Nu är min maffiabok ute

NU ÄR MIN NYA bok ”Maffia – från Capones Chicago till dagens Sverige” – ute i handeln. Det är en bred genomgång av organiserad kriminalitet från olika tider och från hela världen.

Det här är inte en bok för den som samlar på statistik. I stället tittar jag på en rad brottslingar, kriminella sammanslutningar och maffiadåd för att visa hur gangsters tänker och hur deras blodiga verksamheter fungerar. Och inte minst: varför dessa hårdföra män (för det är vanligtvis män) vanligtvis inte tjallar för polisen på en motståndare som satt en kula i dem, inte ens när dödsögonblicket närmar sig.

Vi möter några av de mest omtalade figurerna från den amerikanska maffian, som Al Capone, Lucky Luciano och deras senare efterföljare. Men vi tittar också på annan organiserad brottslighet för att se likheter och skillnader – som piratväsendet i det tidiga 1700-talets Europa eller den ryska maffians framfart när Sovjetunionen föll samman. Och vi studerar exempel på hur nära det ibland är mellan organiserad brottslighet, olika statliga instanser och laglig affärsverksamhet.

Den senare delen av boken handlar om Sverige och här finns bland annat ett långt avsnitt om den våldsamma bakgrunden till den stora maffiarättegången mot Södertäljenätverket – den rättegång som måste tas om sedan en av nämndemännen anklagats för jäv.

Men jag startar med den kanske mest kända symbolen för maffiaverksamhet. Så här inleds boken:
– – –
Om någon säger ”maffia”, vad är då det första ordet du tänker på?

Sannolikheten talar rätt starkt för att det är ”hästhuvud”.

Scenen med det avhuggna hästhuvudet i Francis Ford Coppolas klassiska film Gudfadern har ätit sig in i vårt kollektiva minne, förmodligen för att stanna länge än.

Storyn i den berörda filmsekvensen går så här för den som inte vet: Filmproducenten Jack Woltz får en begäran från maffiagudfadern Don Corleone. Gudfadern har en skyddsling, sångaren Johnny Fontane som har ambitioner att också slå igenom som seriös Hollywoodskådespelare – och nu vill Don Corleone att Fontane ska få en roll i en krigsfilm som Woltz producerar. Men Woltz är avvisande, han vägrar inse att han just fått ett erbjudande han inte kan säga nej till.

Han kommer dock snart till insikt. När han vaknar en morgon i sitt eleganta sovrum i sin vackra villa finner han ett blodigt hästhuvud inlindat i sina bronsfärgade exklusiva sidenlakan. Det har suttit på hans egen prisbelönta kapplöpningshäst. Woltz uppger ett ångestvrål. Och Johnny Fontane får rollen.

Det är en rätt kuslig scen och den som ser Gudfadern får lätt intrycket att det är ett riktigt hästhuvud som använts vid inspelningen. Så är det också, och när det blev känt ledde det till protester från djurrättsgrupper. Regissören Francis Ford Coppola kände sig därför manad att förklara att ingen häst hade dödats för filmens skull, hästhuvudet hade kommit från en hundmatsfabrik.

Men frånsett att hästen var död på riktigt: det här är fiction. Det har inte hänt. Och i denna bok ska vi egentligen inte syssla med fantasins värld utan i stället ägna oss åt verklighetens maffia i dess olika skepnader och åt brott som faktiskt har inträffat. De är oftast lika kusliga. I många fall ännu ruskigare.

Men först ännu några ord om detta hästhuvud.

Man kan fråga sig: varför har en påhittad händelse fångat så många sinnen att den är mer känd än i stort sett alla verkliga episoder i maffians mörka historia?

En delförklaring är att den publik som såg Gudfadern när filmen var ny hade vissa skäl att tro att scenen hade verklighetsbakgrund. Det var nämligen inte svårt att dra paralleller mellan filmens Johnny Fontane och en reellt existerande sångare och filmskådespelare med italiensk bakgrund som definitivt hade maffiakontakter.

Nämligen Frank Sinatra, en av de allra största ikonerna inom 1900-talets musikindustri.
– – –

Resten hittar ni i boken. Läs också om den på min hemsida.

En reaktion på ”Nu är min maffiabok ute

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.