Så här stor var bloggen 2021 – visningar, besökare, kommentarer

2021 har varit ett innehållsrikt år på bloggen – bland annat intervjuade jag Henrik Bromander om hans roman om det svenska Stay Behindnätverket. Och antalet besök på bloggen liksom antalet kommentarer har varit fortsatt högt.

DEN HÄR BLOGGEN fortsätter att nå ut stort, det visar den statistik för 2021 som sammanställts av WordPress. Under året besöktes bloggen vid 608 160 tillfällen. Nu är det givetvis många personer som varit inne flera eller många gånger, så antalet unika besökare är mindre men stort ändå – 86 858 personer har besökt bloggen under året.

Det ska sägas på en gång att detta inte är lika höga siffror som rekordåret 2020 då nedläggningen av Palmeutredningen orsakade väldigt många besök till bloggen – 683 569 visningar, fördelade på 141 843 besökare. Och att siffrorna för 2020 blev så höga berodde i stor utsträckning på siffrorna för juni, alltså den månad då Krister Petersson höll sin digitala pressträff. Enbart under juni 2020 hade bloggen 159 364 visningar.

Siffrorna för 2021 innebär å andra sidan att de som besökt bloggen det år som gått i genomsnitt har varit inne avsevärt fler gånger än de som var inne året innan. Antalet visningar per besökare var för 2020 i snitt 4,82 och för 2021 7,00.

Det dominerande ämnet för bloggen är ju Palmeutredningen och om jag ska försöka göra ett försök till tolkning av siffrorna pekar de på att de många som fortsatt att intressera sig för detta ouppklarade rättsfall har fått ett fördjupat intresse för frågan – alternativt att de stärkts i sin uppfattning att denna blogg är en bra källa till information om ämnet och därför kommit igen oftare än året innan.

För att sätta den senaste statistiken i lite perspektiv: det här är en ganska gammal blogg som till en början inte var särskilt välbesökt. Jag startade bloggen i början på december 2009 och det året hann det bara bli 121 visningar vilket är i princip ingenting. Följande år, alltså 2010 – då bloggen var igång från årets början – blev siffran 2 030 visningar för hela året. Det var fortfarande inte mycket. Några år senare såg det bättre ut: 2013 var antalet visningar 41 308. Bloggen fortsatte att växa: 2018 var årssiffran 249 838 och följande år var siffran något högre. Men det stora klivet kom alltså 2020 och att ökningen inte var tillfällig bekräftades av året som just avslutats.

Under 2021 har den överväldigande majoriteten av besöken på bloggen (91 procent) kommit från personer som tycks ha befunnit sig i Sverige. Men statistiken ska tas med en nypa salt, den som använder en VPN-tjänst kan använda en server i ett annat land än det där hon eller han verkligen befinner sig. Och självklart kan dessutom besökare som suttit i utlandet vara svenska turister på tillfälligt besök. Med den reservationen, de länder som stått för de flesta besöken är i tur och ordning: USA (9 044 besök), Norge (8 616), Storbritannien (8 035), Danmark (6 830) och Finland (6 435). Utöver det har bloggen registrerat besök av läsare från mer än ytterligare 80 länder.

Det enskilda blogginlägg som haft mest besökare är min text Den osannolika mördaren uppdaterad – har något viktigt tillkommit? Det var min kritiska genomgång av den nya upplagan av Thomas Petterssons bok om Stig Engström.

Den texten ingick i en serie artiklar med den gemensamma rubriken Thomas Pettersson och fullversionen av teorin om Skandiamannen.

Den första hette Varför vill inte åklagaren Petersson låtsas om journalisten Pettersson? Och den handlade om den komplicerade relationen mellan Thomas Pettersson som fick stor uppmärksamhet för sin lansering av teorin om Skandiamannen och Krister Petersson som visserligen hakade på Thomas Petterssons teoribygge men inte ville ge honom något erkännande för den saken. Jag tog också upp hur såväl Thomas Pettersson som Krister Petersson först ville placera in Stig Engström i en konspiration men sedan bytte hypotes till att han skulle ha varit en ensam gärningsman.

