alldeles för stor.

  Men om vi nu ändå tror på uppgiften från Rose S så kvar blir då Barbro-gruppen, som vi ju vet påstås ha använt sådan utrustning, och eventuellt någon mindre grupp från SÄPO, vilken i sin tur skall ha övervakat kontraspionaget. Tänker jag rätt här bör då walkie-talkie observationerna i mordplatsens absoluta närhet alltså kunna vara Barbro-gruppen. Den man som makarna Prim observerar bör då exempelvis tillhöra Barbro-gruppen.

  Enligt Olof Frånstedt hade Barbro kontakt med Klas W, chefen för GBU:s operativa avdelning. Efter mordet ska Barbro ringt upp Frånstedt och sagt att hennes grupp befann sig på Sveavägen under mordkvällen och misstänkte att Säpo nu spanade på dem.

  ”Säkerhetspolisens radioexpeditör under mordnatten (Tore Winberg), sade dock till Juristkommissionen att han visserligen inte trodde att det fanns någon personal i yttre tjänst under mordnatten, men att det kunde ha funnits en ”knattegrupp” (1)

  (1) https://kvartal.se/artiklar/sakerhetspolisens-hemlighet-fran-natten-da-olof-palme-mordades/

  Knattegrupp återkommer också i uppgifterna runt Barbro S. Här måste nu fokus läggas på att ta reda på vilka personer det är från de olika grupperna som befinner sig ute i Stockholmsnatten den 28 februari 1986. Några namn får vi ju från Jan Almängs alldeles utmärkta artikel i kvartal.

  Till sist kan jag inte låta bli att undra:
  Skall medan allt detta pågick, en ensam gärningsman av Christer P eller Engström-typ alltså stegat fram och skjutit statsministern?

  Lät inte det scenariot redan innan som att det var ett utslag av att ha tittat för mycket på TV-serien fablernas värld så gör det ju det definitivt nu. Med dessa alla nya uppgifter, hur sannolikt hade varit att det hade gått att kasta fram Christer P eller SE som gm ifall dessa uppgifter varit kända vid tillfället?
  Det blir då ännu en slump ovanpå alla andra slumpar och ogillar man slumpen så inte blir man ju då särskilt gladare av ännu en hel båtlast med nya slumpar.

   1. Kim:
    Bra fråga. FRA och Televerket borde ju åtminstone haft möjlighet kan man tycka men någon annan vet säkert bättre att svara. Jag är rätt dålig just på de bitarna.

 23. Helt otroligt!!
  Den här utredningen slutar aldrig att fascinera.
  Känns skönt att ha dig vid rodret Gunnar.

 24. Lika bra att du tar över. Och löser fallet.

  Om det nu är så som uppdagas, det mer eller mindre vimlar av specialutbildade individer i spaning och observation i nära anslutning till brottsplatsen, speciellt om dom INTE har med mordet på OP att göra, borde inte då en samkörning av deras iakttagelser kunnat avföra en mängd alternativ som ”omöjliga” och verkligen verkligen ringat in händelsernas centrum?

  Det kan väl inte finnas många mordfall där 20-80 proffsspanare som alla har kännedom om mordoffret, cirkulerar kring mordplatsen vid/omkring tidpunkten och platsen för dådet!! Och det blir olöst

 25. Jag blir så trött på underrättelsetjänsterna och deras hemlighetsmakerier in absurdum. Jag tycker det är förbannat fräckt att anklaga folk för inbillning när SÄPO så enkelt bara hade kunnat bekräfta: Ja, vi bedrev en operation i området mordnatten och ja, vi använde walkie talkies. HUR kan en sådan löjligt enkel liten bekräftelse skada underrättelsetjänsten och/eller nationens intresse? Vem har SÄPO försökt lura här? Ryssarna visste ju säkerligen om att SÄPO fanns på plats eftersom de var involverade, så varför kunde inte svenska folket få veta detsamma? Vem/vad hade kunnat ta skada?!

