About

Gunnar Wall, författare och frilansjournalist. Född 1951. Bosatt i Uppsala. Han är specialiserad på samhälle och rättsfrågor och har i många år ägnat särskild uppmärksamhet åt utredningen av mordet på Olof Palme.

Har bland annat skrivit faktaböckerna: ”Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet” (1997), ”Tidernas största bedrägerier” (2005), ”Historiens främsta rymningar” (2009), ”Mordgåtan Olof Palme” (2010), ”11 september och andra terrordåd genom historien” (2011), ”Maffia – från Capones Chicago till dagens Sverige” (2012) , ”Konspirationer” (2013), ”Konspiration Olof Palme (2015) och ”Huvudet på en påle” (2017).

2020 kom han ut med boken ”Andra världskriget och myten om det goda kriget” och en ny uppdaterad upplaga av ”Mörkläggning”.

Gunnar Wall har också skrivit en kriminalroman, ”Maktens mörka korridorer” från 2014.

Mycket av det Gunnar Wall skrivit finns också som ljudböcker.

Alla hans böcker presenteras utförligt på hans hemsida http://www.gunnarwall.se

På den här bloggen skriver Gunnar om sina böcker och sin egen journalistik samt kommenterar ämnen och företeelser som han i övrigt intresserar sig för. Mycket på denna blogg, men inte allt, handlar om Palmeutredningen.

Läsare är välkomna att kommentera. Bloggen är modererad vilket innebär att kommentarerna måste godkännas av Gunnar innan de publiceras. Vanligen sker detta inom någon dag, men det kan dröja längre tid. Om en läsarkommentar av någon anledning inte blir godkänd brukar Gunnar Wall kontakta skribenten, förklara varför och eventuellt föreslå ändringar.

Du kan kontakta honom på mailadress gunnar@gunnarwall.se

99 reaktioner på ”About

 1. Vad var det egentligen som pågick i Stockholms City 28 Februari 1986?
  Från polisradio: Hur har ni det där uppe. – Bra fast, jävligt kallt.
  Statsministern skjuten.
  Från Wikipedia om Skandia Huset på Sveavägen
  Byggnadens hörn mot Sveavägen/Tunnelgatan utgjorde platsen för mordet på Sveriges statsminister Olof Palme den 28 februari 1986. Byggnaden har figurerat i flera av de konspirationsteorier som cirkulerat kring mordet, dels för att den svenska grenen av Stay Behind fanns där och dels därför att Olof Palmes farfar och far hade varit VD för Thulebolaget innan Alvar Lindencrona. På dagen innan mordet hade personer kommit till klädbutiken Sari och till butiken Svensk Hemslöjd i Skandiahuset och gjort mottagningstester med walkie talkies. Männen uppträdde störande och brydde sig inte om att de hindrade kunder så personalen tröttnade till slut och ringde efter polisen som aldrig kom till platsen. Enligt Stockholmspolisen kunde denna händelse inte ha något att göra med mordet på Olof Palme senare på kvällen, ”eftersom ingen på förhand kunde veta att han skulle gå förbi just där”.

  1. Uppgifterna om männen med walkie-talkie som uppträdde redan under dagtid kring mordplatsen är ju anmärkningsvärda. Nu vet jag faktiskt inte hur säkra dessa uppgifter kan anses vara och inte heller mer exakt vid vilken tid på dagen observationerna skulle ha gjorts. Men om de kan anses vara trovärdiga är de givetvis förbryllande – särskilt om det inte finns någon officiell förklaring till vad de inblandade personerna sysslade med.

   Just de här uppgifterna har cirkulerat i olika sammanhang men förekommer inte i Granskningskommissionens betänkande. Det finns andra och senare walkie-talkieuppgifter som är avsevärt bättre dokumenterade.

   1. Hej Gunnar !
    Den svenska militären / FRA avlyssnar(bandar) väl samtliga frekvenser året runt dygnet runt, har de lämnat någon redogörelse vad som hände de 28;e med tanke på walkie-talkie iakttagelserna ?

    1. Det där är helt uppenbart en känslig fråga,

     I samband med att jag skrev min senaste bok, Huvudet på en påle, talade jag med Palmeutredningens förre spaningsledare Dag Andersson. Jag frågade honom bland annat: har det gått att utnyttja alla de möjligheter som finns att få få fram uppgifter om radiotrafik som kan ha dokumenterats under mordnatten? Borde inte olika myndigheter med ansvar för radiokommunikation ha haft pejl på såna saker?

     Dag Andersson svarade: ”Ja, jag kan väl säga att vi har försökt med de instanser som väl borde veta om det förekommit någon sådan radiotrafik eller inte.”

     Vad har de sagt?

     ”Jag kan inte gå in riktigt på vad de säger. Men jag tycker det finns anledning att undersöka om det går att komma ännu längre i just den delen.” (Sid 274.)

     Och jag kom in på samma tema när jag talade med nuvarande spaningsledaren Hans Melander. Jag frågade om Palmeutredarna kan få ut material från militära underrättelse- och säkerhetstjänsten MUST om de har något som har att göra med Palmemordet.

     Hans Melander svarade bara:

     ”Jag vill inte kommentera det.” (Sid 435).

  2. Vad menas med att ”den svenska grenen av Stay behind” fanns i Thulehuset undrar jag då.l Menar man att det fanns en ledningscentral där eller höll ledningen för stay behind sina planeringsmötet där? Jag tycker mig ha läst att ledningen för staybehind träffades bl.a hemma i privata våningar. Allt för att hålla saken hemlig förstås. Det man vet säkert är väl att det fanns en slags telekommunikationscentral rätt långt ner i huset. Kanske fungerade som en slags reservcentral OM annan telekommunikation slogs ut vid ett ev. bombanfall?

   Och jag tycker det faller på sin egen orimlighet att folk från det ytterst hemliga nätverket stay behind skulle kliva in i en hemslöjdsaffär och exponera sig själva med walkie talkies. Det låter liksom för klantigt isåfall. Och skulle det ha pågått någon slags ”spionoperation” där Palme själv var direkt eller indirekt inblandad, torde det ju vara SÄPO:s kontraspionage som höll i de trådarna och knappast stay behind. Det var ju SÄPO:s jobb att hålla koll på både Palme och sovjetspioner, inte IB/SSI.

  3. ”Vad var det egentligen som pågick i Stockholms City 28 februari 1986?”

   En högst befogad fråga! När det nu kommit fram (motvilligt, nästan av en slump, eller ‘slip of the tounge’…) att det försiggick något slags ‘övning’ där den kvällen (Donald F vill ha det till något slags ‘Barbrogrupp-övning’/knarkspanarövning/etc.) där ‘alla dessa walkie-talkies’ sägs ha figurerat så måste detta utredas närmre. Annars är det obevekligen så att spåret leder ”rakt in i polishuset”, som Lars Borgnäs hävdar ånyo (i anslutning till det nygamla vittnesmålet om att sydafrikanen Anthony White befunnit sig uppe hos Säpo, och lämnat byggnaden i den ‘hemliga hissen’).

   Hoppas verkligen att Palmegruppen håller på med att nysta i detta spår – att man vågar göra det! Även om det rör sig om en 70-80 vittnesiaktagelser så betyder det ju inte att det var 70-80 personer som gick omkring med dessa wt:s. Det räcker att en 7-8 stycken gjorde det för att det ska förefalla lite suspekt. Det finns alltför många bestickande vittnesmål för att ‘avdramatisera’ det. Speciellt som WT ett verktyg för att kommunicera snabbt och effektivt.

   Och sedan den ‘legendariska’ ordväxlingen i polisradion: ”Hur har ni det där uppe…?” . Hur mycket går denna att belägga, om alls? Gunnar?

   Tillsammans med olika andra uppgifter så förefaller det att ha pågått någonting mycket skumt i Stockholm City 28 februari 1986; något som antagligen ledde till Olof Palmes död på Sveavägen.

   1. Det kan tyckas att det borde finnas rapporter om radiotrafik i Stockholms City under mordkvällen från FRA eller Televerket Radio eller någon annan myndighet som hade kompetens och befogenhet att bevaka radiosignaler. Men mina förfrågningar hos Palmegruppen har gett mig svaret att hos dem finns det inte någon information om sådana sammanställningar. Inte desto mindre uttryckte ju den sedan dess pensionerade spaningsledaren Dag Andersson i samband med 30-årsdagen av mordet att Palmeutredarna ser på walkie-talkieobservationerna med stort intresse. Den inställningen kontrasterar starkt mot den hållning som tidigare rått i många år bland Palmeutredarna. Då viftades alla walkie-talkietips bort med att de var felaktiga eller irrelevanta.

    Jag föreställer mig alltså att utredarna på senare tid gjort vad de kunnat för att kolla de uppgifter om okänd radiotrafik som skulle kunna finnas hos olika myndigheter. Och att de troligen inte lyckats få fram några uppgifter som klargjort de här observationerna.

    Den legendariska ordväxlingen som fotografen Åke M rapporterat att han snappat upp i sin polisradio har i olika sammanhang uppmärksammats av journalisten Lars Borgnäs, bland annat i hans bok ”En iskall vind drog genom Sverige”, sid 444-49.

