Tack till Facebookgruppen Palme-rummet

FEL I FAKTABÖCKER är förstås ett otyg. Men fel blir det, om än förhoppningsvis inte många.

Lyckligtvis finns det alerta läsare. I Facebookgruppen Palme-rummet där det förs en livaktig och ofta mycket kunnig debatt om Palmemordet uppmärksammades att det står i min bok ”Konspiration Olof Palme” att ”skottet skjutit sönder struphuvudet”. (Sid 90, femte stycket, andra raden.)

Struphuvudet är det organ som förbinder svalget med luftstrupen. Det är dess främre, utifrån synliga del, som kallas adamsäpplet. Men kulan gick in mellan skulderbladen och hade en svagt nedåtlutande riktning – hur kunde struphuvudet då bli sönderskjutet trots att det befann sig ovanför kulbanan?

Svaret är att det var jag som slarvat. Det ska stå ”luftstrupen”, inte ”struphuvudet”. Felaktigheten förekommer i en mening där jag refererar ett resonemang från Kari Ormstad, en av de läkare som deltog i obduktionen. Men det är jag som fört in felet, inte Ormstad.

Kulan orsakade förvisso stora skador på inre organ som kroppspulsådern och luftstrupen. Men som framgår av obduktionsprotokollet, punkt 35: ”Tungbenet och struphuvudet är oskadade.”

20 reaktioner på ”Tack till Facebookgruppen Palme-rummet

 1. Hur spännande tycker du att GWs inlämnade revolver är?
  Tror du att vi är på väg mot ett slut av Palmemrdet?

  1. Om jag får lov att svara så svarar jag att det är spännande. Men att hela historien är konstig. För även om man hittar DNA från, låt säga, två eller tre på revolvern så måste man ju ha ett jämförelsematerial? Vilka individer tänker de DNA-testa? Och på vilka orsaksgrunder? Och även om de skulle få in en träff, hur får de ner personen och revolvern på Sveavägen 1986?

   Nej, det är hur långt som helst ifrån någon lösning tror jag. Tyvärr. Men om det skulle vara så att det är mördaren själv som har krupit fram under sin sten där han har ruvat i snart 30 år så är det ju väldigt spännande. Kanske en person som vill ha lite strålkastarljus på sig på ålderns höst OM det är fråga om en ensam GM med narcissistiska drag. Det hoppas jag på!

  2. Det var inte en revolver. Det var en ombyggd startpistol p.g.a att skottet stannade i Palmes kropp och det skottet har aldrig analyserats. En revolver har mycket större kraft. Ett skott från en revolver ”färdas ” ca 400m/ SEK. och hade genomborrat kroppen och inte stannat kvar i Palmes kropp.

    1. Bäste Gunnar Wall
     Du vet mer än väl att jag känner till betydligt mer än du. Du skriver böcker bättre än jag ,men jag och mina utredningsvolontärer inrikes och utrikes vet betydligt mer än du. Jag vet medan du tror att du vet.
     Jag har en körkortskopia på attentatmannens förfalskade körkort. Jag har fått tag i attentatsmannens DNA i Afghanistan som finns tillgängligt på Karolinska sjukhuset.DNA: t är kontrollerat av Utredningsansvarig Krister Petersson .Jag vet hur mannen ser ut idag. Jag vet var hans finns idag.Jag vet var han bodde i Stockholm. Jag vet att han hade politisk immunitet vid mordtillfället . Jag vet att han fyller 61 år i år.Jag vet efter det att utredningschefen Dag Andersson informerat mig under mina besök på polishuset att mannen hade 2 bröder.osv.osv. Jag har total kontroll på skotten och att en del av skotten skickades på kontroll till Black Water i England. Jag vet att mannen är officer.
     Jag vet vilken bil han hade. Jag vet färgen på mannes bil samt bilmärke på bilen.. Min indiciekedja är lång och omfattande.
     Vad vet du ? Du har ingenting att komma med.
     Dina böcker är intressanta men ger oss ingenting . Du har inte kommit lösningen nära på något sätt !
     Du vet Ingenting medan jag och mina volontärer vet allt . Min indiciekedja är lång.
     Du vet var jag finns och vet vem jag är . Jag kan gärna hjälpa dig på traven !

     1. Bäste A R Falk!

      Jag har på olika sätt träffat på dig och dina teorier den senaste tiden och jag har förstått att du gärna vill att jag ska hjälpa dig att saluföra dem.

      Men om du är så välinformerad som du vill ge intryck av föreställer jag mig att du kan klara av den saken utan min hjälp.

      Nu tror jag inte att du är det. För att fatta mig kort så tror jag inte ett dugg på dina svepande påståenden om att du har full koll på sanningen om mordet. Känn dig inte sårad över det, jag har träffat på många som ansett att de vet precis hur det ligger till med dådet på Sveavägen. Tyvärr tycker de olika saker och alla kan ju inte ha rätt.