  1. Instämmer verkligen! Om nu Jan Almäng fått avslag borde åtminstone en kommission få undersöka detta.
   Kan någon information från Sovjet-sidan finnas kvar i numera öppnade arkiv?
   Skall vi anse att walkie-talkies noterade av det utmärkta vittnet Ulla S in Gamla Stan inte förklaras av dessa nyuppdagade operationer?

  2. ”Det började sedan komma fram uppgifter om att det mesta av det svenska motståndet under mordkvällen stod på tå och att det bedrevs operationer mot utländsk verksamhet i Sverige, vilket Donald [Forsberg] tidigare inte hade känt till.”
   ”Ett annat märkligt sammanträffande rör valet av namn på operation Cosi fan tutte. Ska man spekulera litet så är valet av namn på operationen ovanligt väl lämpat för en operation som är riktad mot illegalister. Cosi fan tutte handlar ju om personer som liksom illegalister antar falska identiteter.”
   Citat ut Almängs artikel. Det första citatet leder osökt till en annan spekulation om namnet än den i det andra citatet: så gör alla, visserligen i femininum…dvs. alla är ute och spionerar på varandra.

 26. Jag har aldrig köpt för en sekund att OP skulle vara obevakad och framför allt inte på en fredags kväll på stan det har jag varit väldigt skeptisk från dag 1.

  Så jobbar inte en säkerhet tjänst och så jobbar ingen som har ansvarar för någons livvaktsskydd och framför allt inte åt en statsminister.

  Alternativ 1 om Palme haft livvaktsskydd med sej på bion så hade det inneburit att livvakterna sitter med på bion.
  Det hade inneburit att man hade haft ett inre skydd runt statsministern.

  Alternativ 2 om han har avsagt sej livvaktsskydd den kvällen så innebär att då sitter man som livvakt i bil utanför bostaden och kontrollera vem/vilka rör sej in och ut ur bostaden.
  Det hade inneburit att man hade ett yttre skydd runt statsministern.

  Att Säpo skulle missförstå en såna enkla grund regler hur man skyddar ett objekt vägrar jag att tror på mitt under ett brinnande kallt kriget.

  Även om inte Säpos personal skulle sista och övervaka Palme dygnet runt utanför hans bostad så borde det stått en väktar bil ABAB/Securitas som höll koll på vem/vilka som rör sej ut och in i bostaden och som snabbt skulle kunna sätta sej i förbindelse med Säpo/ledningscentral om Palme fick för sej att lämna bostaden.

  Precis som du hittar vakter överallt i Skandia kåken i Rosenbad Ambassader etc etc .

  Det sitter till och med vakter och övervakar vissa tomma fabrikslokaler om nätterna hur stor är då sannolikhet att statsministerns bostad var obevakad om nätterna?.

  Säpos förklaring stämmer inte och våran beredskap var betydligt bättre då en vad den är idag så länge dom inte kan komma med någon bättre förklaring är dom högsta grad huvudmisstänkta/eller vet mer en vad säger.

  Livvakter är som alla andra utryckning personal/poliser man jobbar i skift och jag är väldigt tveksam till att dom vakterna som jobbade med OP fick betalt och åka hem den kvällen.

  Man behövde jobba 8 timmar om dagen för att få ihop till brödfödan även 1986 och man var inte totalt dumma i huvudet 1986 heller för den delen även om man kan tror det när man granska PU.

  1. Hej Gunnar!
   Statsminister Palme hade avböjt livvaktsskydd inom den Gyllene triangeln (Rosenbad, Riksdagen och bostaden på Västerlånggatan. I vilka lägen begärde statsministern skyddsöversyn endast av partiets ombudsmän som hade fått utbildning av Säk? Jag tror inte Palme vill ha Säpos livvakter hängande över axeln, 24 -timmar om dygnet, Palme ville föra känslig samtal utan inblandning av Säpo?

  2. Jag minns att man kunde se en uniformerad ABAB-vakt posterad vid Palmes port nere på gatan. Jag tänkte förstås alltid att vakten stod där pga att paret Palme bodde där. Undrar om det stod en vakt där mordkvällen? Och vad skulle en ABAB-vakt göra om statsministern med fru kilade iväg ut genom dörren tro? Följa med? Stå kvar vid en tom bostad? Enlediga sig själv?