    Först hörs en röst: ”Hallå där uppe, hur är det?”

    En annan röst svarar: ”För jävligt kallt.”

    Första rösten: ”Statsministern skjuten.”

    Den vittnesuppgiften är fortfarande lika oförklarad som alla andra tips om hemlig radiotrafik. Men det finns inga särskilda skäl att avvisa Åke M:s uppgifter. De tas också upp i Granskningskommissionens betänkande, där det tydligt framgår att det från den tidiga Palmeutredningens sida fanns en uppenbar och svårförklarlig ovilja att ta till sig vad Åke berättat. Se sid 397-98.

    1. Tack för svar och referenser, Gunnar! Intressant! Jag har även via ‘ryktesvägen’ hört att Palme skulle ha blivit ‘konfronterad’ av en stor, upprörd, man utanför biografen (och Mårten Palme ska inte ha varit i närheten då). Denna man ska ha ‘lutat sig’ hotfullt över Palme – med sin stora kroppshydda – och både Palme och LP lär ha blivit överrumplade över den aggressiva tonen från mannen (men, enligt detta vittne, LP ska tydligen ha ‘avrått’ henne från att ingripa på ‘intrånget’ mot statsministern, med några blickar med ögonen eller något ditåt). Lika snabbt som det skedde, lika snabbt var det, enligt detta vittne, över. Sedan ska promenaden ner längs Sveavägen ha tagit vid. Något som du någonsin hört talas om, i ena eller andra varianten?

     1. Spännande och dramatiskt, det du skriver. Det jag kommer att tänka på är ett par vittnesmål från Grand som bland annat redovisas av Lars Borgnäs i hans bok ”En iskall vind drog genom Sverige”, sid 494-497. De kommer från två kvinnor, Gun och Katrin, som lämnat sina berättelser oberoende av varandra och som inte var där i sällskap.

      Gun talar om en man i brunbeige överrock som samtalade med Palme i samband med att denne kom ut från bion. Möjligen hade mannen närmat sig Palme bakifrån och hade eventuellt betett sig på ett sätt som hindrat Palme från att direkt gå vidare.

      Katrin talar för sin del om en man i beige lång rock som talade med Palme utanför biografen efter filmen och som verkade ha en dispyt med Palme.

      Om dina uppgifter kommer från någon ytterligare person som sett samma förlopp så blir ju detta riktigt intressant. Ifall du har mer konkret information får du gärna kontakta mig direkt.

      1. Hej igen! Skam till sägandes var detta något jag ‘fiskade upp’ när jag en dag surfade runt på Flashback. Det är ganska omöjligt att säga exakt var det var – det fanns ca 100 sidor tråd. OM du är intresserad av det, så kan jag försöka gå in där igen och se om jag hittar det. Men, dina vittnen Gun och Katrin känns bekanta i det här, så det var kanske en tråd om deras vittnesmål jag läste om. Men, om detta nämnts av dessa två, oberoende av varandra, så känns det lite underligt om inte detta är kollat, eller om man hörde Lisbet om detta; det kan hon ju i så fall inte ha ‘missat’/tagit fel på’. Eller kanske var det bara någon som ville ge Palme en ‘avhyvling’ i den allmänna trängseln ut från biografen?

       1. Kanske skulle händelseförloppet vid Grand framstå i ett klarare ljus om alla vittnesmålen därifrån vore offentliga. Jag publicerade en bloggpost om just den saken på 28-årsdagen av mordet. Den hittas här.

        1. Tack, som vanligt intressant läsning. Ja, undrar om de vågar göra det någon gång… Det kan finnas någon ‘pusselbit’ där som man missat. Vem var ‘Grandmannen’ som Gun och Katrin, var för sig, refererar till? Varför fördjupade man sig inte i det? Vågade man inte ta upp den tråden? I så fall, varför?

 2. Gunnar, den 30 jan 2016 sier du til Expressen ”Jag förstår annars inte vad de försöker hemlighålla” Det de forsøker å holde hemlig er, Lisbet Palmes identifisering av morderen den 28. feb 1986. Lisbet Palme (kanskje også Olof Palme) kjente morderen, hun hadde sett ham før, hjemme i Gamla stan. Hun trodde (kanskje også Olof Palme) at han var fra Jugoslavia. Problemet er at sikkerhetspolitiet vet hvem hun snakker om, de vet hvem hun så utenfor sitt hjem i Gamla stan og derfor holder de forhøret hemlig. Personen Lisbet identifiserte hadde sikkert en eller annen tilknytning til sikkerhetspolitiet, kanskje en kontakt eller noe sånt. Noe som ville gi et feil bilde av det som skjedde 28. feb 1986 dersom det kom ut i media.

  1. Du syftar på uppgifter från Lisbeth Palmes samtal på Sabbatsberg med tillförordnade poliskommissarien Åke Rimborn, de uppgifter som sedan kom att bilda underlag för rikslarmet. För honom berättade hon om en iakttagelse hon gjort i Gamla Stan en tid före mordet, en iakttagelse som hon kopplade ihop med vad som hänt på Sveavägen. I Rimborns samtal med juristkommissionen den 6 mars 1987 sammanfattar han vad kontakten med Lisbeth handlade om. Där heter det bland annat:

   ”Klart är dock att hon då nämnde att det hade varit två gärningsmän och att det troligen var de två män som hon vid ett tidigare tillfälle hade iakttagit utanför bostaden på Västerlånggatan.” (Se Poutiainen: Inuti labyrinten sid 366)

   Det har senare ifrågasatts om hon verkligen talade om två gärningsmän eftersom den uppgiften inte återkommer i senare förhör med Lisbeth. Vad som däremot är alldeles klart är att hon talade om den våldsamma kroatiska extremistorganisationen Ustasja och kopplade den till sina observationer. Både uppgiften om Ustasja och uppgiften om två gärningsmän gick ut i det första rikslarmet från polisen under mordnatten. Senare under natten togs uppgiften om Ustasja bort eftersom den bedömdes mer som en slutsats än som en iakttagelse från Lisbeths sida, men uppgiften om de två gärningsmännen kvarstod tills Holmér dementerade den under lördagen.

   Lisbeth Palmes iakttagelse i Gamla Stan handlade om två män som hon sett när hon tittat ner på gatan genom fönstret. Hon hade funderat över om de var där i något bevakningsuppdrag och om hon borde kontakta Säpo, men gjorde det inte enligt vad hon själv berättat. Det är sannolikt att hon inte fick någon särskilt tydlig bild av de männens utseende – hennes beskrivningar har handlat om klädsel och hårfärg men inte om särdrag i ansiktena.

   Samtidigt tror jag att du kan ha rätt i att det som hemlighålls just är uppgifter från Lisbeth Palme till Rimborn, framför allt uppgifter om vad hon såg på mordplatsen. Som bröderna Poutiainen visar i sin bok (sid 451ff) så tycks Rimborn ha skrivit en promemoria direkt efter samtalet med Lisbeth, en promemoria som bildade underlag till rikslarmet men som sedan försvunnit och som inte finns redovisad i något offentligt sammanhang. Det tidigaste dokumentet från Rimborn som finns redovisat är en minnesanteckning som han skrev på morgonen den 1 mars då han återkommit till Skärholmens polisstation där han arbetade. Där finns inte uppgiften om de två gärningsmännen med, den uppgift som redan bildat underlag för rikslarmet och som han senare återkom till i sin kontakt med juristkommissionen ett år senare.

   1. Det var inte bara Åke Rimborn som fick uppgiften om två gärningsmän av Lisbeth Palme på Sabbatsberg, Även Gösta Welander pratade med Lisbeth på Sabb och han tog inte bort uppgiften om två gärningsmän ur rikslarmet. Ustaja försvann vid femtiden , men uppgiften om de två gärningsmännen hängde kvar tills Hans Holmer dök upp på Ledningscentralen 1050 på lördagen. Kommissarien för piketerna, Lars Christiansson talade också med Lisbeth på Sabb och han nämner inte de tv GM. Men Poutiainen påpekar uppmärksammt att det är något märkligt med Christianssons PM som inte skrivs ut förrän den 24mars. En närmast ofattbar slöhet att vidarebefordra vitala uppgifter från huvudvittnet i århundradets mordutredning.

    1. Detta staller ju det Lena Andersson idag skriver i DN om bristen pa overensstammelse mellan Lisbet Palmes och ogonvittnenas beskrivningar av handelseforloppet i en annan dager. Kanske har Fru Palme givit en beskrivning (mojligen bade till Rimborn och Christiansson) som mycket val stamde med de ovriga fyra eller fem vittnenas, men som har censurerats av SAPO.

      1. Skall forsoka fa tag pa boken snarast! Som framgar av diskussionen om och referat ur Huvudet pa en pale i Dan Hornings pod kanske mer talar for att uppgifter t ex om ett sammantraffande med GM finns med i ett forsvunnet protokoll fran Christiansson an fran Rimborn: Holmer och Dahlsten skulle haft battre tid att ingripa, Lisbet Palme kanske sparade nagot av det kansligaste, tills hon fick tala med nagon overordnad hon hade fortroende for och det vore konstigt av Rimborn att endast ga ut och kommentera att hans uppgifter om tva garnignsman, icke andra mer sensationella sadana, kommit bort.