      Om du nu verkligen vill hjälpa mig på traven kan du väl göra som alla andra: publicera dina rön i lämplig form – i en bok, i en tidning eller på en blogg till exempel. Du behöver inte bekymra dig över att din litterära förmåga kanske inte är så god som du skulle vilja – har du något väsentligt att berätta så finns det många som vill ta del av det i alla fall. Och då kan jag ju läsa vad du har att komma med. Visar det sig att jag felbedömt saken och du verkligen sitter inne med lösningen får jag väl be om ursäkt, det är inga problem. 🙂

    2. En av mina volontärer kände 1 av rättsläkarna . Det skedde inget annat än att de 3 rättsläkarna skrev ett rättsintyg på att Palme var död .Kroppen fick inte undersökas .Lisbeth Palme begärde skändning . D.v.s. ingen fick obducera kroppen. Det fanns ett ingångshål. Men inget utgångshål.
     Kroppen kremerades. Minnesstenen finns som alla känner till medan stoftet finns på en minneslund i Grimsta väster om Stockholm . Men det visste du säkert.

     1. Det finns ett detaljerat obduktionsprotokoll och också en utförlig redovisning av resultaten från obduktionen i den utfrågning som Marjasinkommissionen (senare ombildad till Granskningskommissionen) höll med en av rättsläkarna, Kari Ormstad.

      I obduktionsprotokollet beskrivs ett utgångshål i en position ca 31 cm ovanför naveln.

      Dina påståenden på den här punkten är såvitt jag kan bedöma rena fantasier. Samma sak gäller att Palmes stoft skulle ha spritts i en minneslund i Grimsta i stället för att vara begravet på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm.

      Syftet med att jag upplåter utrymme för en diskussion om mordet på Olof Palme på den här bloggen är att jag tror det är värdefullt med ett tankeutbyte om tillgängliga faktauppgifter – och också med redovisning av uppgifter som inte kan vara kända av alla. De som deltar i debatten länkar därför ofta till fotografier, polisförhör, tidningsartiklar och så vidare. Hur dessa källor ska tolkas är inte alltid uppenbart och diskussionen kommer därför helt rimligt ofta att kretsa kring detta.

      Det du kommer med är i stället långtgående påståenden som inte alls har stöd av kända faktauppgifter. Och inte heller presenterar du några som helst trovärdiga källor för vad du påstår.

      Hittills har jag inte blockerat dig från att skriva på min blogg. Men det här är en tydlig markering på den punkten.

     2. Du verkar känna till en hel del. Varför gör du inte det Gunnar föreslår här; avslöjar vad du vet? Du säger ju lite mer än ”A” här, varför inte säga ”B” fullt ut? Ganska sensationella uppgifter. Kan/Vill du avslöja titeln på någon av dina böcker? (du antyder att du har skrivit bok/böcker med att säga att Gunnar skriver bättre böcker…).

      1. James.
       Gunnar Wall och Leif GW. Persson lever på att skriva böcker om Palme. De vill inte höra på någon annan. De vill inte ha någon lösning p.g.a. att då upphör deras skrivande och deras inkomster. Varken Wall eller Persson vet något . Båda gissar. Att jag vet beror på att attentatsmannens kumpaner sökte och fick kredit för inköp av 2 Volvobilar före mordet. Hur vet jag det .? Det var tråkigt nog jag som godkände krediten. En BMW hade redan leasats genom mitt finansbolag tidigare. BMW- bilen hittades med förardörren öppen och nycklarna kvar i bilen norr ut på BirgerJarlsgatan. 1 vit Volvo som köps av attentatsmännen hittades i Huddinge med en stor penningpåse med 1 kronor i handskfacket. Bilen var ” lappad”.
       Volvobil nr 2 hittades i Sälen – övergiven. Mannen försvann från Sverige 1986-03-01. Detta bekräftades av mannens mamma när vårt finansbolag försökte ta kontakt med mannen p.g.a. att leasingavgiften inte hade betalats på 3 månader. Mamman informerade vårt bolag att sonen åkt till Jugoslavien dagen efter mordet. Hon visste naturligtvis inget. Jag kan och vet mycket om denna man som var 28 år vid mordtillfället och fyller 61 år i sommar.
       Mordet mörkas . Krister Petersson vet allt ,allt, men gör inget. Mordet är uppklarat polisiärt enligt Thomas Bodström. Juridiskt tycks något saknas. Kan det bero på att attentatsmannen hade politisk immunitet? Han kan dock dömas enligt Wienkonventionen från 1961.
       Jag vet allt. Wall och Persson vill inte veta något p.g.a. kommande brist på intäkter .

       1. Jag har ingen anledning att misstro uppgiften att du arbetade i ett finansbolag vid tiden för mordet och att du godkände en kredit för inköp av ett par bilar.

        De uppgifter du lämnar här saknar förstås inte automatiskt intresse. Men detsamma kan sägas om många uppgifter som cirkulerat om mordet.