 27. Hej Gunnar!
  Alltid lika intressant/kul att höra dig prata om MOP. Du är duktig och insiktsfull och man (jag) vill alltid höra vad du har att säga. Jag har dock lite funderingar kring dina kommentarer i bl.a Expressen om ovannämnda SÄPO aktivitet under mordnatten. Du säger (om du blivit korrekt citerad) följande: ” Journalisten Gunnar Wall har bevakat Palmemordet sedan 1986. Han beskriver Kvartals uppgifter som ”väldigt anmärkningsvärda”.
  – Det som har påståtts av Palmeutredningen förut spricker nu i viktiga avseenden. Den här informationen tyder väldigt klart på att det förekom operationer under mordkvällen med radiokommunikationsutrustning, och att det bör ha varit känt i utredningen tidigt. Detta strider mot vad olika ansvariga utredare gått ut med under åren, då de avvisat vittnesmål som inbillningar, säger Gunnar Wall till Kvartal.”, och min fråga kring detta är varför ”bör” det ha varit känt tidigt i utredningen? Hjälmroth förnekar ju SÄPO aktivitet under mordnatten och den, i det närmaste, dokumenterade brist på hjälp PU fått av SÄPO kan väl visa på att PU faktiskt inte fick reda på denna aktivitet? Förvisso Holmér var tidigare SÄPO chef men inte speciellt populär, om jag förstått saken rätt, och med relativt dålig insyn i verksamheten för en chef?

  Min andra fråga gällen den avlyssning som skedde av den sovjetiska ambassaden. Där ambassadören, enligt Kegö & Barrling (om jag inte minns fel?), påtalar för sin fru att de borde stanna hemma under helgen då ungefär ”något var på gång”, kan det sättas i korrelation med detta? För visst måste ambassadören haft viss vetskap av sovjetiska operationer som syftar att på något viss övervaka alternativt kartlägga SÄPO-operationer?

  Som sagt, sätter ett stort värde på dina inlägg i diverse poddar, dina böcker samt skrivelser du gör på denna blogg! Sluta ej, snälla.
  Mvh
  Sebastian

  1. Hej Sebastian, tack för vänliga ord.

   Vad gäller den första frågan: Holmér skaffade sig ganska snart kontroll över ett antal personer inom Säpo som kom att arbeta med honom kring PKK-spåret. Han hade med all säkerhet också andra informationskanaler om vad som pågick inom säkerhetspolisen. Men visst, det finns en möjlighet att han under sin tid som spaningsledare inte kände till att Säpo hade operationer ute på stan kvällen då Palme mördades.

   Din andra fråga är fel ställd. Uppgifterna om avlyssning av en sovjetisk diplomat gällde inte ambassadören utan en funktionär med lägre ställning, Vladimir Nezjinskij, som antas ha arbetat med underrättelsefrågor för KGB. Bland annat ska Nezjinskij i sin bostad ha sagt något till sin fru som gick att tolka som förhandskunskaper om mordet.

   Tills vidare tror jag man ska betrakta de uppgifterna med viss försiktighet. En KGB-agent kan inte ha varit ovetande om att hans bostad med stor sannolikhet var avlyssnad. Att han skulle ha pratat om extremt hemliga saker med sin hustru i bostaden får väl anses vara tveksamt. Innan vi har del av mer exakt information tror jag vi måste vara öppna för möjligheten att dessa uppgifter speglar en vanlig inställning inom Säpo – att oklara uttalanden tolkas i värsta möjliga ljus. Jämför till exempel spekulationerna om bröllopssamtalen och Palmemordet.