       Var det Piketkommissarie Christiansson som forhorde pa lordagen, dvs chefen for den enhet i vilken ”Baseboll-ligan” ingatt, eller endast en namne?

 3. Om det är samma personer utanför porten som också var gärningsmän skulle också kunna ge svaret på att så lite om palmemordet trots allt har kommit fram genom åren. Om vi pratar om en större grupp i konspiration skickar dom då ut samma personer till sveavägen? Tycker inte det. Varför skicka ut personer som kan bli igenkända av makarna Palme? Om man utgår från att dessa personer befann sig utanför porten för att lära känna igen Palme och dess vanor, då var nog detta viktigare för att verkligen kunna begå ett brott på Sveavägen än att tveka inför risken att bli igenkänd. Den risken borde varit liten. Sannolikt därför att dessa personer inte var från Sverige. Man kan också verkligen undra varför så mycket underligt har dykt upp om polisen genom åren. Många poliser hatade verkligen Palme. Det är sant. Men del av svaret till att polisspåret har varit så hett och fortfarande är så hett, kanske finns hos Holmer som verkar ha tvekat inför uppgifter som tydde på att mordet kan ha varit politiskt. Holmer skrev ju även deckare vilken jag bara tycker har spätt på mystiken i efterhand. Alla walkie-talkie observationer skulle man kunna härleda till en knarkspaning som sades pågå under mordkvällen. Otroligt nog alldeles i närheten av mordplatsen. Jag ska inte försöka mig på några genomtänkta bedömningar angående polisen då jag inte är påläst från böcker angående mordet på Olof Palme. Men man kan komma med en del undringar. Det mest intressanta med Ustasja idag tycker jag är att Lisbet sannolikt då inte hörde ett enda ord yttras på svenska vid mordplatsen.

  1. Av Lisbeth Palmes vittnesberättelse att döma tycks inte mördaren ha sagt någonting alls, vare sig på svenska eller något annat språk. Men även om det är fel, även om mördaren verkligen sa något, kan man mycket väl tänka sig den hypotetiska möjligheten att denne talade svenska men ändå i Lisbeths ögon framstod som tänkbar Ustasjamedlem.

   Invandringen till Sverige från Jugoslavien hade en topp i slutet av 60-talet då svenska företag rekryterade arbetskraft där. En liten del av dem som kom hade sympatier för Ustasja. Om personer ur den kretsen händelsevis var inblandade i Palmemordet nästan tjugo år senare hade de säkert inga större problem med att tala svenska.

   1. Läser att Lisbeth ska ha sagt att Palme ska ha varit rädd för Ustasja. Ibland finns det de som hävdat att Palme aldrig varit rädd för något. Men Palme var en ganska komplex personlighet.

    1. Det fanns anledning för Olof Palme att oroa sig för Ustasja. Ambassadörsmördaren Miro Baresic som var en symbolgestalt för organisationen satt i svenskt fängelse och var känd för sitt hat mot Palme.

 4. Men angående efterlysningen av två män…kan det inte bara vara så himla enkelt att Lisbet uppgav för Rimborn på sjukhuset att hon hade observerat två mystiska män vid bostaden vid en tidigare tidpunkt och att man just därför valde att skicka ut en efterlysning av två män och inte en? Och sedan ändras efterlysningen under natten när andra vittnesmål kommer in under mordnatten som talar om en, och inte, två gärningsmän? Sådana ändrade efterlysningar har man väl hört talas om förr?

  Det är som med Thulehuset, Lindencrona och hans Stay behind. Bara för att huset råkade ligga bredvid mordplatsen bli hela huset misstänkt och konspirationsteorierna flödar. Många MOP-intresserade är alltför benägna att bygga jättehönor av pyttesmå fjädrar. Tror jag.

  Att Lisbet utropade ”Det var Ustasja!” kan ju ha sin förklaring i att hon upplevde att Ustasja var den mest hotfulla gruppen mot Olof den aktuella tidsperioden. De kan ju ha diskuterat Ustasja hemma vid köksbordet samma vecka och då aktualiserades förstås namnet på mordplatsen. Inget konstigt med det heller.

  1. Jag tror, precis som du, att Lisbeth Palmes tidiga kommentarer om Ustasja lättast låter sig förklaras med att hon upplevde den kroatiska fascistorganisationen som det mest påtagliga hotet mot hennes make vid den där tidpunkten – samtidigt som hon förvisso kunde tänka sig flera andra internationellt anknutna hotbilder, vilket framkom i förhöret som Hans Holmér höll med henne i slutet av mars. Det var med andra ord välbetänkt att uppgiften om Ustasja togs bort från rikslarmet under natten eftresom den tycks ha handlat om en gissning och inte en observation.

   När det gäller uppgiften om två gärningsmän resonerar du precis som Palmeutredarna har brukat göra när saken kommit på tal, det vill säga att Rimborn måste ha missuppfattat Lisbeths kommentarer om männen utanför bostaden. Du gissar att rikslarmet ändras under natten sedan den saken retts ut. Men rikslarmet ändrades faktiskt aldrig på den punkten utan uppgiften om två gärningsmän låg kvar hela natten, trots flera andra ändringar som gjordes i rikslarmet. Det var först när Holmér höll sin första presskonferens klockan 12 på lördagen som han deklarerade att den uppgiften var felaktig. Och det saknas dokumentation om hur han kom fram till den saken. Han kom till polishuset klockan 10.50 efter att enligt egen uppgift ha tillbringat natten på ett hotell i Borlänge. Holmér hade alltså inte varit med på ledningscentralen under mordnatten. Och han hade inte heller varit med på Sabbatsberg. Det finns faktiskt ingen dokumentation av några kontakter mellan Holmér och polisen i Stockholm innan han kom till polishuset. Och det finns inga dokumenterade kontakter mellan honom och Lisbeth Palme före presskonferensen. Så hur kom han fram till att det bara var en gärningsman? Några djupare analyser av de olika vittnesmålen kan han knappast ha hunnit göra under den timme han fanns i polishuset före presskonferensen. Och vad skulle dessa analyser kunna ha gett? Att det bara fanns en person som sköt betydde ju inte att man utan vidare kunde bortse från vad som tycktes ha varit en bestämd uppgift från Lisbeth, att det var två personer inblandade.

   Se också Lasse Larssons senaste kommentar.

   1. ” Det finns faktiskt ingen dokumentation av några kontakter mellan Holmér och polisen i Stockholm innan han kom till polishuset.”

    Det kan kanske ändå vara intressant att ta del av Hans Holmérs egen version (åtminstone den som gick i tryck 1988). För enligt den så ska han ha blivit briefad om läget i god tid före presskonferensen kl 12. Polismästaren hävdar ju att det är receptionisten på hotellet i Borlänge som informerar honom om mordet vid halvåttatiden på morgonen den 1 mars och att han strax därefter kontaktar ledningscentralen i Stockholm. Så här skriver han i sin bok Olof Palme är skjuten! (sid 27):
    Jag slår 08-521247 direkt in i ledningscentralen. Gilbert Nyberg har löst av Hans Koci som vakthavande kommissarie och svarar i telefonen. Nyberg uppger att man inte har några heta spår och lämnar över luren till polisintendenten Curt Nilsson, som är ställföreträdande chef för ordningsavdelningen. Nilsson redogör samlat för situationen. Han har sex barn och är ishockeydomare, så han är van vid problem. Det finns uppenbarligen ingenting som talar för en snar lösning av mordet.
    ”Vill du tala med Gösta?” frågar Curt Nilsson.
    ”Det är inte nödvändigt”.
    ”Gösta hälsar, att du kan åka Vasaloppet.” Jag hajar till och säger: ”Jag är i Borlänge nu, jag vänder och är på ledningscentralen om ett par timmar.”

    Och vidare på sid. 55:
    Strax efter det jag hade kommit till polishuset den 1 mars, anlände också Hans Wranghult. Han avbröt sin semester i Sälenfjällen, när han hörde om mordet i radionyheterna i gryningen…

 5. Om det saknas dokumentation runt beslutet att ta bort en gärningsman kl. 12.00 dagen efter borde den dokumentationen komma fram till allmänheten så man slipper läsa allt konspiratoriskt strunt. Jag sätter mitt hopp till den skarpaste kniven i lådan dvs att Skarp bestämmer sig för att lyfta på sekretesslocket och berättar hur det egentligen låg till med den ändrade efterlysningen. GW går hårt mot Skarp just nu och jag önskar att hon ger honom en rejäl slugger tillbaka och varför inte genom att besluta om att släppa fler dokument? Det kunde hon och palmegruppen gott bjuda oss på tycker jag efter 30 hela år och då konspirationsteorierna börjar te sig hur löjliga som helst.