Den andra artikeln var den nyss nämnda, Den osannolika mördaren uppdaterad – har något viktigt tillkommit?

Den tredje och den fjärde artikeln var en detaljerad – och kritisk – genomgång av ett samtal mellan Thomas Pettersson och Mattias Göransson i Filterpodden där de ytterligare utvecklade teorin om Engström som slugt beräknande gärningsman. Dessa två artiklar var rubricerade Uppsluppna spekulationer om Engström som systematisk lögnare respektive Filterspanarnas älsklingshypotes – och ett spår som de inte har koll på.

Thomas Pettersson har blivit erbjuden att svara på kritiken i mina artiklar och han har också sedan länge utlovat ett svar. Möjligheten står öppen för honom även under 2022.

En annan text på bloggen som väckt en del uppmärksamhet var min intervju med JO Per Lennerbrant som kommit med en skarp kritik av Krister Peterssons agerande vid pressträffen där han pekade ut Stig Engström.

Under 2021 har dessutom flera andra skribenter publicerat sig med egna inlägg på bloggen:

• TV-journalisten Lars Olof Lampers har svarat på min kritik av hans bok om Palmeutredningen,

• Författaren Gunnar Pettersson har skrivit om en mystisk gestalt i Ebbe Carlssonaffärens utkanter,

• Journalisten Anders Hasselbohm har skrivit om fredsforskaren Ola Tunanders nya bok om den sovjetiska ubåten som gick på grund utanför Karlskrona,

Ola Tunander har kommenterat debatten på bloggen om hans bok,

• Journalisten Thomas Pettersson har kommenterat Lars Olof Lampers bok om Palmeutredningen

• och ståuppkomikern och manusförfattaren Johannes Finnlaugsson har skrivit en satirisk krönika om Netflixserien Den osannolika mördaren.

Dessutom har bloggens läsare bidragit med 7 273 (!) kommentarer under året. Många av dessa kommentarer har bidragit med mycket värdefull information om Palmeutredningen och om andra frågor som diskuterats här på bloggen. I ett antal fall har kommentarerna innehållit länkar till information som annars kan ha varit svår att hitta. Särskilt bör nämnas att många av dessa länkar gått till dokument på Palmemordsarkivet, en oumbärlig och växande resurs för den som vill skaffa sig seriös kunskap om det olösta statsministermordet.

Välkomna till ett nytt år med bloggen! Låt oss hoppas att vi tillsammans ska kunna fortsätta att bidra med klarhet kring frågor som diskuteras här.

20 reaktioner på ”Så här stor var bloggen 2021 – visningar, besökare, kommentarer

 1. Jag gillar din blogg, Gunnar, och hoppas att den fortsätter att öka i popularitet. Du och många skribenter här gör det lättare att få förståelse för och förkovra sig i Palmemordet.

  1. Ebbe Carlsson avled år 1992 så risken att någon tror att han skriver här kan inte vara stor
   Trots den snabba tekniska utvecklingen lär det dröja innan Himlen får Internet uppkoppling
   Hade onekligen varit en stor fördel om vi hade kunnat fråga Olof Palme själv om vad han kan veta om mordet och även ställa frågor till en viss Engström men tyvärr går det inte

 2. Jag tror inte att Krister Petersson är en sån usel spaningsledare. Jag tror att de upplevde att saker inom polisen med/utan Sydafrika var svåra att utreda. Jag tror att vi ska gå tillbaka till bunkern. Där ombesörjes att mördaren kommer undan. Frågan är på vems order?

  1. Detta kan ju diskuteras. Saker kanske var svåra att utreda, men trots allt hängde han ju ut SE ganska kraftfullt. Detta kan man ju ifrågasätta om det var på för lös grund.