   1. Tack för utförligt svar!
    Håller med om det du skriver vad gäller min första fråga. Menade inte att du behöver ha fel gällde din teori angående detta. Jag tror som du att PU visste mer om dessa operationer som verkar ha förekommit (narkotikaspaningen, SÄPO-spaningen och KGB-spaningen) under mordnatten än vad de sagt. Möjligtvis att olika spaningsledare visste olika mycket. Detta är ju dock bara spekulationer från min sida.
    Ber om ursäkt gällande den andra frågan. Menade inte att Nezjinski skulle ha pratat med sin fru om mordet menade mer att han kanske nämner något i stil med ”Vi kanske borde stanna hemma i helgen. Det kommer ske diverse händelser/operationer” och att han då syftat på den påstådda KGB-spaning som ska ha skett mot SÄPO-gruppen. Håller dock med om att SÄPO, och även andra myndigheter/organisationer, inte sällan har överspelat hotet från Sovjet. Detta kan ju även vara ett sannolikt svar på uppgiften.
    Mvh
    Sebastian

 28. Jan Almäng ska ha mycket tack för denna artikel, en viktig forskningsinsats.

  Juristkommissionen lär också ha haft samtal den 1987-06-12 med kriminalkommissarie Christer Grankvist, Säpo, om mordnatten och mordutredningen. Jag har en uppgift att Christer G ska ha sagt.:

  ”Granqvist fick kl 00.20 besked om att Palme skjutits. Han begav sig till Säpos sambandscentral och åtog sig att där att tillsammans med Stig Johansson svara i telefon. Winberg, som var nattjänstgörande på sambandscentralen, skötte TK-banden (bandinspelningarna vid telefonkontroll). Granqvist och Johansson fick av byråchef Christer Ekberg direktiv att föra loggbok.
  Polisintendent Alf Karlsson lämnade under efternatten sambandscentralen och blev Säpos förbindelseman i Stockholmspolisens ledningscentral, med en direktlinje till sin egen avdelning. Granqvist fick under natten telefonsamtal från bla ÖB, Sten Wickbom samt från svensk och utländsk press.”

  1/
  Tidsuppgifterna är intressanta, eftersom ”Rose” har en bra minnesbild från händelsen, att:

  Rose minns att de räknat ut att skotten måste ha fallit när de är på väg mellan Café Opera och Embassy, alltså någonstans mellan Kungsträdgården och Humlegården. När de är inne på Embassy får plötsligt Tore en hand på sin axel och går iväg för att prata med en man som Rose tror är […]. Detta säger Rose sker före midnatt. Tore kommer tillbaka vit i ansiktet och berättar att Olof Palme är skjuten.

  Och detta stämmer också bra med uppgift enligt Tore F, att de fick veta vid midnatt av Christer G att Olof Palme var skjuten.

  Christer G’s tidsuppgift, kl. 00:20, förtjänar inte tilltro, han var nog mer i tjänst än han vill erkänna för Juristkommissionen. Observera att Juristkommissionen inte höll förhör utan det var samtal, och Säpo-personerna kunde ljuga eller undanhålla sanningen, att berätta hela sanningen för dem var väl nästan tjänstefel.
  Hur kunde Christer G veta att Tore F var på Embassy, jag tror att Christer snarare hörde till spaningsgruppen.?

  2/
  Ang. Tore Winbergs roll på säk sambandscentral:

  Winberg, som var nattjänstgörande på sambandscentralen, skötte TK-banden (bandinspelningarna vid telefonkontroll).

  Att sköta TK-banden, dvs inspelning/avlyssning av vanliga telefonsamtal – telefonkontroll, är absolut inte det som Ulf Lingärde avsåg i sitt brev till Inga-Britt A.
  Jag tror att Tore W var en telefonoperatör, jourhavande telefonsvarare på SC, men radiooperatör var nog en finare titel.
  Ulf Lingärde skrev:
  ”Samtalen i radio spelades på sedvanligt sätt in av säks radiooperatör, som för enkelhets skull hade hand om all mobil trafik över hela landet (vid den tiden).”

  Och jag menar att han avsåg all mobil radiokommunikation på de frekvenser som var användbara. OBS dagens mobiltelefoner fanns inte på den tiden. Att bevaka många kanaler krävde mycket teknisk utrustning och jag tror att denna funktion inte fanns på SC utan någon annanstans. Egentligen borde MUST/SSI/FRA ha skött denna hantering men Säpo kanske också ville ha egen bevakning av detta område.
  Som vi vet kunde journalister och en del andra avlyssna polisradion med egen utrustning.