 6. Som återkommande besökare har sett har jag just bytt layout på min blogg. Orsaken är framför allt att den tidigare mallen gjorde att kommentarer på kommentarer till sist fick formen av extremt smala spalter. Jag tror det här kommer att fungera bättre.

 7. Hoppas det är ok Gunnar att jag tipsar om något som inte är direkt länkat till Palmemordet.
  För er som är intresserade av kalla krigets Stay behind organisationer finns några väldigt intressanta intervjuer på youtube (se nedan).

  Sibel Edmond är en Turk-Amerikansk fd översättare åt FBI som blivit visselblåsare. Hon har en hel del att berätta om Stay behind/Gladio i Turkiet. Extra intressant är hennes berättelse om utvecklingen efter kalla kriget och hur CIA och dess nätverk till dagens datum finns med i bakgrunden och håller i trådarna. Kan det tom vara så att CIA varit inblandade i den senaste statskuppen? Lyssna och döm för er själva..

  1. Tack för länkarna. Det är absolut tillåtet att skriva om annat än Palmemordet på min blogg. Det gör jag själv. Min egen utgångspunkt för vad jag tar upp är sådant som har anknytning till mitt skrivande rent allmänt. Det blir ganska mycket.

   Sibel Edmonds är värd uppmärksamhet. Hon har skrivit en bok om sina erfarenheter som visselblåsare, Classified Woman. Mycket läsvärd. https://www.adlibris.com/se/bok/classified-woman-the-sibel-edmonds-story-a-memoir-9780615602226

   Plus en politisk thriller, The Lone Gladio. Intressant den också och med stark verklighetsanknytning även om man får komma ihåg att den här gången är mycket av innehållet fiction. https://www.adlibris.com/se/bok/the-lone-gladio-9780692213292

   Hon har för övrigt en blogg som är värd att bekanta sig med: http://www.boilingfrogspost.com/

   Här är den engelskspråkiga Wikipediasidan om henne, den fungerar ganska bra som presentation: https://en.wikipedia.org/wiki/Sibel_Edmonds

 8. Fråga: Fanns det inte nåt program på nån kanal (tv3) som under 90-talet gjorde nåt inslag om att det misstänktes att mordvapnet kunde ha dumpats uppe på en markis eller liknande längs flyktvägen? Jag minns det men kan inte hitta någon info om det nånstans.
  För övrigt tror jag vi är helt rätt ute när vi tittar åt stay behind-hållet. Har jag trott ända sedan 90-talet. Skönt att det pratas om det nu offentligt.

  1. Jag kan tyvärr inte komma på vad det är för TV-program eller uppgifter du syftar på. Andra som läser denna blogg är välkomna att hjälpa till.

 9. Hej! Tycker det är ytterst intressant denna gåta, jag har inga som helst teorier om vad som hände, men är det inte närmast osannolikt att en massa personer skulle vara inblandade, det skulle ju pratas och tisslas fyllan och villan hej å hå. Nej En person ( inte christerP)eller kaanske ytterligare en vet ! Kanske har en teori ändå.

  1. Det beror väl på hur starka band det skulle finnas mellan medlemmar i en attentatsgrupp som låg bakom Palmemordet. Det finns t ex många maffiamord som aldrig klarats upp därför att alla som vet väljer att tiga.

   1. Kul att du svarade, det jag menar är att teorin om en massa poliser och annat tokigt folk skulle vara inblandade är ju bara så dumt! Det här är en koncentrerad man eller max två som har utfört detta , han kan vara anlitad av en person som kände Palme men inte säkert, han kan målmedvetet utfört det själv också, men det som förbryllar är vart han tog vägen efter trapporna! Teorin med mötesgrejen du framför är inte så tokig faktiskt, kan ju vara så att han har blivit lockad dit med tanke på flyktväg eller? Nej de borde ju Lisbeth vetat , dom kan ju inte chansa heller. Detta är knepigt Gunnar./N.

 10. Hej! Tack för ditt engagemang och dina grundläggande fördjupningar i utredningen av mordet på Olof Palme. Vad jag har förstått så bodde Krister Pettersson på Malmvägen 24A i Sollentuna vid tidpunkten för mordet. Stämmer den uppgiften enligt dig?
  Om det stämmer så har jag en efterföljande fråga som lyder som så: Vilka personer och företag på Malmvägen hade åren 1985-86 anknytning till Scientologikyrkan, förutom Krister Pettersson?

  1. Ursäkta sent svar. Christer Pettersson bodde på Kung Hans väg i Rotebro såväl vid tidpunkten för Palmemordet som nästan tre år senare, i december 1988, då han anhölls som misstänkt för mordet. Rotebro ligger visserligen i Sollentuna men en bra bit norr om Malmvägen som ligger i Sollentuna Centrum. Om Pettersson någon gång bott på Malmvägen så har jag missat det.

   Inte heller hade Christer Pettersson någon anknytning till Scientologikyrkan som jag känner till. Det närmaste man kan komma, såvitt jag förstår är att hans gamle fängelsekompis, ”bombmannen” Lars Tingström, varit nära bekant med en man vid namn Hannu Hyttinen som sprängt sig själv till döds i sin lägenhet i december 1983. Hyttinen hade haft kontakter med Scientologikyrkan.

 11. http://runeberg.org/palmenytt/1997/0184.html

  Du har rätt. Krister flyttade till Malmvägen 24 A senare.
  Scientologerna´s celebrity center låg på samma gata/adress och jag var lite nyfiken på om Krister hade någon kontakt med dessa och vad jag förstod var centrets adress registrerat på en privatperson som möjligtvis bor kvar där än i dag?

  1. Ja, där ser man. Jag hade missat att Christer Pettersson i alla fall var skriven på Malmvägen vid tiden för resningsansökan.

   Är det någon som vet om han hade någon sorts kontakter med Scientologikyrkan går det förstås bra att informera om det på denna blogg. Men när jag googlade nyss hittade jag en debattsida på Passagen som anger att scientologernas Celebrity Center, en struktur för att rekrytera kändisar, bara fanns från slutet av 70-talet och fram till 1982. En adress som användes låg, enligt uppgifterna på sidan, just på Malmvägen. Men det tycks mest ha varit en kontaktadress därför att en av medlemmarna bodde där och inte en lokal för verksamheten. Se: http://debatt.passagen.se/andligt/religion-och-tro-1110/ingen-kand-svensk-scientolog

   Det låter knappast som om det funnits någon koppling mellan denna verksamhet och Christer Pettersson med andra ord.

  2. Har aldrig stött på Malmvägen 24 A
   Däremot 69A, 21, 22C
   12 eller 14 … Mest troliga beröringspunkten är nog hyttinen som körs av Tingström

   8esöket på Malmvägen
   Vid denna tidpunkt fick Tingström ofta hjälpa Hyttinen i egenskap av chaufför
   åt denne . Någon gång i oktober/ november 198} bad Hyttinen om skjuts till en
   bekant. Färden gick till Sollentuna . I en gul trävilla gick Hyttinen in för
   att få närmare information om den adress som de skulle åka vidare till .
   Färden gick därefter till Malmvägen. Tingström fick vänta i bilen och Hyttinen
   försvann . Han återkom först efter en dryg timme . Tingström fick ej veta vem
   Hyttinen hade besökt el er i vilket ärende . Sedan de lämnat Malmvägen skulle
   Hyttinen kontrollera någon adress i Tenstatrakten . Tingström lämnade Hyttinen
   och åkte därefter ut till Ingarö.
   Tingström har därefter gjort egna efterforskningar för att söka utröna om
   vilken person det var som Hyttinen besökte. Han lyckades dock ej med detta.
   Efter mordet på Olof Palme har dock Tingström fått reda på vilken person
   som Hyttinen besökte .
   Vape n
   Tingström uppger att under hans samvaro med Christer Pettersson har det aldrig
   Ex 1 Till originalparm ”.

 12. Advokat, Per Svensson ligger bakom Scientologispåret i utredningen av mordet på Olof Palme och förtjänar en rimlig chans att gå till botten med. Svensson hade 4 avhoppade vittnen som hjälpte honom att bygga upp en hotbild. Krister Pettersson´s gode vän, Lars Tingström berättade om en ”gömma” på Kammakargatan där han förvarade sprängmedel och man trodde vidare även att ett eventuellt mordvapen kunde gömma sig där. Scientologikyrkan låg på Kammakargatan 46 men kyrkans medlemmar hade även tillgång till en källare på Kammakargatan 23.
  Min fråga till dig och även andra är följande: På vilket nummer/adress hade Tingströms sin ”vapengömma” på Kammakargatan?

  1. I min bok ”Mordgåtan Olof Palme” går jag igenom Pelle Svenssons skiftande påståenden om Palmemordet, inklusive de spekulationer han under en kort tid framförde om att scientologerna kunde ligga bakom statsministerns död. Han blev dock avsevärt mera uppmärksammad för att han senare hävdade att Palmemordet utförts av Christer Pettersson på uppdrag av ”bombmannen” Tingström (utan några som helst kopplingar till scientologerna) och att det i uppdraget också ingick att mörda kungen och justitieministern.

