Debatt i Aftonbladet TV: Borde Palmeutredningen skrotas?

cantwell
Aftonbladets Oisín Cantwell: ”Jag känner mig förvissad om att den person som fälldes i tingsrätten och friades i hovrätten är mördaren.”

ÄR DET DAGS ATT SKROTA Palmeutredningen?

Den frågan blev temat för minidebatten mellan Aftonbladets krönikör Oisín Cantwell och mig i tidningens TV-studio i morse. Cantwell tycker, som många säkert noterat, att saken är klar: Pettersson är troligen skyldig, ytterligare bevis kommer inte att dyka upp.

Så tänker inte jag. Och jag är i ett rätt stort sällskap. Många av Aftonbladets läsare vill gärna få ny information om vad som hände på Sveavägen den där gången, annars skulle inte tidningen skriva så mycket om ämnet. Och rikspolisstyrelsens Palmegrupp tycks för sin del jobba seriöst med att granska de senaste uppgifterna om möjlig sydafrikansk inblandning, där vill man tydligen också få fram relevanta fakta.

Men, det är klart, vi kanske är obotliga optimister allihop. Vi som vill veta.

26 reaktioner på ”Debatt i Aftonbladet TV: Borde Palmeutredningen skrotas?

 1. Finns det ingen modern datorgrafiskt program där man med ”linjer” och olika mätinstrument kan avgöra om ”Arlandamannens” ansikte går att pussla ihop som identisk med Eugene de Kocks liknande när man kan ta fram om en person som ringt och dödshotat nån annan vars röst kan knytas till en individ om han spelar in sin röst eller liknande?

 2. Kruxet kan vara ifall det dyker upp nya bevis på hur mycket har gått till och att det då inte pågår någon utredning samtidigt som spekulationer flödar fritt. Jag tror inte det skulle vara särskilt lyckosamt i längden. Men jag är verkligen inte rätt person att bedöma om det skulle kunna ligga någon risk i det.

 3. Bra debatt Vall du var seriös. Oisín Cantwell var mycket oseriös, men vist kostar utredningen pengar som kunde användas till anat.
  Om man ska lägga ner utredningen så måste all fakta publiceras som ligger i polisens arkiv.

  Om nu CP var mördaren så kan bomb manen ha bett honom att mörda OP, då kan det finnas fler inblandade, någon kan ha hjälpt till och får man fast en sån person så kan alt klaras upp.
  Var är bevisen för att CP var ensam gärningsman?

  Revolvern varför träder ingen fram och säger att han en gång hade vapnet och kan förklara hur CP fått det.
  det ger en belöning, lycksökare finns men en sann berättelse borde ha presenterats om CP var mördaren.
  Vilket vapen användes?
  http://chefsingenjoren.blogspot.se/2011/03/gott-om-vapen.html
  Om Cp hade ett annat vapen så kan det finnas medbrottslingar som gav honom ett sånt vapen
  CP bombmannen en Palme hatare i flygvapnet då är det en konspiration.

  Finns det bevis för att vapnet är en 357 Magnum, jag är inte insatt i den frågan.

  1. Det finns inga absoluta bevis för att det var en .357 Magnum som var mordvapnet. Den första frågan som måste besvaras är om det var de rätta kulorna som hittades. Jag tror att det var så. Små ammunitionspartiklar på makarna Palmes kläder har vid analys visat sig stämma väl överens med de hittade kulorna.

   Kulorna var av det slag som just används i revolvrar av typ .357 Magnum. Men som TV-journalisten Lars Borgnäs tydligt visat i olika sammanhang är det fullt möjligt för en vapenkunnig person att ordna så att sådana kulor kan användas i en annan typ av revolver, en så kallad .38 Special. Det främsta syftet med att göra så är rimligtvis att lura brottsutredarna att leta efter fel sorts vapen.

   De svar som kom från den tidens Palmeutredare när Borgnäs presenterade de här uppgifterna gick i princip ut på att det inte var troligt, eftersom Christer Pettersson inte skulle ha förmågan eller intresset att ägna sig åt sådana tekniska manipulationer. Men ett sådant sätt att resonera är, tycker jag, lite grann som att spänna vagnen framför hästen.

   1. CP kan inte tillverka vapen eller ammunition, men han kan ha fått vapnet av någon.
    Jag är ingen expert men kulan verkade inte ha så stor kraft, 357 borde göra skador i husen efter genomskotten.
    Detta borde ballistik kunniga svara på.
    Finns det någon bra information om detta från polisen?

  2. Tycker inte det är seriöst att påstå att Cantwell var oseriös i den debatten. Han anser att CP var mördaren, liksom Stockholms tingsrätt gjorde 1989, nästan hela Palmeutredningen gjort sedan 1987- är det oseriöst? Tycker snarare det är oseriöst att tro att man kan fälla någon annan än CP för mordet. Det har gått 29 år sedan mordet.

 4. Jag försöker febrilt slå upp vad ”complacent” heter på svenska, för jag tycker det beskriver inte bara Cantwell utan den övriga (kvälls)pressen under åren. Man liksom *stoltserar* med sin brist på intresse, sin brist på journalistisk ”näsa” och nyfikenhet… Ordboken säger ”självbelåten, egenkär, nöjd” men det täcker inte in den här grundläggande indolensen. Syns det mig.