  Jag har hört att USA ambassaden också avlyssnade radiokommunikationen och noterade att det var ovanligt mycket radiokommunikation på mordnatten. Någon som kommer ihåg vad denna uppgift kommer ifrån.

  Om Ulf Lingärdes uppgifter stämmer med verkligheten så tror jag att det aldrig blev något ”samtal” dokumenterat av Juristkommissionen eller det är hårt hemligstämplat.

  Jag vet inte men jag hoppas att Jan Almäng läser våra kommentarer och helst ger lite mer synpunkter.

 29. Kan det ligga någon sanning i det som Jallai påstår här?

  ”Till saken hör att KGB och GRU hade spioner i samtliga västliga säkerhetstjänster. Till och med i amerikanska FBI och CIA samt i brittiska MI5 och MI6. Att Sverige skulle varit förskonat är helt enkelt inte troligt.

  Till sist vill jag återigen citera en polis vid sidan om Kegö och Barrling som i högsta grad var inblandad i Ebbe Carlsson-affären: ”Säpo är rädda för att släppa informationen de har om Palmemordet. För det skulle kunna skada Sverige eller Säpo själva.”

  https://www.jallai.se/2020/07/sovjet-styrde-mordet-pa-olof-palme/

  1. Väst blev genom sitt öppna samhälle en spelplan där det just därför, gick att verka ganska enkelt för ”fiendens” u-tj. Värre tvärtom för ”de våra” i motståndarnas slutna diktaturer. Antalet utländska agenter och lokala sympatisörer borde därför räknats i många till antalet.
   Finns ju många böcker och vittnesmål om detta som går att läsa. Allt från Cambridge five till stasiprästen i Burträsk. Så inget snack om saken, västeuropa var nog genomsyrade av agenter och medhjälpare.
   Sen tror jag att palmes resa till moskva kan ha varit ett mordmotiv för KGB. Palme var pro-väst/mot kommunism men för socialistisk demokrati och han var tvungen att stoppas före mötet med Gorbatjov, där han skulle gett denne ännu mer bränsle för glasnost och perstrojka.
   Då är vi tillbaka på frågan hur pass djupt väst var infiltrerade. Ja såpass djupt tror jag så mycket av det som ses som spår är rökridåer från KGB.
   Ryssroteln på uppdrag samma kväll som mordet…sannolikheten är stor att dom hade nåt på känn.
   Hursom så är rysspåret dåligt genomlyst och det väcker min misstänksamhet.

   1. Och som grädde på moset kring min och Kalles kommentarer kring spioneri kan man läsa följande i dagens DN, och det är inte kattskit. Det är KSI som blivit ordentligt upplurade på läktarn.
    https://www.dn.se/sverige/man-haktad-for-brott-mot-rikets-sakerhet-arbetade-pa-sveriges-hemligaste-underrattelsetjanst/

    Citat Jallai kring avslöjandet:
    ”En rysk illegalist har arbetat på KSI. Han är iranier och kom till Sverige i början av 1980-talet. Har även arbetat på Säpo. Intressant är att hans arbete på KSI (2011-2015) var samtidigt som KSI-chefen Lars Ericsson ”tog sitt liv” i Mälaren i juni 2012.”

    1. Andreas:
     Mycket intressant. Som du säger verkar man inte, i alla fall offentligt, lagt särskilt mycket möda på ”rysspåret”. Jag kan också tycka det väcker misstankar. Problem är ju hur man som ”privatspanare” kommer vidare här. Jag vill exempelvis minnas jag läste någonstans att när Tore Forsberg skulle ge ut sina memoarer så plockades ett 120-tal sidor på SÄPO:s inrådan ur manuskriptet och låstes in på SÄPO för evinnerlig tid. Jag ska se om jag hittar artikeln beträffande detta om inte någon annan är snabbare.

