Praktiska frågor och svar

IBLAND UPPSTÅR FRÅGOR kring hur bloggen fungerar tekniskt. Jag brukar hantera det genom att svara direkt i kommentarsfältet när problem uppstår.

Men vissa problem är återkommande och jag inser därför – sent omsider, kan det tyckas – att det är lika bra att jag också lägger in information som kan hittas under den här rubriken. Kom gärna med förslag på frågor jag borde besvara – antingen genom kommentarer till just den här sidan eller genom att maila mig direkt. Mailadressen är: gunnar@gunnarwall.se

*

Hur ska jag göra när det inte går att kommentera en annan kommentar?

Problemet uppstår när det helt enkelt inte finns någon svarslänk under vissa kommentarer.

Det har att göra med hur den version av WordPress som jag använder fungerar. Det går visserligen att komma med hur många kommentarer som helst på mina inlägg, men det finns en gräns på tio nivåer när det gäller kommentarer på kommentarer på kommentarer.

Det hänger i sin tur samman med den grafiska utformningen: bredden på texten blir smalare och smalare för varje kommentar på kommentar. Särskilt den som ska läsa på en mobilskärm får problem när spaltbredden krymper.

Jag kan visserligen som administratör köra över den regeln och tvinga in en elfte kommentar osv, men det skulle bli mer och mer svårläsligt och innebära ständigt extraarbete för mig. Gör i stället så här när problemet uppstår: lägg in din kommentar direkt under det inlägg (från mig eller från någon inbjuden skribent) som startat diskussionen.

Då öppnar du en ny kommentarstråd som klarar tio nivåer med din som start.

Inled sedan texten med att ange vad din kommentar är skriven som ett svar på – till exempel att den är ett svar på Jörgen G:s kommentar från den 27 januari 2021 kl 00:31. (Det vill säga: den här kommentaren.)

Eller ännu hellre: ange länken till kommentaren. Den är i det fall som jag nyss tagit som exempel:

lank-till-kommentar-exempel

Du kan själv hitta länken genom att högerklicka på datumraden i kommentaren du vill svara på (eller sätta fingret på mobilskärmen) och kopiera länkadressen. Den ska sluta med ”/#comment-” följt av några siffror.

Jag beklagar att bloggen inte fungerar optimalt i det här avseendet och jag får se om jag kan göra något åt det inom en inte alltför avlägsen framtid. Men jag har också annat som tar min tid.

*

Hur ska jag göra om jag kommer på att jag vill ändra något i en kommentar jag skickat?

Om du kommer på det ganska direkt så kan du helt enkelt skriva en kommentar till och påpeka vad du vill ha ändrat. Ange då att det är en rättelse så kan jag förhoppningsvis göra den innan din kommentar publiceras – kommentarerna ska alltid godkännas av mig före publicering så vanligtvis tar det några timmar från din postning tills du ser kommentaren på min blogg.

Om kommentaren redan är publicerad kan jag ändå rätta den. Är det en småsak gör jag bara rättelsen. Om det är något viktigare lägger jag till en rad om att jag rättat kommentaren på din uppmaning och talar om vad det handlar om.

I stället för att skriva till bloggen med en rättelse kan du också maila mig direkt, till gunnar@gunnarwall.se – men det är bättre att skriva till bloggen för jag får mycket mail och det är vanligt att jag ligger efter med att läsa dem.

Skulle du komma på att du vill ändra något viktigt när det redan gått en tid är det bästa att du helt enkelt skriver en ny kommentar till bloggen och berättar för dess läsare att något blev sakligt fel i din tidigare postning eller att du ändrat uppfattning i det ena eller andra avseendet. Lägg i så fall in det som ett svar på din egen gamla kommentar.

*

Hur kan jag göra en del av texten i min kommentar kursiv eller fettad?

Det är lite pilligt. Men det går om du tillför några tecken.

Resultatet här på bloggen blir:

Så här kan du markera att ett textavsnitt ska vara kursivt.
Och så här kan du markera att ett textavsnitt ska vara fettat.

*

Kan jag bara posta kommentarer som handlar om sådant som det finns ett inlägg om?

I princip ja. Men om du vill skriva något som gäller Palmeutredningen utan att det direkt anknyter till en pågående debatt kan du posta din kommentar i den här tråden.

*

Kan jag publicera bilder i min kommentar?

Ja, det är möjligt. Ett sätt att bifoga bilder är att kopiera bildens adress på den internetsida där du hittar den och sedan klistra in adressen i din kommentar. Det bör bli en adress som börjar med https och slutar med jpg.

Om det i stället är en bild som du själv har sparad i din dator eller telefon så kan du maila den till mig och be mig att se till att den kan publiceras i samband med din kommentar. Min mailadress är gunnar@gunnarwall.se

Tänk dock på att bilder ofta har upphovsrättsinnehavare och att publicering kräver godkännande och många gånger också ekonomisk ersättning. Det kan bli dyrt för mig att publicera en bild utan upphovsrättsinnehavarens tillstånd. Men är det en bild som du tagit själv eller en bild som tillhör vad som kallas public domain är det inga problem. Det finns också bilder som kan publiceras gratis om det finns en Creative Commons-licens. Ofta ska det då anges var bilden kommer ifrån.

Problemet med upphovsrätt uppstår dock inte om du i stället länkar till en sida på nätet där bilden finns. Då är det inte min blogg som publicerar bilden. Och den som läser din kommentar får ju lätt tillgång till bilden även på det sättet.

En reaktion på ”Praktiska frågor och svar

  1. Hej!

    Hur kommer det sig att Anders B ”kom ikapp” paret Palme på Sveavägen? Eller nästan ikapp ialla fall.
    Har för mig att Lisbeth berättat att de gick ”ganska fort”.

    Och vidare, om man tror på teorin om Skandiamannen, skulle han då inte ha behövt passera Anders B precis innan han kom fram till Palme? Och då ändå valt att skjuta?
    Att Anders B befinner sig så nära, precis bakom, borde väl ändå tyda på att GM snarare väntat in dem, än att ha följt efter dem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.