   Jag har tyvärr inga kunskaper om någon sprängmedelsgömma som Tingström skulle haft på Kammakargatan.

  2. Kammargatan förekommer även i förhör med Tingström 890320 / 1141 i förhör med Tingström om sina kontakter med Christer Pettersson… Har dock tyvärr ingen aning om vad som menas me Hyttinens Kansli men har var väl trotts allt Tingströms arbetsgivare vid något tillfälle… Det kanske kan vara en lite bit på vägen…?

   ”Tingström uppger att han första gången träffade Harry Miekkalina-Sandberg
   på Hannu Hyttinens kansli på Kammakargatan i Stockholm på våren 1983. Harry
   Miekkalina-Sandberg hade uppgivit sig vara villig att skriva om bl .a brevbomsmålet”

   1143
   ”Hyttinens besök hos Tingström varade under cirka en till två timmars tid .
   Tingström följ de Hyttinen till bussen . Det är en promenad på en och en halv
   kilometer . Christer Petterson var under denna tid kvar i huset . Under promenaden när de passerade ett skogsparti , öppna de Hyttinen en av hon om medförd attaché väska . Ur väskan tar han upp en revolver av större modell Hyttinen upp-() trädde dock ej på något sätt hotfullt utan han vi l l e provskjuta revolvern.”

 13. Uppgiften om Lars Tingströms sprängmedelsgömma på Kammakargatan finns i Bombmannens testamente författad av Lena Ebervall och Per E Samuelson. Personligen tror jag inte att Scientologerna direkt är ansvariga för mordet men det finns personer i nära anslutning som kan ha haft inblandning. Pelle Svenssons plötsliga svängning i sina anklagelser är i sig självt en märklig historia. Även var ifrån han grundade sina teorier från första stund är intressant. Berättelsen från den misstänkte ”Scientologen” som var föreståndare på ett behandlingshem i Narconons regi, var nästan identisk med Victor Gunnarssons förehavande tiden före mordet. Både Gunnarsson och föreståndaren hade tiden innan varit i Los angeles för att öva pistolskytte, vilket finns fotodokumenterat i båda fallen.
  Den 28 februari -86 var de båda på bio Rigoletto men bytte sedan till en annan bio. I Gunnarssons fall, bio Saga och föreståndarens fall bio Grand. Hur är det möjligt att de båda har en så lika berättelse?

  http://www.regeringen.se/rattsdokument/statens-offentliga-utredningar/1999/01/sou-199988–/

  1. OK, tack! Din länk till Granskningskommissionens betänkande fungerade inte, så jag ändrade den. Komplettera gärna med vilka sidor i betänkandet du refererar till,

 14. http://www.regeringen.se/49bb76/contentassets/126003cf7f424174863bb0cc252ba919/granskningskommissionens-betankande-i-anledning-av-brottsutredningen-efter-mordet-pa-statsminister-olof-palme-del-2
  PÅ sidorna 518, 519, 520 hittar man information om Scientologispåret.

  Här följer ett citat från den här länken: http://palmemordet.wikia.com/wiki/Pelle_Svensson_(advokat)

  Citat: ”Det lugnade sig när domen föll. Bombmannen fälldes som skyldig och ingen uppmärksamhet riktades mot sektens verksamhet. Jag har dock fortsatt mina efterforskningar för att få till stånd en ny utredning, och sekten har på nytt trakasserat mig”, avslöjade Pelle Svensson.

  I juli 1987 kontaktades spaningsledningen av en man i svår samvetsnöd som påstod: ”Jag har hoppat av det brödraskap som mördade Olof Palme. Jag fruktar för mitt liv, ni måste hjälpa mig!”. Mannens uppgifter ansågs så heta att han omedelbart sattes under polisbeskydd. Han förklarade själv, att enbart avhoppet innebar att han skrivit under sin dödsdom.
  Sektens regler var stenhårda, för i dess översta skikt satt några av samhällets absoluta toppar!

  Den 4 september samma år, var spaningsledningen så överraskande optimistisk, att dess talesman Ingvar Eriksson avslöjade för medierna:
  ”Gemensamt för sekterna och brödraskapen har varit det intensiva hatet mot Olof Palme, som betecknats som ”Satan själv” och någon som ”måste utrotas”.

  Dessa extrema grupperingar har de ekonomiska resurser som behövs för att finansiera ett mord, och just så kan ha skett. Vi är idag mycket optimistiska när det gäller ”sektspåret”, för det har nämligen dykt upp något utomordentligt intressant i ett av de gamla spåren…”. Slut citat

  Vad var det som gjort spaningsledningen så överraskande optimistiska den 4 september 1987?

 15. Lars Krantz hade på sin ålders höst mystiska teorier om vilka som låg bakom mordet på Olof Palme.
  Jag kan ha en viss förståelse för Lars Krantz tankegångar då jag inser att Victor Gunnarsson hade en flickvän i Los Angeles som lockade över honom dit. Och då Victor Gunnarsson var misstänkt lämnade en av hans andra flickvänner över ett fotografi som föreställer Victor Gunnarsson där han står och siktar med en revolver på en skjutbana i Los Angeles. på kvällen den28 februari 1986 var Victor Gunnarsson på Biografen Rigoletto och erkänner att han även kan ha varit på bio Saga. Han hade också befunnit sig på restaurangen Mon Cherí där han hade ideligen gått iväg för att låna restaurangens telefon. Vem hade Victor Gunnarsson stämt träff med och vem var det som inte svarade? Eller svarade någon och de gick sedan till biografen ihop?
  Pelle Svensson tipsade PU angående en Scientolog som var föreståndare på Narconons behandlingshem i Kramfors, föreståndaren var för tillfället boende i Nyland som ligger en bit utanför Kramfors. När föreståndaren var misstänkt lämnade hans föräldrar över foton på honom där han står och siktar med en revolver på en skjutbana i Los Angeles. Fotografierna hade han skickat till sin flickvän och deras gemensamma barn tiden innan mordet då han bodde en kortare period i Los Angeles och där han medverkade i Scientologikyrkans verksamhet på orten.
  Föreståndaren hade lockats till Stockholm den 28 februari 1986 för att träffa en ”flickvän”. Flickvännen dök inte upp och svarade inte i telefon. Föreståndaren berättar i förhör att han varit på biograferna Rigoletto och Saga.
  Och då han inte fick tag i den kvinnan som han hade gjort upp kvällens planer med kontaktade han då en annan kvinnlig bekant i Stockholm och fullföljde antagligen kvällens planer som han bestämt med den andra kvinnan som inte svarade i telefon och inte kom till avtalad mötesplats. Frågan är, på vilket ställe hade de bestämt träff? Kan det möjligtvis vara på någon av biograferna Grand, Rigoletto eller Saga?

  1. Det finns åtskilliga detaljer i det du skriver men inga källhänvisningar. Det rör sig mestadels om saker som i alla fall jag antingen aldrig hört talas om eller också inte minns. Så jag avstår från kommentarer.

 16. Ett tillägg till föregående inlägg.

  Olof Palmes hade nära kontakter med en väldigt känd skådespelare och även Scientolog, nämligen Shirley Maclaine som av någon anledning bodde i Stockholm. Deras nära kontakter gav upphov till rykten om att de skulle ha haft ett förhållande men det finns inget som tyder på detta.

  1. Förvisso har det spekulerats en del om Palmes kontakter med Shirley MacLaine som ett exempel på hans påstådda kärleksaffärer utanför äktenskapet.

   Oavsett vad som kan ha legat i dessa spekulationer är det inte belagt att Shirley MacLaine skulle vara eller ha varit scientolog. Vad som är klart är att hon länge intresserat sig för åtskilligt som ryms inom vad som brukar kallas ”New age”, men det är ju en mycket bredare företeelse än Scientologikyrkan.

   Inte heller var hon bosatt i Stockholm. Kanske har du blandat ihop henne med en annan internationellt känd kvinna som under en tid bodde i den svenska huvudstaden och som var bekant med Palme – den brittiska forskaren Emma Rothschild som var verksam vid det Stockholmsbaserade fredsforskningsinstitutet SIPRI.

   1. Yvonne Gillham Jentzsch skapade Sollentuna celebrity center bland hennes vänner återfinns Shirley Maclaine.

    Varje gång jag försöker lämna källanvisningar går inte inlägget fram. Tyvärr får jag göra ett nytt försök snart.

    1. Yvonne Gillham Jentzsch var tydligen internationellt ansvarig för att skapa scientologernas Celebrity Centers, en viktig del i deras strategi för att nå ut genom att rekrytera kända personer som till exempel filmstjärnor. Jag ser att hon är avliden. Det är möjligt att hon kände Shirley MacLaine, det låter ju högst tänkbart med tanke på att hon skulle odla kända personer, bland annat i Hollywoodmiljön. Men återigen ser jag ingen källhänvisning, vilket vore bra om du bedömer saken som viktig.

     Du skriver att dina kommentarer inte går fram när du försöker lämna källhänvisningar. Jag har publicerat alla kommentarer från dig som jag sett, utan redigeringar.