   2. Andreas:
    Man bör också ställa sig frågan hur kontakterna mellan representanter för S och regimerna i Öst egentligen såg ut:

    ”Men dokument från IB som jag har tillgång till visar att samarbetet var tätare än så, det gick ända upp i partitoppen. Efter att jag slutat min anställning inom polisverksamheten blev jag kontaktad av en person som överlämnade dessa dokument som visar de systematiska kontakterna mellan socialdemokratiska partitoppen och kommunistregimerna i Östeuropa liksom mellan partiet och underrättelsetjänsten IB. För partitoppen var visst involverat i IB:s verksamhet. Källa 1151 var nämligen Anders Thunborg, sekreterare i partistyrelsen och partiets internationelle sekreterare. Och Källa 1152 var Pierre Schori, som efterträdde Thunborg som socialdemokraternas internationelle sekreterare.

    Jag brukar inte bli förvånad, men när jag läste de här dokumenten häpnade jag. De visade nämligen att Thunborg och andra i den socialdemokratiska partitoppen under en lång rad år under 1960-talet, kanske ännu längre, förde hemliga samtal med företrädare för nästan samtliga kommunistregimer i Östeuropa. Hemligstämplade dokument, från Källa 1151 och hans efterföljare, visar hur man regelbundet förde samtal med bland annat KGB:s försteman vid den sovjetiska ambassaden i Stockholm, Mikhail Streltsov.
    Vad talade man om vid dessa möten? Och vilka ämnen undvek man?

    Förbindelserna mellan det socialdemokratiska partiet och företrädare för Sovjet var under 60-talet så nära och goda att den socialdemokratiska partitoppen gjorde en resa till Moskva och där hade överläggningar med högsta ledningen för kommunistpartiet. Ett mycket känsligt besök som man från svensk sida gjorde allt för att det skulle förbli hemligt.”

    Ur Spionjägaren del 1 av Olof Frånstedt

 30. Tomas Bresky har en tänkvärd artikel den 27 februari 2013:

  ”Kommissionen beskriver vidare hur man ”inledningsvis fick felaktiga uppgifter” angående säkerhetspolisens arbete. När kommissionen senare fick en del material som de frågat efter och jämförde med uppgifter som Säpo lämnat till tidigare utredningar, så överensstämmer inte de. ”Då vi begärt att få del av säkerhetspolisens material angående namngivna polismän har vi i vissa fall fått beskedet att dessa inte förekommer annat än i  säkerhetsklassad dokumentation.”

  ”Granskningskommissionens slutsats, när det gäller svårigheterna att undersöka Säpos roll i mordspaningarna, är att de inte är säkra på att granskningen har något värde ”eftersom Säpo vägrat att samarbeta.”

  ”Kommissionen återkommer flera gånger till svårigheterna att granska Säpos roll i utredningsarbetet och sammanfattar på sidan 886: ”Vi reserverar oss för den utredning som kan ha förekommit hos säkerhetspolisen men som inte blivit bekant för oss.”

  Artikeln i sin helhet:

  http://flamman.se/a/sapo-tyst-om-palmemordet

  Min kommentar: vi verkar ju nu få en del av förklaringarna till SÄPO:s tystnad beträffande detta. Att den operation som pågick mordnatten inte skulle ha något samband med den närmast sjukliga oviljan att samarbeta med polisen ter sig allt mer som osannolik.

  En sak till som förmodligen inte alls har med saken att göra men som ändå fick mig att haja till när uppgiften om operation ”cosi fan tutte” blev offentlig, i och med Jan Almängs artikel i kvartal, är att den kvinna som nämns i artikeln kallas ”Rose S”.

  I boken Kontraktet av pseudonymen John W Grow står det under första delen något kryptiskt ”Let’s talk about roses…”

  Under andra delen står det ”…and forget about the lilies”

  Säkert bara ett lustigt sammanträffande som sagt. Det låter som något hämtat ur Tennysons ”Maud”.

  1. Hur man än vänder och vrider på saken är det höggradigt anmärkningsvärt att landets säkerhetspolis vägrar samarbeta vid granskningen av utredningen av det ouppklarade mordet på Sverige statsminister. Det är inget annat än fullkomligt barockt.

