Nytt album om 80-talet, Palmemordet – och en brusten tilltro till rättvisan

”FOLKSJÄLEN HAR INTE FEL” är ett berömt citat från Christer Pettersson. Det är också namnet på ett nytt musikalbum som handlar om vad som skedde i 80-talets Sverige – med särskilt fokus på Palmemordet.

Sumpa är ett enmansband som här kommer med sitt debutalbum i fullformat. Tomas Sundin heter artisten som sjunger och spelar alla instrument – och som också skrivit all text och musik samt producerat albumet.

Sedan några veckor finns det ute. Och det går att lyssna på det på Spotify.

Det handlar om tung, rockig och välljudande blues. Och om texter som präglas av djärva – men fungerande – rim. Ibland är det riktigt roligt. Men framför allt ligger det hela tiden ett stillsamt raseri bakom budskapet. Med andra ord: det handlar inte precis om grå nyanser. Här är det pang på rödbetan. Ibland kan jag som lyssnare invända, i andra fall tycker jag han träffar alldeles rätt.

Så här heter det till exempel i Hotell Pilgrimshem, en av sångerna om Christer Pettersson:

Oberoende journalister finansierade mitt beroende

Det är klart jag lät dom undra, det betalade mitt tjack och boende

Folk ville se en trasig trasig riksalkis och jag gjorde mig bra i rutan

Jag var inte dummare än att jag spelade med, det var bara att tacka och ta emot mutan

I texterna finns det gott om referenser för Palmeutredningsnördar – till exempel en sång om Barbrogruppen, en spaningsenhet med kopplingar till Stay Behind som det spekulerats mycket om i samband med walkie-talkieobservationerna under mordnatten.

Låten börjar: Dom har tillsatt en spaningsledare som spelar i båda lagen. Han om någon borde veta hur man hindrar hemligheter från att komma i dagen.

Vissa anspelningar riktar sig mest till den som följt debatten noga. En och annan som inte hänger med i svängarna kommer antagligen att sätta igång sin egen research. Vackert så.

Tomas Sundin, Sumpa, har släppt ett album om 80-talet och Palmemordet.


Men albumet handlar inte enbart om Palmemordet utan också om annat som utspelade sig under 80-talet. Här finns en sång om journalisten Cats Falcks död. Och här hittar vi också skildringar av missbruk och polisvåld.

När låtarna är som bäst för de tankarna till det legendariska proggbandet Nationalteatern, de som gjorde Livet är en fest och Bängen trålar. Det är ett högt betyg.

Annons

6 reaktioner på ”Nytt album om 80-talet, Palmemordet – och en brusten tilltro till rättvisan

  1. Mycket mycket bra!
    Tack till Tomas Sundin för detta. Man nynnar med samtidigt som man nickar instämmande. En nostalgisk resa som heter duga.

  2. I detta sammanhang kan påminnas om hur dubiösa Falcks och Gräns dödsfall fortfarande synes vara.

    1. Ragnar,
      ja, som jag gissar att du noterat så handlar ju en av sångerna, En ängel fattigare, om denna tragiska och märkliga händelse som framstår som en ouppklarad mordgåta.

      Journalisten Cats Falck och hennes väninna Lena Gräns försvann i november 1984. Deras kroppar hittades ett halvår senare i en bil i Hammarbykanalen i Stockholm. Cats Falck arbetade som reporter på SVT:s Rapport och undersökte uppgifter om svensk vapensmuggling till DDR. Östtyskland. Enligt journalisten Christoph Andersson handlade det om utrustning för framställning av kärnvapen.

  3. I see on libris.kb.se your new book on palme murder. There will be other new books,by other authors,on palme murder?? Answer, not spam please!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.