Måndag 23 oktober: möte om Palmemordet på Solna Folkets hus

FÖR ER SOM BOR I STOCKHOLMSTRAKTEN: nu på måndag talar jag på Solna Folkets hus om det fortfarande olösta statsministermordet. Rubrik är helt enkelt: ”Mordet på Olof Palme”.

Och jag kommer att sammanfatta mina viktigaste slutsatser från mina olika böcker som berör ämnet, inklusive den senaste: ”Huvudet på en påle”.

Det kommer att finnas plats för frågor och jag kommer att ha med mig lite böcker för den som vill köpa.

Välkomna!

Pris 50 kr, fika ingår. I samarbete med ABF

Plats: Solna Folkets hus, Skytteholmsvägen 2, T-bana Solna Centrum.
Tid: Måndag 23 oktober kl 18.00.

Se även information från Solna Folkets hus på Facebook.

12 reaktioner på ”Måndag 23 oktober: möte om Palmemordet på Solna Folkets hus

    1. Det blir nog flera tillfällen för den som inte hade möjlighet att komma. På mötet var omkring 60 personer, jag hoppas ni som var där blev nöjda. Det var i alla fall en livlig diskussion med många intressanta synpunkter från publiken.

  1. Hej Gunnar. Har nyligen lyssnat på förhören med Viktor Gunnarsson…uppläst av Dan Hörning och kollega (glömt namnet). Den samlade bilden blir onekligen att en hel del talar för att han på något sätt är inblandad i mordet. Hur ser du på Viktor Gunnarsson och hans eventuella delaktighet?

    1. Nu vet jag inte vad det var för uppgifter som du tog intryck av, så du får väl återkomma. Men jag tror i alla fall inte att han var gärningsman, om vi börjar med den saken. Några omständigheter som jag tagit intryck av är följande:
      – han framstod inte som våldsbenägen;
      – det finns inga vittnen som placerat honom vare sig vid/på Grandbiografen eller på brottsplatsen;
      – vi vet att han satt på ett café på Kungsgatan tidigare under kvällen, förmodligen till klockan 23 eller ännu senare. På caféet väckte han uppmärksamhet genom Palmefientliga uttalanden. Det är knappast ett beteende som man kan vänta sig av någon som kallblodigt förbereder sig på att mörda statsministern, vare sig han skulle agera ensam eller som deltagare i en komplott. Givetvis kan vi tänka oss att han inte alls var kallblodig utan snarare helt förvirrad. Men då hamnar vi snarast i att han av en ren slump skulle ha stött på Palme sedan han lämnat caféet – och att han då dessutom skulle ha råkat ha en laddad revolver med sig.

      Det låter lite långsökt, tycker jag. I min bok Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet finns det ett helt kapitel om Gunnarsson. Där går jag igenom hur det först kom in uppgifter som tycktes binda honom vid mordet men att dessa uppgifter vid en närmare granskning inte höll. Jag tar också upp hur vittnen blev påverkade på ett helt oacceptabelt sätt vilket den förste Palmeåklagaren K G Svensson till sist fick klart för sig och då drog slutsatsen att misstankarna sprack och att, som Svensson skrev, Gunnarsson hade utsatts för ”en rättskränkning av allvarlig beskaffenhet”.

      Men det är förstås begripligt att funderingarna kring Gunnarsson har fortsatt, inte minst för att han senare blev mördad i USA. Och självklart går det att spekulera kring att han skulle ha varit inblandad även om det inte var han som sköt. Något sådant är ju mycket svårare att motbevisa. Men för att man ska kunna komma med sådana anklagelser mot honom krävs det ändå någon sorts sammanhängande indiciekedja. Det tycker jag inte det finns.

      1. …Viktor Gunnarssons uppenbara lögner under förhören får en ju att undra om han haft något med saken att göra… För att ljuga det gjorde han..den slutsatsen är inte svår för någon att dra…varför ljuga frågar man sig då…antingen för att han var rädd för att oskyldigt åka dit som Palmes mördare och tror att om han talar sanning så kommer det låta än mer misstänksamt…och därför ljuger han istället… Eller så visste han av någon anledning om vissa saker gällande mordet och ljuger av den anledningen.. En tredje möjlighet skulle kunna vara att han faktiskt var psykiskt sjuk och inte var helt tillräknelig…jag tror dock inte att så var fallet …däremot tror jag han hade en narcisistisk och grandios personlighet…ev. mytoman…kanske psykopat.. en farlig person…enligt vissa uppgifter har han sagt att han sköt Palme.. Vid ett annat tillfälle tillstått att han figurerat i utkanterna av organisationen som dödade Palme…För mig blir Viktor Gunnarsson en gåta men med tanke på hans uppträdande på mordnatten, hans lögner under förhören, hans otaliga resor till utlandet, telefonbok och kontakter, uttalanden och dramatiska död, så tror jag att han på något sätt varit inblandad eller haft kännedom om mordet…det hela blir fullständigt obegripligt annars..men det blir såklart mest en gissning och en känsla… Bevis och indiciekedja för honom som gärningsman finns ju inte…

        1. ….vidare så talar också vissa faktum för att Viktor skulle kunna vara en av flera tänkta gärningsmän… Ingen fullständig indiciekedja men ändå… den rakade mustaschen, klädseln som stämmer in enligt många vittnen, den medhavda handväskan under mordkvällen, de urrivna sidorna i hans kalender för veckan innan mordet, den ritade gravstenen på sin tidning i lägenheten, med Olofs initialer, det sena biobesök efter mordet och krutrest på sin jacka/rock som han bar på mordkvällen….det finns onekligen en hel del försvårande omständigheter kring herr Gunnarsson….hur ser du på detsamma?