 31. Hade den militära underrättelsetjänsten dessa befogenheter även 1986?

  ”En av de få offentliga beskrivningar av KSI som finns gjordes 1999 av Underrättelsekommittén (SOU 1999:37):

  ”KSI:s uppgift är att hämta in information med särskilda metoder, dvs. genom förfaringssätt, som det inte ankommer på andra underrättelseorgan att använda. KSI:s roll är därvid att ge Försvarsmakten möjlighet att ta till vara tillfällen till underrättelseinhämtning, som andra organ inte kan utnyttja därför att de inte har ett säkerhetsskydd, som är tillräckligt för situationen.”

  Kort sagt: KSI har fria händer att agera där andra myndigheter inte får och kan. Uttrycket ”särskilda metoder” innebär att KSI får ta risker, hur stora avgörs av chefen för KSI, Must, ÖB eller ytterst av regeringen.”

  https://www.dn.se/sverige/man-haktad-for-brott-mot-rikets-sakerhet-arbetade-pa-sveriges-hemligaste-underrattelsetjanst/

  1. Svaret är ja. Dåvarande SSI (Sektionen för särskild inhämtning) hade dessa befogenheter.

   I svallvågorna efter bland annat IB-affären inrättades 1976 en ny kontrollfunktion för den militära underrättelsetjänsten. Den fick namnet Försvarets underrättelsenämnd (Fun). Att utöva kontroll av den här typen av verksamhet lär dock inte vara det lättaste – inte ens om viljan skulle finnas. Jag betvivlar starkt att Fun hade full insyn i de känsligaste delarna av verksamheten.

   Idag utövas motsvarande kontroll av nämndmyndigheten Statens inspektion för försvarsunderrättelseverksamheten (Siun) i Kista.

 32. Intressant sammanträffande med Mozartanknytning i Säpo övningen då filmen som familjen Palme såg på Grand var just Bröderna Mozart….

  1. Hur är det intressant?
   Intressantare är att kontraspionaget och dennes chef är på stan samma fredagkväll som landets regeringschef blir mördad.
   Brukar dom vara ute på just fredagskvällar?
   Brukar dom vara ute kvällar när just regeringschefen är ute?
   Eller är kvällstid generellt kontraspionagetid?
   Dom hade korn på nån/nåt denna kväll, så måste det vara.

   1. Om det var fråga om en honungsfälla som skulle slå igen, så var förmodligen både platsen och tidpunkten väl vald. Och nog inte så ovanlig. Tvärtom.

    Men om operationen var övervakad av motsidan, så måste det hela samtidigt betraktas som ett praktfiasko, som till och med överträffar Krister Peterssons famösa magplask.

 33. All heder till dig Gunnar för allt jobb du gör med MOP! Vi behöver sådana som dig.

  Om denna bild är sanningsenlig, då blir det ”scary” (vet iofs inte NÄR walkietalkie observationerna gjordes). Ovanligt många personer med professionell spanar bakgrund i och omkring MOP. Vad är sannolikheten att dom INTE har någon adekvat information?

  Vad är din kommentar till bilden/ovan? Har du och Jallai funderat på att slå era kloka huvuden ihop?

  1. Utan att detaljkolla kartan tycker jag den ser ut ungefär som jag tänker mig att den bör se ut med alla kända walkie-talkievittnesmål från mordplatsen inlagda. Den ska förstås inte tolkas som att alla vittnesmålen handlar om samma tidpunkt, och följaktligen inte heller som att alla vittnesmålen handlar om olika personer. Det är därför vanskligt att utifrån detta bedöma hur många människor med walkie-talkies som varit ute i kvarteren. Det kan å andra sidan finnas sådana personer som varit mer diskreta och inte observerats av några vittnen.

   I vilket fall: du har helt rätt. Oavsett om de var inblandade i mordet eller inte är det sannolikt att dessa personer själva gjort observationer av intresse. Att de inte förekommer som vittnen i utredningen är bekymmersamt.

   Jag har haft en del kontakt med Anders Jallai genom åren även om det var ett tag sedan nu. Han har tagit fram en del uppgifter av stort intresse när det gäller mordgåtan.

