För er som gillar ljudböcker – möt Per Juhlin, proffset som läst in Mörkläggning och annat jag skrivit

Per Juhlin (bilden) har läst in många av mina böcker om texter. Åtskilligt om Palmemordet men också om andra världskriget, politiska skandaler, brott och spionaffärer. Hur är det att vara inläsare av facklitteratur? I senaste avsnittet av podden Palmemordet delar Per med sig av sina erfarenheter. Samtalsledare är Tobias Henricsson och jag finns också med på ett hörn. FOTO: Privat.

DET SENASTE AVSNITTET av podden Palmemordet är ett samtal mellan i första hand Tobias Henricsson och Per Juhlin. Det är Per som läst in åtskilliga av mina ljudböcker, bland annat mastodontboken Mörkläggning som släppts i åtta delar av Bonnier Audio, här är del 1. Men han har också läst in betydligt kortare texter som jag skrivit, till exempel Watergate, Spionen Stig Wennerström och Döden i Hollywood.

Och så, för att ta ytterligare ett exempel som ligger min varmt och hjärtat, min bok om andra världskriget.

För den som lyssnat på Per Juhlin och uppskattar hans röst finns det mycket mer att välja på än sådant jag har skrivit. Han har till exempel läst in titlar av författare som Dick Harrison, Ola Larsmo och Wilhelm Agrell. Vanligtvis läser han in facklitteratur, vilket kräver en lite annan sorts inläsning än när det handlar om skönlitteratur. Här är en lista på de många titlar han läst in.

Per Juhlin berättar i podden för Tobias Henricsson om sin kärlek till sitt arbete men även om problem han kan stöta på som inläsare och hur han löser dem.

Och så blir det förstås en del Palmeprat. Jag finns också med i samtalet.

12 reaktioner på ”För er som gillar ljudböcker – möt Per Juhlin, proffset som läst in Mörkläggning och annat jag skrivit

 1. Det var ett trevligt och intressant samtal; ‘a change of pace’ för podden, om man säger. Han är riktigt bra, Juhlin, och kul att få lite insikter i inläsarens arbete och tankar.

 2. Hej Gunnar,

  Tack för trevlig och intressant diskussion med dig och Per Juhlin! Själv konsumerar jag både tryckta böcker, ljudböcker och e-böcker, och dessa tre varianter fyller lite olika syften.

  Jag önskar dig avslutningsvis lycka till med ditt pågående bokprojekt! Om jag uppfattade dig rätt i podden börjar du nu närma dig slutet, men själv vet jag från andra yrkesmässiga sammanhang att det kan vara nog så utmanande att få till det sista. Du riskerar med andra ord att ha många arbetsamma veckor eller månader framför dig.

 3. Juhlin är bra..fast jag är ju lite miljöskadad efter det att jag hörde Björn Granath läsa grejer i ”Kalla Kårar-Skräck i Sommarnatt” på radion tidigt 80-tal.
  Jag var i den åldern..då..där sinnesintrycken blir som mest intensiva och minnena därefter..förnimmer fortfarande hur skräckslagen jag var efter det att ”Vargen Finns” av Anderz Harning upplästs..fy f-n,på ett bra sätt..:-)
  Anderz Harning för övrigt förefaller mig vara en sorgligt bortglömd författare anno 2022..finns det någon kvar som minns honom?
  Nåväl..låter tankarna fara omkring lite bara.
  Juhlin borde läsa in Marc Pennartz bok ”Olof Palmes Sannolike Mördare”.
  Det är skada den bara finns på holländska..men å andra sidan så är det väl som det skall vara.Det skall vara in och ut och upp och ned när det gäller mordet på OP.
  Hypotes CA kvarstår som en stor blank lucka när det gäller litteratur om mordet på OP,detta trots att hypotesen varit en av huvudspåren sedan 1995 och trots att hyoptesen närmast stärks med tiden plus att nya uppgifter snart kommer att se dagens ljus enligt författare Pennartz själv.
  Det är en av alla förunderligheter i och omkring dådet den 28 Februari 1986.

 4. Apropos pod’en Palmemordet. Det seneste afsnit med Sonny Björk bringer nyt, synes jeg, specielt hans overvejelser om morder (amatør, tilfældigt vs professionel) og hans undren over, NFC havde revolver et halvt år til test. Det tyder på for ham, at den første, indledende inspektion af revolver kan han indikeret en forbindelse til kugler, en observation, der er gået videre til KP, som så overoptimistisk er gået ud i medierne og annonceret en opklaring af mordet:

  1. Det finns mig veterligt inget förundersökningsmaterial till stöd för Sonny Björks påstående om att NFC skulle ha ägnat sig åt vapensamlarens revolver i hela 1 ½ år. Handlingarna visar istället att det rör sig om cirka två månader.

   Resultatet av provskjutningarna av vapensamlarens revolver (grad 0) meddelades Palmegruppen 2018-02-19, det vill säga två år innan Krister Petersson utlovade att lösningen skulle presenteras inom några månader:
   https://drive.google.com/file/d/1vCGQHPqGOVvRFmItYU-RMbiKDo5zuqyg/view

   1. Om 19 feb är det datum som även PU och Christer Petersson får beskedet är det en dag efter hans optimistiska budskap i Veckans brott (18 feb). Skulle kanske förklara att det blev något mer modesta uttalanden efter det…..

    1. Nja, att Krister Petersson den 19 februari 2018 får beskedet att vapensamlarens revolver inte kan kopplas till mordet kan väl knappast förklara någonting om de anmärkningsvärda svängningarna i hans entusiasm vintern och våren 2020.

     1. Naturligtvis inte Gunnar (och Mikael B) – fick lite släpp och läste 18 feb 2020. Det var väl bekännelsebrevet o dna på frimärket som ”levde” då antar jag som den potentiella tekniska bevisning det talades om.

 5. Jag har precis lyssnat på de första fem minuterna av det nya förordet till Mörkläggning. Jag blev inte besviken! Du förnekar dig aldrig ( och det gör inte Per Juhlin heller för den delen )!

  Det var verkligen skrivet med en stark känsla för historiens vingslag, det känner inte minst vi som var med på den tiden… Så mycket som har blivit annorlunda!

  En rolig detalj angående Monica Z och sången ” var blev ni av, ljuva drömmar…”:

  När Olof Palme besökte Hässleholm den 12 mars 1985 ( samma dag som Gorbatjov blev Sovjets ledare! ), var Monica Z med och sjöng denna låt innan Palme höll sitt anförande.

  Jag satt bland publiken och undrade varför de valde en så pessimistisk låt vid ett sådant tillfälle…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.