     Det betyder dock inte att jag självklart kommer att göra det i alla lägen. En del av de diskussioner som förs om Palmemordet, bland annat på nätet, består av spekulationer där identifierbara personer pekas ut, ibland på till synes lösa grunder. Jag är rätt restriktiv med sådant. Det är ju jag som har ansvaret för vad som står på min blogg.

    2. Lyckas inte hitta någonting om Sollentuna celebrity center på Malmvägen 24A. Och det måste varit mycket längesedan detta skapades i så fall med tanke på att hon dog 1978.

     Gavlerinken ibland kanske du postar en massa länkar och då kan det bedömas som spam och automatiskt hamna i spamfoldern. vilket är lättare hänt om du använder någon proxy ip som vanligen levererar just spam. Posta då i stället länken utan http och Punkt mellan domän .se eller domännamn .com osv.

     https://www.bokus.com/bok/9781547202195/commodores-messenger-a-child-adrift-in-the-scientology-sea-organization/
     Yvonne Gillham Jentzsch dotter Janis Grady var redan som väldigt ung med L Ron Hubbard den gamle mytoman gubben under hans flykt från myndigheter osv, vilken han ofta föredrar att kalla forskningsresor o dyl. http://www.dailymail.co.uk/news/article-4817386/Janis-Grady-Scientology-royalty-reveals-fled.html
     här mer om varför Janis flydde från sekten / kulten Scientology.

     1. Jag tycker att den här kommentaren fjärmar sig en bit från ämnen som jag diskuterar på den här bloggen. Jag släpper igenom den, men vill påminna skribenten om att det är lämpligt att skriva så att det framgår för läsare (inklusive mig) vilken relevans det skrivna har för den diskussion som förs här.

   2. Emma Rothschild har fortfarande en C/O-adress ett stenkast från Västerlångatan i gamla stan, där yngsta sonen Palme bor.

   3. Hmm vet inte hur man ska tolka det men Shirley MacLaine förefaller själv ha påstått att hon haft en relation med just Olof Palme. Svårt att veta..
    http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0005/17/shirley.html
    Kan dick inte se att en eventuell relation på något sätt skulle vara relevant för mordet.

    Hittar dock inget annat utom tidningsskvaller om att hon skulle varit ”scientologist” möjligen tog hon några kurser någon gång i linje med hennes intresse för nya andliga rörelser. Scientology är förvisso väldigt mycket för att infiltrera och inspektera, ja till och med tillrättalägga en ”felaktig bild” av den paranoida rörelsen i andras ögon, vilket förefaller vara ett direkt arv av reaktivitet från grundaren L Ron Hubbard vilken flera gånger under sitt liv uppvisade tydliga tecken på allvarlig mental sjukdom.

    https://translate.google.se/translate?sl=auto&tl=sv&js=y&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.pewid.ch%2FSCI%2Fbomb.html&edit-text=
    En polis Öberg som sedermera bytte namn och flyttade till Perth, samt att Hannu Hyttinen förefaller ha blivit kollad i häktet av en polis (scientolog) för att se om han var skyldig till bombningen och därmed utgjorde en risk för kyrkans offentliga skenhelighet … som människan och mänsklighetens bästa vän.

    Klicka för att komma åt scientology-maffia.pdf

    Kring den tiden var dock sekten i bättre dager och dess maffia metoder inte lika välkända. Men just infiltration och en närmast psykopatisk förmåga att hålla på med något som för de flesta andra förefaller vanvettigt är sådant som kan höra sekter av denna typen till.

 17. Antagligen är länkarna upphovsrättskyddade och informationen kan inte spridas vidare. Här nedan återfinns ett exempel på hur Scientologikyrkan kan utnyttja sin makt.

  Citat: ”Svenska kuppen mot scientologerna 1996
  Det börjar som ett hyss på internet 1996. Men när Zenon Panoussis publicerar delar av Scientologikyrkans hemliga dokument startar han en kedja av händelser som till slut får Vita Huset i Washington att reagera. Regeringen hamnar i ett internationellt trångmål där man måste försvara den svenska offentlighetsprincipen – men misslyckas.” Slut citat

  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/273913?programid=2519

  1. Det där med upphovsrättsskyddade länkar har jag aldrig hört talas om. Men länken till P3 Dokumentär om scientologerna fungerar alldeles utmärkt, tack för den.

 18. Det finns ett flertal exempel på hur Scientologer arrangerat så kallade ”honeytrapps” där högt uppsatta tjänstemän lockats av prostituerade och sedan blivit fotograferade i smyg. Bilderna har sedan använts i utpressningssyfte. I länken nedan finns några exempel och där framgår det även att Shirley Maclaine var en medlem av Scientologikyrkan.

  I Bosse Strömstedts memoarer ”Löpsedeln och Insidan” beskrivs hur Nordisk tidningsutgivare på konferens i köpenhamn överraskar Olof Palme och Shirley Maclaine dinerande på en av Tivolis krogar.
  Att det inte skrevs om detta säger en del om hur svensk press fungerade under 70-talet.

  https://mikemcclaughry.wordpress.com/the-reading-library/the-basement-just-dox/just-dox-scientology/directories-and-listings/whos-who-in-scientology-part-1-of-2/

  1. Det är mycket möjligt. Men nu närmar vi oss den punkt där jag tycker att vi hamnar utanför syftet med den här bloggen. Om du har ett mer utförligt resonemang om Scientologikyrkan som har någon möjlig koppling till Palmeutredningen skulle jag föreslå dig att lägga ut det på en egen blogg eller liknande. Så kan du lämna en länk på min blogg om du vill.

 19. Antagligen publicerar du inte det sista vilket jag har full förståelse för. Merkels morfar Willi Jentzsch var bror med Arthur Eugene Jentzsch som var Heber Jentzsch farfar. Som vanligt går det inte att publicera länkarna. Jag ska lösa det på något vis.

  1. Jo, det gjorde jag. Men se mitt svar på din förra kommentar. Jag tar in alla dina kommentarer som du lämnat under dagen. Men sedan får det vara bra för en tid framåt åtminstone.

 20. 1985 inviger Gordon B. Hinckley Mormonkyrkan i Västerhaninge ”Templet”, Hinckley är mormonkyrkans motsvarighet till Scientologikyrkans Yvonne Gillham Jentzsch.

  Heber Jentzsch pappa föddes i Stockholm 1901, Carl Eugene Reinhold Jentzsch men utvandrade till Utah där de tillhörde mormonkyrkan ändå tills Heber tog beslutet att konvertera till Scientologikyrkan.
  http://www.jesukristikyrka.se/templet-i-stockholm-30-ar

 21. En nära vän till mormonkyrkan äger/ägde Sheraton Hotel i Stockholm Rand V. Araskog chairman ITT corporation. ITT corp. ägdes på 80-talet av Scientologikyrkan och CIA bland andra.
  Källa:
  http://www.leopoldreport.com/OPbok21.html

  ”Charles, som ingick i amerikanska specialstyrkorna, varit i
  Stockholm och erbjudit honom två miljoner för att mörda Olof
  Palme. Denne Charles arbetade officiellt för amerikanska
  storkoncernen inom bl a telekommunikation, ITT. En av
  huvudägarna till ITT var vid denna tidpunkt förutom CIA
  också scientologikyrkan.
  Man kan här finna en knytning till mordet på Olof Palme.
  ITT fanns med bland de amerikanska företag som deltog i
  vapensmugglingen till Iran.”

  Citat: ”Indeed, the Choir has won many friends for the Church. In a recent Reader’s Digest article, the chairman of ITT Corporation tells that the greatest gift his father gave him was the companionship they shared, cemented by their mutual love for a favorite radio program, Music and the Spoken Word. (See Rand V. Araskog, “My Father’s Greatest Gift,” Reader’s Digest, Dec. 1988, pp. 177–82.)” Slut citat

  Källor:
  https://www.washingtonpost.com/archive/lifestyle/magazine/1982/08/08/why-mr-itt-comes-to-washington/3aa3f948-509d-4c37-ab6c-0d4bba00878b/?utm_term=.c956459d0525

  https://www.lds.org/ensign/1989/09/the-tabernacle-choir-beyond-the-crossroads-of-the-west?lang=eng

 22. Anders Leopold skriver så här:
  Citat: ”Det finns en väsentlig del i utredningen om Victor
  Gunnarsson som jag avsiktligt avstått från att gå in på. Det
  är det som berör hans internationella kontakter. Så t ex
  fann vi i hans adressregister namn och telefonnummer till en
  amerikansk jurist i scientologikyrkan. Hans telefonnummer i
  Stockholm går till en advokatbyrå. Hans amerikanska nummer
  går till scientologikyrkan i Los Angeles.” Slut citat

  Källa:
  http://www.leopoldreport.com/OPbok21.html

  Till vilken advokatbyrå gick gunnarsson´s nummer?
  Det finns även obekräftade rykten som säger att polisen fann ett flertal böcker om Scientologikyrkan i Victor Gunnarsson´s lägenhet då de gjorde husrannsakan. Var är uppgifterna om vad som fanns i hans lägenhet?

 23. Nu när jag lagt den konspiratoriska sidan till måste jag avsluta med några ord som refererar till din egen bok(Gunnar Wall).