  1. Ack ja. Ibland är engelskan överlägsen svenskan. Och jag håller verkligen med dig om att Cantwells attityd är väldigt representativ för en stor del av journalistkåren. Och då tänker jag egentligen inte i första hand på kvällspressen som ju ändå har en så stor fingertoppskänsla för vad läsarna är intresserade av att man faktiskt bränner av ett antal Palmelöp varje år.

  2. Redaktör Pettersson får gärna bidra till en kvalitetshöjning i ämnet. 🙂 I din högst läsvärda text om Allan Francovich så lovar du ju t ex att återkomma till Oswald Le Winter, alias Ibrahim Razin. Var han århundradets whistleblower, en simple bluff eller både och?

   1. Hubert, en verklig blast from the past…! Tack för påminnelsen. Jag ska samla mig och skriva det jag vet och tror om OLW på pressyltaredux.com så snart jag kan. En sak kan dock beskriva honom rätt väl: när man frågade honom vad han sysslade med körde han alltid en version av ”All-Cretans-are liars…”-modulen. Han sa: ”I work in disinformation”.

    1. Det tackar vi för! Anklagelserna om Natoinblandning i mordet i början av 90-talet tillhör ju en av de allra mest gåtfulla episoderna kring Palmemordet. Även om OLW arbetade med desinformation så var han ju synnerligen välinformerad. Natodokumentet som han prånglade ut nämner ju t ex en topphemlig organisation inom Nato (ACC) och placerar en viss Carl Algernon i den som svensk representant. ACC var knappast allmänt känd 1990 och inte heller att Algernon hade en bakgrund i svensk underrättelsetjänst.

     Historien blir inte mindre besynnerlig av att Olle Alsén och Göran Beckérus, som skrev om historien i DN, uppgav sig ha två av OLW till synes oberoende källor. Beckérus i DN 19920428:

     ”Samma historia har till sina huvuddrag också berättats av två andra
     personer med bakgrund i olika underrättelsetjänster. Veterligen har dessa
     personer ingen beröring med varandra eller med Razin.
     Deras berättelser överensstämmer, men har inte på någon vital punkt
     kunnat bekräftas.

     En av DN:s källor uppger till och med att han själv
     lyckats komma över och fotografera den agenda som, enligt Natospåret,
     skulle ha utlöst attentatet mot Palme.”

     I Ola Tunanders artikel ”Dual State: The Case of Sweden” identifieras den sistnämnda källan som en brittisk MI6-agent vid namn E.O. ”Mack” Falkirk.

     1. ”En av DN:s källor uppger till och med att han själv lyckats komma över och fotografera den agenda som, enligt Natospåret, skulle ha utlöst attentatet mot Palme.”

      Vilken agenda skulle det ha varit då som fanns som ett pappersdokument? Att Palme ville ta upp frågan om kärnvapenfri zon med ryssarna på sitt kommande besök? Eller var det någon annan agenda? Fanns det en kameraförsedd ”spejare” på Palmes kansli eller uppe på UD eller vad ska man tro? Låter isåfall som att en rysk spion var i farten och som ville misskreditera NATO…

       1. Det får vi tacka för, du är ju en av de få personer som kan yttra dig med viss auktoritet om Oswald Le Winter, denne mystiske figur som poppat upp som svårdefinierad och svårvärderad men givetvis mycket intresseväckande källa i Palmeutredningen.

  3. Något av den värsta typen som finns tycker jag. Tur att du finns Gunnar Wall! Gillar ditt ödmjuka sätt att skriva och hyser också den allra största beundran för hur du finlirar med modereringen av läsarkommentarerna och vilket tålamod du har när du bemöter dina läsare. Du välkomnar den liberala och öppna debatten på din hemsida men värnar det goda samtalet och åsiktsutbytet. Tycker allt att du är ett journalistiskt föredöme!

   Och SJÄLVKLART måste palmeutredarna fortsätta. Så länge mördaren kan finnas i livet, skall han jagas med alla blåslampor som står till buds är min åsikt. Det känns helt FEL att Palmes mördare fortfarande går fri på våra gator. Det stör mig väldigt att mördaren inte är fast.

   Men att den sydafrikanske polischefen Eugen De Kock sköt Palme? Knappast. Låter väldigt osannolikt. Nog sjutton hade polisen stenkoll på Arlanda dagen efter mordet? Om inte annat måste ju SÄPO ha haft stenhård koll på ANC:s folkriksdag och borde väl inte ha missat De Kocks närvaro i Stockholm isåfall? Nej, jag tror inte ett dugg på Eugen De Kock. OM De Kock nu inte hade några hemliga, svenska kontakter förstås som hade kunnat vara både villiga och kapabla att utföra en mordorder direkt från honom? Men hur skulle den kontakten isåfall ha sett ut? De hade ju knappast pratat mordplaner i en telefon och ännu mindre träffats i någon hotellfoaje?

