Johannes Finnlaugsson recenserar DOM, avsnitt 1: Klassisk slapstick? Nej, kolla den grådassiga färgskalan


Johannes Finnlaugsson, ståuppkomiker och manusförfattare, har tittat på Netflixserien om Palmemordet. Här recenserar han första avsnittet – och kommer med en rad spännande – men obevisade – påståenden!

Mordet på Olof Palme är verklighet – medan den nya Netflixserien Den osannolika mördaren förstås är fiction.

Men även fiction förtjänar att kommenteras. Och med start nu kan denna blogg stolt erbjuda en serie recensioner av de olika avsnitten i serien.

Och den som står för bedömningarna är inte jag – mig får ni ändå läsa så det räcker här på bloggen – utan ståupparen Johannes Finnlaugsson.

Den här gången kommenterar Johannes det första avsnittet – och diskuterar bland annat vilken genre serien egentligen hör hemma i.

Här springs det i dörrar och Robert Gustafssons huvudperson faller pladask på golvet – är det en komedi? Det kan möjligen verka så, men Johannes har ett annat svar. /Gunnar Wall


Av Johannes Finnlaugsson

VI BÖRJAR MED EN BRASKLAPP. Den fem avsnitt långa serien Den osannolika mördaren har i skrivande stund funnits ute på Netflix i knappt en vecka. Den har redan tröskats igenom grundligt på kultursidor, bloggar, youtube, facebook-grupper och podd. Lyssna till exempel gärna på PALMEMORDSPODDEN där jag och K Svensson samtalar om första avsnittet – och där jag även kommer prata med andra gäster om kommande avsnitt.

Så det här är varken första eller sista inlägget i ämnet. Det jag får göra för att försöka sticka ut är att utgå från mig själv och gräva där jag står. Nu kör vi.


Jag heter Johannes. Jag är född tidigt åttiotal och min hjärna började således skapa minnen ungefär samtidigt som Sveriges statsminister sköts på öppen gata och följetongen som är mordutredningen drog igång.

Jag är också komiker, och var tidigt intresserad av humor. På nittiotalet konsumerade min endorfin-suktande tonårshjärna hungrigt samma serier som alla i min ålder tyckte var det roligaste som någonsin skapats — först NileCity och snäppet senare Varan-TV. På den nya balla kanalen TV3 sprang Gert Fylking runt och fes ikapp med Christer Pettersson.

Med denna bakgrund är det svårt att titta på Netflix nya serie Den osannolika mördaren och inte slås av hur världarna möts. På ytan har vi nämligen alla ingredienser för ett humoristiskt storverk. Visst, det finns en tragik i botten. Men det gjorde det ju även med Torsk på Tallinn.

Kolla in, det är Robert Gustafsson, han knasbollen från Killinggänget! Han har klätts ut med knasig mask så han fått närmast parodiskt runda kinder! Är det kanske i en av dessa han kommer gömma mordvapnet, så som en hamster lagrar mat?

Och kolla, han i bilen! Det är ju han där från Varan-TV! Vilken häftig mashup, att få se representanter från det sena 90-talets två största humorgäng i samma serie. Kanske kommer Farbror Barbro att spela Stig Engströms fru. Kanske kommer Tord Yvel läsa upp nyheten om statsministermordet i Österlen-nytt, med en bevingad fras som fanns med i original-sketchen men passar minst lika bra i detta sammanhang: “Ingen uppges ha skadats. En dog.”

Inledningen av första avsnittet bär också tydliga inslag av klassisk slapstick. Skandiamannen, gestaltad av Robert Gustafsson, springer lustigt på isiga gator. När han återvänder in på Skandia efter mordet ramlar han pladask ner på golvet. Han är full, deklarerar en kollega. Han har väl varit ute med sin kompis, illern Göran.

Manuset är dessutom baserat på ett material av Thomas Pettersson. Den humorintresserade studsar till, men för att vara tydlig — det handlar inte om ståuppkomikern och fars-artisten från Halmstad. Vilket i och för sig hade varit rimligt, då det hade förklarat Skandiamannens evinnerliga springande i dörrar.