 3. Tack för en lysande resurs. Det är dock väldigt uppenbart att WordPress inte är skapad för att vara ett diskussionsforum. Det är ganska tröttsamt att navigera. Med PC, men framförallt med mobil. Det gör att man ofta inte orkar följa annars intressanta diskussioner. Finns planer på att byta format? Det vore ett stort lyft.

   1. Om man använder Chrome webbläsare på mobilen så är ett tips att öppna sidan i ”Datoranpassat läge”, finns i inställningar via de 3 punkterna i webbläsaren. Då blir långa diskussionstrådar läsbara.

 4. Kan man säga annat än GRATTIS! Du förtjänar det verkligen! Hoppas Ditt brinnande engagemang även leder till faktiska inkomster. Finns det ens någon palmemordsblogg som kommer i närheten?
  Hoppas vidare på MÅNGA intressanta nyheter inom ämnet palmemordet, under 2022.

 5. Till Gunnar och alla

  Jag fick en tankeställare när jag läste en av Gunnars kommentarer och vill be om ursäkt till Gunnar samt till alla kommentatorer och läsare. Jag har tidigare skrivit under signaturen Catharina E, men valde av olika skäl att byta signatur till det halvdana anagrammet Christian E. Det har inte varit min avsikt att förleda någon utan jag har inriktat mig på sakfrågorna och tänkte att det spelar väl inte så stor roll. Men det gör det givetvis och ingen skugga må falla över Gunnar i det hänseendet.
  Nu har jag gjort bort mig tillräckligt många gånger för att säga tack och hej. Jag hoppas att mina kommentarer ändå varit till någon slags nytta. Det ligger många timmars läsande och tankearbete bakom dem och beträffande Engström som jag har ägnat mycket tid kan jag bara säga att han är inte gärningsman. Om det är jag övertygad till 99,99999999% och jag har försökt argumentera för den saken utifrån olika perspektiv.
  Tack till alla, och som sagt förlåt, särskilt till Gunnar.

  1. Det jag har vänt mig mot är om en skribent byter signatur fram och tillbaka för att ge intryck av att vara flera olika personer. Om en skribent av något skäl byter signatur permanent har jag inga invändningar, det kan finnas goda skäl till det. Helst vill jag då att skribenten meddelar bytet av signatur här på bloggen.

   Du, Catharina E (Christian A), har bidragit med många kommentarer som jag tycker har varit värdefulla och som har baserats på stora kunskaper om framför allt misstankarna mot Stig Engström. Jag kan inte se att du har gjort bort dig. Du är välkommen att fortsätta bidra till bloggen.

   1. Gunnar
    Tack för ditt överseende med mitt tilltag. Då återgår jag till min signatur Catharina E(riksson) vilket också är mitt egentliga namn. Jag är mycket glad att jag trots allt är välkommen att fortsätta skriva här.

  1. Ja, Krister Hansén kommer till samma slutsats som en annan hög chef inom Säpo, numera avliden – nämligen Tore Forsberg. Forsberg ville ju hävda att Christer Pettersson tagit fel på Palme och Sigge Cedergren, en av de mer långsökta teorierna om Palmemordet. Vad Hansén har för vinkel på Petterssonspåret vet jag inte, det kanske framgår av den nyutkomna bok som nämns i texten. Men den allmänna touchen från Hanséns sida är ju enligt Aftonbladsintervjun att utredningen gick fel för att ”man” inte vill att ”någon som var så märkvärdig som Palme” skulle kunna bli ”skjuten av en alkoholiserad galning”.

   Det är lite anmärkningsvärt att två företrädare för säkerhetspolisen visat en sådan iver att avfärda Palmemordet på detta sätt. I vanliga fall brukar ju Säpo anstränga sig att betona politiska hotbilder, det är ju så att säga deras jobb att leta efter sådana.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.