 5. På begäran har jag nu ändrat fältet för snabbval av senaste kommentarer så att man ser de 15 senaste. Det är det maximala antalet jag kan välja. Förhoppningsvis underlättar det för den som besöker bloggen att se vad som hänt sedan sist.

 6. Kan man tänka så här? Om det var en väldigt stor konspiration så visste man att Palme skulle gå denna promenad, annars hade det inte varit mödan värt att vänta till detta tillfälle? Annars handlar det om få inblandade (kanske högst 5 personer)? Dvs någon kan ha förföljt Palme innan biobesöket för att tillkalla några extra medhjälpare under tiden bion pågick. Om nu sydafrikaner var inblandade, vad visste dom i förväg och varför verkar dom skylla på varandra? Är det naturligt att man börjar skylla på varandra när man tror att det börjar läcka eller är det endast ett sätt för att undvika fängelsedomar? Vad kan fortfarande vara intressant gällande PKK-spåret och CP? Sist men inte minst, verkar mordet varit så pass profesionellt att detta är nyckeln till att mordet var välplanerat?

 7. Jag saknar en bokstavskombination och det är RAF. Det vill säga den allra första terrororganisationen som tog på sig mordet redan under mordnatten via ett telefonsamtal. GW har väl lanserat en teori om att inte samtliga svenskar som hjälpte Baader-Meinhof 1974 med logistik o dyl blev avslöjade om jag inte minns fel? Att man därför borde titta närmare på den kretsen. OM Palmes mördare var ca 35 år gammal 1986 så var han i varje fall ung och kanske även politiskt extrem 12 år tidigare? Precis så som RAF.s svenska vänner var? GW:s teori tycker jag är ett smart spaningsuppslag.

 8. http://lennartremstam.blogspot.se/2015/04/lisbeth-palme-forhors-i-tingsratten-1989.html
  Läser man förhöret med Lisbeth Palme i Tingsrätten 1989 säger hon att hon sett 2 män:
  1. En person i blå täckjacka(GM) och en i beige klädsel vid byggbarackerna (ej Lars J).
  2. Det tar många minuter innan Lisbeth fattar att Olof har blivit skjuten, hon tror att det är några som leker med smällare och att Olof har fallit, hon tror det fortfarande i ambulansen: ”Palme har
  fallit” säger hon på LAC-bandet.
  3. Lisbeth tror inte att det finns någon GM dom första minuterna utan att Olof har fallit tack vare smällarna, men hon memorerar 2 män: GM + en man i beige klädsel längre in på Tunnelgatan, samma som limousinföraren ser.

 9. Det känns litet konstigt att det är jag som länkar till den här på bloggen, men vi som läser Gunnars blogg är nog mangrant intresserade av den här boken:

  http://www.semic.se/utgivning/Bokpresentationssida/?isbn=9789155262105

  Jag hajade till inför följande formulering: ”Han har fått kontakt med flera personer som valt att till sist berätta om vad de själva upplevt”

  Betyder det här att det finns flera tidigare okända vittnen av samma ”kaliber” som vittnet ”Johan”?

   1. Det är mycket som är konstigt med iaktagelser av poliser med Walkie-Talkies. Men hur man vrider och vänder så är det väl ett mycket högt spel ifall det var någon polis som var direkt inblandad i själva mordet? Jag tänker på risken att bli avslöjad av civilklädd polis. Därmed inte sagt att det inte var någon sorts märklig spaning på gång. En viktig iaktagelse (som man lätt glömmer) är den från korvkiosken. Inte när det gäller personen som gick bakom paret Palme utan de som gick före känns mer intressanta av en anledning. Om mycket handlar om vad som utspelade sig vid vid Grand och paret Palme blev förföljda därifrån så är det logiskt att gärningsmannen inte vågade slå till när paret Palme hade två personer som gick framför dom. Skandiamannen är ju också mycket mystisk. Men där kan samma argument användas igen, att risken var att bli iaktagen, när han klev ut från skandiahuset.

    1. Om gärningsmannen var den person som gick efter makarna Palme från bion, så är det spännande att fundera kring hur denna person hann bli mentalt förberedd. Det är inte särskilt troligt om han visste ifall makarna skulle promenera eller ta taxi. Man kan tänka sig att gärningsmannen blev tipsad om att Palme befann sig på bion och hann på så sätt bli förberedd. I andra änden med tipsaren (tipsarna?) så bör man varit väl medveten om att mördaren hade tillgång till en pistol som kunde hanteras ypperligt. Som framgått tidigare har jag varit tveksam till CP passande in på profilen men är såklart öppen för flera scenarier. Jag tycker även mötesscenariet är intressant och kan inte uteslutas, då jag bland annat ser den promenad som makarna företog sig som ovanlig och att gärningsmannen verkade befinna sig på brottsplatsen i god tid. Märkligt är också att makarna Palme inte hade livvakter och att flera vittnesuppgifter finns gällande poliser med walkie-talkies. Allt behöver naturligtvis inte ha ett samband men vissa uppgifter är säkerligen så pass graverande att det idag svårligen kan förklaras med hjälp av enbart tillfälligheter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.