Nä, det här är baserat på en bok av en namne till honom. Thomas Pettersson –  journalisten. Vilket nog är det epitet han själv föredrar, eftersom alternativet privatspanare anses som ett fult ord i sammanhanget. Men han spanade i alla fall, och han gjorde det privat. Åtminstone till en början, för senare blev det mer offentligt när han förde fram sin teori i en artikel i hipstermagasinet Filter och sedermera (förmodligen efter att artikeln kortats) i en bok. Och boken har mig veterligen aldrig stått i bokaffärernas humoravdelning. Författaren, hans redaktör och förläggare, och representanter för tv-serien (åtminstone i promotion-tider) insisterar på att det här är allvar.

Det är förvisso många som anser att teorin Pettersson lagt fram är komisk i sig, och att Filters storslagna utropande om att detta var den enda sanna lösningen på mordmysteriet är extra skrattretande. Men åklagare Krister Petersson, som inte omedelbart ger intrycket av att vara någon som ser humor i tillvaron, tog allting på fullaste allvar.

Det här är således inte en komediserie. Den exakta genren syns istället tydligt på den grådassiga färgskalan. Dessutom röker folk inomhus, vilket för tittaren signalerar att det antingen är förr i tiden eller Danmark. Men de pratar skådissvenska, så okej. Inte Danmark. Då snackar vi alltså en så kallad “period piece.” Både mord OCH nostalgi — det här är hårdvaluta i streamingvärlden. Det här är true crime.

Just vad som är “true” i begreppet true crime är förstås en tolkningsfråga. De högst verkliga huvudpersonerna och deras efterlevande har en distinkt annan åsikt än upphovsmännen i fråga om vad som är sant. Det är lätt hänt att råka påstå att verkligheten nog ligger nånstans mitt emellan, men det är lite som att säga att verkligheten om medeltiden ligger nånstans mittemellan historiska underlag och Game of Thrones.

Att försöka sila fram korn av sanning i en gyttjig flod av fiktion lämnar jag åt folk med bättre stövlar. Istället väljer jag att runda av detta inlägg med lite så kallad trivia. Intressanta fakta om tv-serien, helt enkelt. Precis som förlagan är den baserad på ett verkligt fall, även om det förstås kan förekomma ett visst mått av spekulation.

TRIVIA OM DEN OSANNOLIKA MÖRDAREN, AVSNITT 1

* TV-serien heter “Den osannolika mördaren”. Man valde därmed bort arbetstiteln “Förtal av avliden.”

* När Hans Holmér under ett förhör med Lisbeth Palme hakar upp sig på att hon beskrivit en vit överläpp, så stod det inte i manus. Det var Mikael Persbrandt som reagerade instinktivt, då han tyckte att signalementet stämde in på honom själv.

* Olof Palme spelas av Peter Viitanen. Hans CV stoltserar nu med ordet “Palmelik” såväl under rubriken utseendebeskrivning som tidigare roller.

* “Den osannolika mördaren” är den enda skandinaviska true crime-serien de senaste 15 åren där David Dencik inte spelar mördaren. Anledningen är rent logistisk, då Dencik var upptagen med att spela mördare i en annan produktion samtidigt.

* Robert Gustafsson gick endast med på att spela Skandiamannen på villkoret att han också fick rättigheterna att använda karaktären i framtida sketcher på exempelvis Idrottsgalan eller i Melodifestivalen.

* Prislapparna på Hans Holmér-peruken fick avlägsnas digitalt i postproduktionen efter en konflikt med huvudsponsorn Buttericks.

OBS! Det är inte bevisat att ovanstående lista är sanningsenlig. Det är en teori bland flera, men den svenska komikern Johannes Finnlaugsson och hans podcast Palmemordspodden misstänker att den är ungefär lika korrekt som teorin om Skandiamannen som Olof Palmes mördare.