        ”En stor penningpåse med 1 kronor” – hade du missat några nollor när du skrev?

       2. 3 bilar. Alltså minst 3 personer inblandade? En ‘politisk sammansvärjning’? Du säger att Krister Peterson vet allt, men inget gör. Skulle det vara endast p.g.a. att attentatsmannen hade diplomatisk immunitet då? Eller finns/fanns även andra skäl? Thomas Bodström…? Hur har han fått reda på att mordet är uppklarat polisiärt? (var det under hans tid som justitieminister som han skulle ha fått veta det? Borde inte han då känna till ang. Wienkonventionen?).

        Leif G.W Persson har ju inte företrädesvis skrivit om MOP, utan även andra böcker. Han slog igenom som författare av ‘krim-romaner’ långt innan MOP, och är knappast i behov av pengar.

        Gunnar W har också skrivit om lite annat än just MOP.

       3. A.R.Falk

        ”Att jag vet beror på att attentatsmannens kumpaner sökte och fick kredit för inköp av 2 Volvobilar före mordet.
        Hur vet jag det .? Det var tråkigt nog jag som godkände krediten. En BMW hade redan leasats genom mitt finansbolag tidigare.
        Volvobil nr 2 hittades i Sälen – övergiven. Mannen försvann från Sverige 1986-03-01.
        Mamman informerade vårt bolag att sonen åkt till Jugoslavien dagen efter mordet. Hon visste naturligtvis inget.
        Jag kan och vet mycket om denna man som var 28 år vid mordtillfället och fyller 61 år i sommar.”

        Alltid intressant med nya sensationella uppgifter men det är väl inte ovanligt att nya uppgifter kring mordet endast är sensationella och lider stor brist på sanningshalt.

        A.R.Falk, om du nu vet så mycket som du påstår dig göra, så borde du veta i vilket land personen ifråga lever i och vidare vilket land mannen var född i?
        Jugoslavien har ju för länge sedan upphört att existera.

 2. Jamen tänk så många tjocka bra böcker du har skrivit utan faktafel. Beundransvärt! Jag antar att alla palmemordsintresserade satt som klistrade framför Veckans brott ikväll. Någon mer än jag som började misstänka att GW lämnade ett slags kodat meddelande i,direktsändning? Eller var det bara jag som såg ugglor i mossen?

 3. Läste nyss på Flashback att man tycker sig se att pipan på det aktuella vapnet kan vara utbytt. Någon nämnde något om avsågningsmärken om jag inte minns fel. Då tycker jag att den där pipan som journalisten och södertäljebon Nuro Kino lämnade in för ett antal år sen kanske kan bli intressant igen? Som sades skulle ha förvarats i polishuset i Stockholm. Har för mig att den pipan var lång? Ännu mer spännande isåfall….

 4. Tänk om det SKULLE vara rätt vapen? Då vet dom säkert redan på PU och man håller tyst om det av spaningstekniska skäl

  Att det tar sån här lång tid skulle ju vara löjligt om det är fel vapen

 5. Ack ja, all denna frustrerande väntan och upphetsning på svaret om revolvern alldeles i onödan. Man får skylla sig själv. Jag har ett tips till PU dock: jag skulle grilla Nuro Kino på vem som har överlämnat en revolverpipa till honom 2006 som enligt överlämnaren skulle ha förvarats i Stockholms polishus. Har funderat mycket på om det skulle kunna vara samma person som också tidigt tipsade Proletären om polisspåret ganska snart efter mordet. Kanske t.o.m samma anonyme person som brukar kallas Skelleftehamnsmannen som snackade om walkie talkies och som verkar allmänt skum? ”Resande i damkläder”? 1986? Tror inte det… Skelleftehamnsmannen och Kuris kontakt verkar ju vara ute efter att kasta allt söker ljus på poliser men tänk om denne i själva verket har med mordet att göra? Isåfall kan vi ju ha med en tokig palmehatande vänsterextremist att göra tänker jag som gör allt i sin makt att kasta skit på polisväsendet som mördaren uppfattar som ” högerfascistisk”. Varför skulle det INTE kunna vara så?!

  1. Förutom att du spekulerar reagerar jag över att du inte visar någon respekt för det lagstadgade meddelarskyddet som gör att polisen inte får efterforska journalisters källor. Den situation du hänvisar till från 2006 har ju stora likheter med vad som hänt nu när en person som krävt anonymitet lämnat revolvern till Leif GW Persson. Och med samma logik borde i så fall polisen tvinga Leif GW Persson att berätta vem den anonyma tipsaren är.

   Men givetvis får inte Palmeutredarna strunta i lagen, de får inte ens fråga Leif GW Persson om vem hans källa är. Kanske vill du se en lagändring på den punkten. För min del tror jag det vore förödande för den offentliga debatten och för möjligheten att granska myndigheter om statliga befattningshavare fick fritt fram att jaga personer som kontaktat massmedier för att larma om sådant som de menar är missförhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.