  Citat : – Vi hade fått biljetter till en föreställning med Owe Thörnqvist i present av döttrarna. Konserten var på Folkets hus. När vi kom fram där på kvällen var det knökfullt, vi hittade ingen parkeringsplats, berättar Sven.
  Sven sprang in i receptionen på Folkets hus och blev tipsad om att försöka parkera på Norra Latins skolgård rakt över gatan.
  Och det var där det hände.
  – Vi kör in på skolgården, det är beckmörkt ute. En bit in står plötsligt en man i ljusskenet från bilen. Han har en lumberjacka med ståkrage, krulligt hår och atletisk kroppsbyggnad. Runt 40 år. Utseendet förde faktiskt tankarna till Tom Jones.
  – På ett hotfullt och bryskt sätt avvisar han oss från platsen, han hötter med handen nästan aggressivt. I högra handen hade han en walkie-talkie som han höll mot örat.
  Sven backar bilen och på vägen därifrån ser de hur ytterligare en kvinna i en bil blir avvisad från platsen av mannen. Paret känner sig nu stressade att hitta en parkeringsplats inför föreställningen och hamnar till slut på Tunnelgatan, alldeles intill Sveavägen och den plats där mordet på Olof Palme skulle komma att ske lite senare samma kväll.” Slut citat

  Owe Thörnqvist är en gammal Scientolog.

  Hoppas jag inte skapat för mycket oreda.

  http://www.expressen.se/nyheter/palmes-van-om-mystiska-poliserna/

  1. Vad Owe Thörnqvist har tillhört för sammanslutningar kan knappast ha någon som helst betydelse i det här sammanhanget som inte handlar om honom utan om två personer som beslutat sig för att se hans show på en känd lokal och som i samband med besöket i centrala Stockholm gör observationer av män med walkie-talkies. Det finns många andra vittnen som befann sig i centrala Stockholm av andra skäl och som gjort liknande observationer.

   Jag tackar för dina sypunkter, men nu får du alltså ge dig tills vidare.

 24. Hej Gunnar,
  Du gör ett mycket intressant och viktigt jobb med den här bloggen. Om jag förstått rätt så gör du det dessutom vid sidan av ditt ordinarie arbete. Lite synd tycker jag att du inte investerar all din arbetstid i skrivandet. Undrar därför hur man kan stödja dig ekonomiskt? Inte för att jag själv har några stora summor att erbjuda men ”många bäckar små” borde ju kunna göra en skillnad. Har du övervägt att starta ett patreonkonto eller känner du att det skulle underminera din trovärdighet?
  Hur som helst, tack för ett fantastiskt arbete!

  1. Tack för de vänliga orden. Nej, bloggen ger mig inga inkomster. Däremot skriver jag ju böcker som säljer hyfsat så där kommer det in en del pengar. Bloggandet ser jag som en del av arbetet med bokskrivandet, både genom att jag får ny värdefull information och nya kontakter och genom att det är ett sätt för mig att berätta om böckerna.

   Jag ska fundera över ditt förslag, men jag tror inte det är aktuellt just nu.

 25. Hej Gunnar!Tack för en mycket intressant blogg! Jag har läst en del texter om palmemordet och sett de flesta av klippen på youtube samt lyssnat på poddar kring ämnet. Man kan inte riktigt sluta förvånas över klumpigheten och dumheten från polis och palmeutredning som pågått alla dessa år. Jag känner lite som Borgnäs uttryckte det i nåt klipp att det inte känns som att man verkligen VILL lösa mordet.
  En av många reflektioner jag gjort är vad Mårten Palme säger i sitt vittnesmål ang mannen han ser med stålbågade glasögon och keps stå och titta in genom ett fönster utanför bion.Han hävdar att denne man följde efter makarna Palme när de skiljdes åt utanför bion.Många tror ju att detta är Palmes mördare. Någon mer måste ju se vad denne man tar för sig när makarna när makarna börjar gå och korsar vägen för att kika på kläder. Mannen i korvkiosken ser ju en man gå efter makarna palme. Kan detta vara Grandmannen med stålbågade glasögon?
  Borde vara han iaf…
  Vittnet som befinner sig bakom makarna palme när skotten faller borde ju sett när denne man, Grandmannen, följt efter Olof och Lisbeth och ställt sig vid Dekorimahörnet i förväg om han nu skulle vara mördaren.Han skulle då gått förbi dem osedd i rask takt och ställt sig där i förväg.OM han nu då inte gått över gatan längre fram… Dessutom stämmer han dåligt in på finskornas vittnesmål ang Dekorimamannens utseende.Jag finner det föga troligt att Grandmannen är Dekorimamannen… Min tanke är istället att Grandmannen bevakar Olof och Lisbets väg från biografen Grand och informerar Dekorimamannen om att de är på väg till honom vid Dekorimahörnet via walkietalkie. Känns väldigt otroligt för mig att finskorna skulle ljuga ang sitt vittnesmål om vad de sett och hört vid Dekorima vid sitt möte med mannen stående där minuterna innan skotten. Sedan är det ju inte konstigt att makarna korsar sveavägen eftersom Tbanan ligger på den sidan.De skall ju med all säkerhet hem efter bion när de skiljs åt från Mårten, sedan kan ju mördaren med säkerhet inte veta att det blir med Tbana om de nu inte är avlyssnade på något sätt eller talat om detta sinsemellan på promenaden från Grand.Kanske Grandmannen hört deras småprat? Känns som att Lisbet borde känna till deras prat sinsemellan i detalj och att man verkligen fått fram alla detaljer kring detta i hennes vittnesmål.
  Min slutsats är alltså att Grandmannen informerar Dekorimamannen om att makarna är på väg via walkietalkie. Det är alltså minst 2 inblandade i mordet enligt min mening… troligen fler än det…
  Frågan är ju sedan vart Grandmannen tar vägen när skotten faller… Finns det vittnesuppgifter kring detta.? Är mannen i korvkiosken möjligen det sista vittnet kring den man som uppges följa paret Palme från biografen?

 26. om mördaren varit ett proffs så hade han inte missat det andra skottet. om han märkte att han missat så hade han avlossat ett till mot Lisbeth. om det varit planerat så hade mördaren dragit ner en rånarluva precis innan han gick till verket.. eller?

 27. Jag tror att mordet var oplanerat eftersom mördaren var klädd i lågskor å rock, dessutom en ovan skytt eftersom han missa andra skottet. Han hade inte ljuddämpare eller rånarluva.
  En van skytt hade inte missat Lisbeth och varit bättre klädd för uppgiften.
  Men jag tror inte på en missbrukare från rotebro

 28. Om vi tänker oss en framförvarande gärningsman, (ingen förföljare)!! När denne då ser att makarna Palme går över till den andra sidan vägen den (östra ). Hinner denne gärningsman då ned på den västra sidan, gå över S, vägen för att invänta makarna Palme i hörnet? Kan någon svara? Är detta resonemang alls realistiskt? Är väldigt dålig på avstånd i Stockholm. Kan man även tänka sig att gärningsmannen förföljt bara en viss bit, men gått om paret Palme? ( Korvkiosk ägarens iakttagelser ) ??

 29. Hinner gör han men han får skynda sig och hinner inte vänta någon längre stund vid Dekorima innan makarna Palme kommer dit. Enligt ett vittne står mördaren och väntar flera minuter innan skotten faller.
  Inget vittne stöder att mördaren ska ha kommit halvspringande fram till Dekorima strax innan makarna Palme kom dit. Tvärtom verkar han ha varit på plats i god tid

 30. I Palmemordspodden intervjuades härom dagen Kari Poutiainen om sin klassiska bok Inuti labyrinten. 28,5 min in i avsnitt 2 tar han upp en intressant sak. Han blev 2005 kontaktad av en norsk före detta statssekreterare i Kåre Willochs regering (1981-1986). Denne sa sig vara expert på Stay Behind då det var just statssekreterarnas uppgift att hantera organisationen i händelse av krig.

  Norrmannen ska ha skrivit en bok tillsammans med en överste inom norska armén, men inte lyckats få den publicerad (då den var för lång och skriven på norska). Han delade slutsatserna i Inuti labyrinten och ville ha Poutiainens hjälp att få sin bok översatt och redigerad. Puotiainen tyckte projektet lät mycket intressant men ansåg sig inte sig inte ha tid.

  Jag tycker du Gunnar eller nån annan som läser den här bloggen borde ta kontakt med Poutiainen och se om det finns möjlighet att blåsa liv i projektet. Dessa norska initierade kanske sitter på kunskaper och befinner sig samtidigt så långt ifrån händelserna att de vågar släppa ny info.

  (En parentes i sammanhanget, men när han pratar om statssekreterare och Stay behind kommer jag osökt att tänka på Ulf Dahlsten och att han var statssekreterare vid tiden för Palmemordet. Kan han ha varit involverad i Stay behind och kan det förklara hans något underliga och ofta motsägelsefulla utspel i Palmemordsfrågan?)