För mer trams och ibland lite allvar om TV-serien och om Palmeutredningen i övrigt, prenumerera på PALMEMORDSPODDEN på underproduktion.se/pmp!

20 reaktioner på ”Johannes Finnlaugsson recenserar DOM, avsnitt 1: Klassisk slapstick? Nej, kolla den grådassiga färgskalan

 1. Tack Johannes för årets gapskratt!!
  Det behövdes skrivas något riktigt humoristiskt om denna soppa. Det var baske mig på tiden. Det sägs ju att ett gott skratt förlänger livet. Nu känns det som att man kanske till och med orkar hänga med tills vi får en riktig lösning på hela den den här tragiska historien. Faktiskt bland det roligaste jag läst på år och dar, dessutom i många stycken fullkomligt briljant klockrent. Tack!

 2. Ja den där nailade du Johannes.
  En snygg kul sågning där t.o.m. de anhöriga fattar ironin tror jag.
  Om man får skämta om palmemordet? Ja det får man – om det göra snyggt.
  Humor är läkande.
  ”Förutom det, var filmen bra Fru Palme?”

 3. Enligt Filterpodden ska David Dencik ha varit intresserad av huvudrollen. Han ska tydligen ha drömt om att få göra ”trippeln”: Lasermannen, Quick och Palmes mördare. Men loppet är långtifrån kört. Först gäller det bara att lösa mordgåtan och identifiera gärningsmannen. Där finns ju inget att hämta i Netflix produktion.

  Som jourhavande språkpolis vill jag samtidigt påpeka att det heter grådaskig och inte grådassig. Ordet daskig betyder ‘smutsig’. ‘grumlig’:
  http://sbraak.blogspot.com/2018/01/gra-dass-ar-inte-sa-fula.html

   1. Precis! Grådassig är färgsättningen grådaskig + brunt som ett gammalt utedass. Det är ett ord att använda när sepia låter för vackert.

    1. Grådaskig måste det ju vara och inte grådassig. Grådaskig betyder smutsgrå, gråblek; ofta i fråga om ansiktsfärg. Grådassig förekommer inte i Svensk etymologisk ordlista. Se Rydberg 1877 Den (lever-)sjukes hy blir vanligen blek och grådaskig. Mindre bildl.; ofta: matt, färglös, enformig, (lång)tråkig, trist.
     Det är viktigt även för komiker om man ska fatta dem rätt att de håller sig till rätt ord. Annars tappar man läsare/lyssnare.

  1. David Dencik är ju annars klockren i rollen som 33-åringen i en framtida produktion om Victor Gunnarsson med voiceover av Tobias Henriksson för att få den rätta dialekten..

 4. Med alla utpekanden har det blivit något av
  Martin Ljungs ”Fingal Olsson” över Palmemordet,
  (Är det inte Skandiamannen som springer där borta?)
  Enligt Lampers är Skandiamannen inte på mordplatsen
  när ambulansen anländer. Han är ute och rör på sig.

  1. Mitt i prick!

   Kolla 1:55-02:05
   – Är det inte Skandiamannen som springer därborta?
   – Nej, men därborta!

 5. Dear mr. Wall do you know some names of same authors of new books on palme murder that will be published?thank you!!

    1. Dear Gunnar pettersson i know about book statsministermordet. There will be other new books in future on the murder of olof palme?

     1. Dear Stefania, I can’t think why there wouldn’t be more books on the subject in future, at least as long as the case remains unresolved. It’s like the Kennedy assassination, or Jack the Ripper, or indeed the Estonia sinking. A mystery demands explanation, and we are a problem-solving species.

  1. I have heard about a book about all private investigators in the Palme case. It will contain things like conspiracy theories among them and how they evolve out of superstitions etc

 6. Dear mr. Wall Also not for sure may you tell me the authors that probably will publish new books on palme assassination?tnank you very much and excuse me for the disturbi!

 7. Dear Gunnar pettersson but mr. Gunnar wall Wrote to me that there will be new books certainly! What’s the truth??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.