        2. Först ett påpekande: jag brukar vara återhållsam här på min blogg med att publicera mer eller mindre osäkra uppgifter som går ut på att namngivna personer kan vara inblandade i Palmemordet. Men Gunnarsson är redan en del av den officiella historieskrivningen och han är inte längre i livet, så den skada som kan uppkomma är inte riktigt att jämföra med hur det är i de flesta andra fall.

          Jag är inte riktigt säker på vad du menar med Gunnarssons uppenbara lögner under förhören, en sådan diskussion blir ju bara meningsfull om den är konkret. Att han ändrat sig om vissa saker behöver ju inte betyda att han ljugit, människor har som bekant en förmåga att minnas lite olika vid olika tillfällen.

          Det finns förvisso gott om exempel i utredningsmaterialet på att han betedde sig och uttryckte sig lite märkligt, till exempel att han grimaserade under en konfrontationsvisning. Det kan kanske förefalla obegripligt att han skulle ha agerat så om han inte var inblandad i mordet. Men en förklaring, som du ju snuddar vid, är att han helt enkelt var en ganska speciell person som brukade väcka uppmärksamhet genom sitt beteende och sina uttalanden.

          Allt anmärkningsvärt han gjorde efter det att han under en tid varit huvudmisstänkt för mordet måste dessutom ses i ljuset av att han då redan i många människors ögon var Palmemördaren. Det är ju rimligt att det kan ha påverkat en redan instabil person så att hans fortsatta agerande blev än mer märkligt.

          När det gäller de partiklar på hans jacka som möjligen skulle kunna komma från Winchesterammunition kom västtyska BKA i sin slutliga bedömning fram till att det bara gick att slå fast att en enda av partiklarna kom från ammunition och att denna troligen inte var den rätta sorten. Till detta ska läggas en kommentar från SKL om att partiklarna på jackan kunde ha hamnat där även om Gunnarsson inte avlossat ett skjutvapen. Det kunde i stället vara frågan om ”kontaktsmitta”, att jackan på något sätt kommit i beröring med damm som innehållit tändsatspartiklar. Gunnarsson själv uppgav att han haft jackan i många år och att den tidvis varit utlånad respektive förvarad hos olika bekanta. Vad jag förstår har den uppgiften inte kunnat spräckas.

          Sammantaget kan jag inte riktigt placera in Gunnarsson i ett mordscenario, varken som ensam gärningsman, av andra utsedd skytt eller som medkonspiratör i bakgrunden.

          1. ….några exempel på uppenbara lögner:
            – Säger sig inget veta om den ritade gravstenen med Olof Palmes initialer som fanns hemma hos honom…ritad på en amerikansk tidning.
            – Säger sig vara hemma och sjuk på lördagen när han i själva verket var på fest….”minns” han först när det påtalas av förhörsledaren
            – Kan inte redogöra för hur länge han var på Café Mon Cheri morddagen…kan vara 2-3 timmar …eller 8 timmar
            – Säger sig inte minnas hur många gånger han gick ut från samma Café och ringde från telefonkiosken…vidare kan han inte på ett trovärdigt sätt redogöra för vilka han ringde och vilka som han faktiskt talade med.
            – Han kan inte på ett trovärdigt sätt redogöra för vem Charles är och vad ITT är för något
            – Han ändrar sig notoriskt när det påtalas att det han säger inte stämmer….minnet sviker hela tiden och då handlar det om saker som hänt för ca 1 vecka sedan…det är inte trovärdigt om man inte lider av någon sorts demens eller annan sjukdom som gör att minnet inte fungerar.
            – Det enda han är säker på är en enda sak och det är att han inte gått och sett en viss film på mordnatten…något som dock fler vittnen hävdar….han ljuger helt enkelt hela tiden…..jag kan fortsätta men jag tror det får räcka…min poäng är att det är uppenbart att han ljuger..det blir det för alla som sätter sig in och lyssnar/läser förhören……men varför ljuger han…det är ju frågan

          2. …nej jag har också svårt att se honom som ensam gärningsman…det mesta talar för att det är flera inblandade i mordet på Olof Palme..av andra utsedd skytt tror jag inte heller…..men som en av flera gärningsmän och medkonspiratör i någon form ..ja, kanske…..min gissning blir att han hade kännedom om att mordet skulle ske och att han såg sig som en viktig pusselbit i mordet…..men i själva verket var det kanske så att han enbart var tänkt som någon sorts patsy….det skulle göra saker och ting mer begripliga.

          3. …glömde nämna ”mustaschtricket” …en till omständighet som gör hans förehavanden mordveckan + morddagen mycket märkliga…Victor Gunnarsson var och förblir verkligen en gåta…
            .

      2. Finns det någon organisation som skulle kunna ha intresse av att mörda Gunnarsson?
        Typ Mossad?
        Mordet på Gunnarsson bär på kännetecken från den organisationen.
        Det är nu många personer som försökt lägga skulden på CIA i mordfallet Olof Palme.
        En del av dessa har anknytning till staten Israel.
        Oscar Lewinter och Robert Harkavy är två namn.
        Om man söker efter olika staters motiv till att mörda Olof Palme, så är staten Israel nummer ett på listan.
        Eller har du någon annan åsikt?

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.