  1. Tankegångarna i artikeln ligger nära vad som rimligtvis var sammanhållande idéer bland folk som ägnade sig åt Stay Behindverksamhet. Dahlsten var dessutom vid tiden för mordet säkerhetsansvarig i statsrådsberedningen. Det förefaller ganska givet att en sådan person hade rätt omfattande kontakter med Stay Behind.

   1. Hyttinen var kommissionär och arbetade heltid” på scientologernas kommitté för mänskliga rättigheter. De drev en kamp mot psykiatrin i Sverige.
    Vidare arbetade Hyttinen som programledare för Nattradion i Stockholms lokala scientolog-radio.
    Ringde massa dönickar hela nätterna och fick terapi av H Hyttinen i direktsändning.

    Hyttinen liksom CP kännde Bombmannen väl.
    Men mellan Hyttinen och CP förekom aldrig något umgänge. De träffades bara några gånger genom Bombmannen. CP gillade inte Hyttinen.

 31. Jag fick under kvällen 21 augusti ett mail från en av bloggens följare som fått upp en ruta så fort han klickat för att läsa en kommentar. Rutan lockade med att han kunde vinna en mobil genom att svara på ett antal frågor. Det ser ut som om det är något som kallas svip-center.com som ligger bakom meddelandet. Sådana meddelanden ska inte dyka upp på bloggen, det är någon form av malware-attack.

  Själv ser jag inget sådant när jag går in på bloggen och kollar. Jag skulle gissa att WordPress server varit tillfälligt angripen men att problemet är löst. Men om det finns flera som fortsatt drabbas av samma sak, skriv en rad till bloggen eller maila mig till gunnar@gunnarwall.se så får jag se vad jag kan göra.

  PS: Det finns sidor på nätet som påstår att problemet med svip-center finns i användarens webbläsare och som erbjuder verktyg för att ta itu med saken. Jag skulle inte använda mig av sådana erbjudanden utan att ha försäkrat mig om att det är en legitim antivirustjänst som ligger bakom.

 32. Hej!

  Vet inte om du redan fått frågan men, kommer du att skriva något om Jeffrey Epstein och hans ”mystiska” död, om hur Clinton och alla andra besökte hans privata ö och hur mycket som är sanning osv.

  MVH

  Peter

 33. Hej

  Palmegåtan har varit i träda från mars 1986 fram till gårdagens presskonferens och nedläggning

  Och gör här en rapsodisk ansats till dig efter några timmars research igår, sänds här till dig som anses insiktsfull och beläst på området från belästa som citerat dig som gedigen.

  Palmemordet stoppade kärnvapenstopp

  I en tid när USA-strategi var att kapprusta ihjäl Sovjetunionen tog Palme initiativ till femkontinentinitiativet och två regeringsföreträdare i gruppen mördade.

  Palmegruppens lösning på mordet är Skandiamannen som även setts på biografen Grand av son till Palme som även såg filmen Mozart före far mördades, tänkvärd berörande film i tid sista farväl.

  Brottsprofessor GW Person anser att mordet är kopplat till personer med god lokal kännedom och vetskap att Palme beslutat i sen stund fredag kväll gå på bio utan livvakt. Och GWs förtrogna journalister på SVT och TV4 var dels nyopererad och dels avsvimmad mitt i sändning förhindrade att ställa tuffa följdfrågor för Svea rikets bästa.

  Skandiahuset var svenska Stay Behind’s centrala mötesplats med målsättning kunna strida bakom den sovjetiska krigsmaktens linjer i händelse av en ockupation. Gruppen skapades på initiativ av blivande CIA-chef med stöd Statsminister Tage Erlander och Olof Palme och hans fyra musketörer varav två dött förtida död.

  SÄPO-ansvarig när livvakter drogs in var del i denna rörelse i en tid med uttalade förslag överta privata företag med fonder och starkt hat Palme i breda kretsar. Organisation mot Apartheid Sydafrika ledd av en av Palmes musketörer som utsatts för dödshot är nu är död och då infiltrerad av spion från Sydafrika. Spionen startade mördarteam och bibehöll kontakt med en musketör trots avslöjad eller desinformation? Musketör som kritiserats för tystnad utsatthet hit på DN Debatt.

  Det torde inte var långsökt av att någon av makarna Palme, de fyra musketörerna var i annat lands tjänst? När Palme inte gav vika för utpressning i form av lyfta kärleksaffärer och stipendier studier lyfts mordplan? Palmes sista samtal fredag kväll från hem var S-politiker Sven Aspling med djupa band Stay Behind. Ett sista försök få Palme lägga ner kärnvapenstopp som Nato starkt motsatte sig?

  Vittne har sett män med walki takies när makarna Palme lämnade sin bostad i Gamla Stan och de som identifierats har varit poliser. En Walki talki- man trängde sig in i en taxi. Han hoppar ur vid Norrmalmstorg och springer vidare mot Birgerjarlsgatan. Han har cendréfärgat vågigt hår och välklippt ljust skägg, var vältränad och hade en fin ulster på sig. Hans Holmer skriver i sin bok om Palmemordet kort om vittnet och att det var en mörk man med mustasch.

  Vittnesmål lämnas på telefon söndag 2 marsoch på lördag 7 mars hämtas hon med helikopter och gör fantombild under fem timmar med tyska experter. Dagen efter 8 mars träffar vittnet tidigare SäPO-chefen, tillika Länspolismästare och Spaningsledaren Hans Holmér, Säpo-chefen Sven-Åke Hjelmroth, länspolismästaren Gösta Welander och rikspolischefen Holger Romander. Därtill kallas hon åter 10 mars för att vittna och hon upplyser om att detta redan skett,

  Är inte tingen ordning lyfta en attentantsgrupp där Skandiamannens del var att skugga på biografen Grand, hantera in och ut passage Skandiahusets baksida för sig, annan, vapen och förvilla? Ja idag berördes privatspanare och Hasse Aro slumparnas slump som det åter vore den ensamma gärningsmannen.

  Är detta inte mer likt Statskupp? På Rosenbad fick Vice Statsminister Ingvar Carlsson säkerställa säkerhet före Regeringssammanträdet dag efter Palme mördats berörde han igår samband nedläggning, fullbordandet, misstänkt död. Ord som lyftes i boken som kom inte fram fullt ut medialt efter utspelet att Palmemordet är löst.

  Alla flygplatser var öppna, reste själv på skidsemester och såg inte en polis. Polisspår och attentat via Sydafrikaspion, vilka fångats på kamera Arlanda, lik fantombilden?

  Ja uppföljning har gjorts efter mediala utspelet likt Holmers Kurdspår för att åter tona bort attentat presenterat i bok med gedigna källor från erfaren spaningsledaren inom polis vars barn fick i uppdrags överlämna detta till god journalist.

  Media hakar inte på god journalists gedigenhet utan utspel Att Palmemordet är löst till sommaren, ja läggs ner nu och på lösa grunder peka ut avliden, är det inte dags att media vaknar upp nu? det framgick klart idag att Sydafrikaspåret inte bärs vidare då uppslagen inte bär ända fram och vem vill det? Nyttiga lakejer i media skall de ta över eller har de redan tagit över, då GW bortsorterad och Kvarntoft opererad som i åratal i veckans brott berört mer än ensam gärningsman.

  Att följa upp falska promemorian som presenterades idag, varför skrevs den? På Holmers uppdrag? Och Holmers syfte? Eller skall media vända blad gå vidare?

 34. Hej,
  Helena L tar ut pengar från Bankomat och knappar in koden för andra gången när skotten smäller, hon har tiden 23.18 på sitt kvitto. Skandiamannen stämplar ut 23.19. Hur har dessa två tider kontrollerats? Finns det utskrifter från banksystemet, respektive Skandias system i förundersökning? Finns Bankomatkvittot? Hur blir tiden plötsligt 23.21 för skottögonblicket?

 35. Det påstås att stig engström säger till personalen/väktare på skandia att han springer efter gärningsmannen upp på åsen och att han säger det efter att han fått veta att ett vittne har sett gärningsmannen uppe på åsen efter trapporna, att då blir han tvungen att förekomma eventuella frågor om att gärningsmannen är väldigt lik honom som vittnet ser, han kan då göra sig själv till ett vittne som springer efter gm. Är det tillförlitliga uppgifter att stig sagt det?

 36. God jul till alla som läser denna blogg och särskilt alla som också medverkar till diskussionen som förs här.

  Jag har som ni nog märkt ambitionen att moderera inkomna kommentarer alla dagar på året och vanligtvis flera gånger om dagen.

  I morgon, julafton, tar jag det lite lugnare än vanligt. Det är förstås fritt fram att posta kommentarer, men det kan ta lite längre tid än det brukar innan jag läser dem.

  Ta det lugnt i helgtrafiken, tänk på att vi lever i en pandemi och var trevliga mot varann! 😀

  1. God Jul Gunnar och tack för allt arbete du lägger ner på att försöka finna sanningen om Palmemordet

  2. God Jul Gunnar och stort tack för ditt arbete.
   Jag läser allt på bloggen varje dag sen över två år tillbaka och jag sätter stort värde på att din blogg finns!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.