  2. Nästan ingen verkar vågar röra rysspåret, det är locket på är min känsla. Under åren har intressant info kommit i omgångar från olika håll men precis som Jallai säger nyttjas människor att bli verktyg åt mörkläggare, alltså blir nyttiga idioter åt dessa. R.Gustavsson med skådespelarkollegor lät sig tyvärr utnyttjas.

   1. Varför så få personer intresserar sig för det så kallade rysspåret skulle ju kunna förklaras på annat sätt än att nästan ingen vågar röra det. Nämligen att inte så många uppfattar det som trovärdigt.

    Oavsett om det är trovärdigt eller inte – varför menar du att det skulle framstå som så farligt att röra vid?

    1. Kalla kriget stod på sin höjdpunkt vid tiden för mordet. Krigshotet mot Sverige var högst verkligt. Östblocket och Sovjet var svårt trängt, desperat kämpande för överlevnad pga embargon och levde på sista versen. Desperation kan leda till desperata handlingar. Om sen dessutom den främmande maktens u-tjänst lyckats genomborra vårt samhälle samt hade lokalpatrioter på plats som hjälp vilka kanske inte är lämpliga att dra fram i ljuset…det kan vara bättre att hålla den infon borta från offentligheten. Då blir det locket på.
     Att stöta sig med fel främmande makt kan ge tråkiga konsekvenser. Som flugviktare går man inte upp i ringen mot en i högre viktklass. Att hålla landet från krig är både öb:s och regeringens viktigaste uppdrag.
     Som jag skrivit innan, kanske gick Palmes resa till Moskva delvis ut på att tala Gorbatjov än mer in på en linje om att öppna upp samhället.
     I så fall skulle dessa idéer komma på kant med konservativa krafter i Sovjet.

     1. Om det hade funnits belägg för att krafter inom sovjetstaten legat bakom mordet, tror du inte att det hade funnits folk som gärna hade redovisat sådana belägg – särskilt efter Sovjetunionens fall? Det hade ju varit en lysande poäng inte minst för USA som gick segrande ur det kalla kriget, ett pedagogiskt argument för budskapet att den goda sidan vann? Och i den situation som rådde under 90-talet hade det nog funnits ryssar som gärna skulle ha tjallat mot betalning om de haft en sådan story att sälja.

      Med andra ord: för min del vill jag se mer än resonemang typ ”tänk om det var så här” innan jag fäster tilltro till sovjetspåret.

      1. Ja du Gunnar, hur underrättelsetjänsterna styr världen är för de flesta okänt.
       Hur tjänster och gentjänster fungerar mellan dessa ljusskygga organisationer.
       Det handlar nog mycket om en balans i världen som dom anser sig upprätthålla tror jag och inte som många vill tro, om goda och onda. Officiellt handlar det om det, s.a.s gott och ont, illusionen om den goda demokratin och ursäkta språket men kokar man ner det så är väst lika stor arlsen som öst.
       Ex. polisspåret är enl mig lika mycket villospår som S.E. och det har kommit ganska mycket fakta under åren kring rysspåret som borde tittas på. Att nu det senaste som kom fram, att Tore F. och kontraspionaget organisation sprang på stan mordkvällen tycker jag enskilt väcker nyfikenheten kring Sovjets inblandning i mordet.

     2. Jag tycker det du skriver skulle kunna ha förklarat mordförsök på Gorbatjov men knappast på Palme. Skulle dessa konservativa krafter ha varit för eller mot en kärnvapenfri zon i Norden? Den sovjetstyrda World Peace Council var ju för före Gorbatjov som nog var överens med kommunistpartiet i det avseendet. Hade de anledning att tro att Palme skulle vara effektivt pådrivande för att stoppa kriget i Afghanistan? Att han skulle försöka och kunna övertala Gorbatjov att bli mer liberal? En risk-vinst-analys skulle ha talat mot mord på Palme, i synnerhet när risken för upptäckt vägs in.

 34. Som alla vet följer de nya uppgifterna CIA-mönstret att genomföra en operation som börjar som en övning som sedan går ”live”. Antingen samma dag eller dagen efter. Den som kan redogöra för detta bäst är Ole Dammegård som varit på plats på väldigt många platser mycket nära i tiden i samband med händelserna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.