För er som gillar ljudböcker – möt Per Juhlin, proffset som läst in Mörkläggning och annat jag skrivit

Per Juhlin (bilden) har läst in många av mina böcker om texter. Åtskilligt om Palmemordet men också om andra världskriget, politiska skandaler, brott och spionaffärer. Hur är det att vara inläsare av facklitteratur? I senaste avsnittet av podden Palmemordet delar Per med sig av sina erfarenheter. Samtalsledare är Tobias Henricsson och jag finns också med på ett hörn. FOTO: Privat.

DET SENASTE AVSNITTET av podden Palmemordet är ett samtal mellan i första hand Tobias Henricsson och Per Juhlin. Det är Per som läst in åtskilliga av mina ljudböcker, bland annat mastodontboken Mörkläggning som släppts i åtta delar av Bonnier Audio, här är del 1. Men han har också läst in betydligt kortare texter som jag skrivit, till exempel Watergate, Spionen Stig Wennerström och Döden i Hollywood.

Och så, för att ta ytterligare ett exempel som ligger min varmt och hjärtat, min bok om andra världskriget.

För den som lyssnat på Per Juhlin och uppskattar hans röst finns det mycket mer att välja på än sådant jag har skrivit. Han har till exempel läst in titlar av författare som Dick Harrison, Ola Larsmo och Wilhelm Agrell. Vanligtvis läser han in facklitteratur, vilket kräver en lite annan sorts inläsning än när det handlar om skönlitteratur. Här är en lista på de många titlar han läst in.

Per Juhlin berättar i podden för Tobias Henricsson om sin kärlek till sitt arbete men även om problem han kan stöta på som inläsare och hur han löser dem.

Och så blir det förstås en del Palmeprat. Jag finns också med i samtalet.

25 reaktioner på ”För er som gillar ljudböcker – möt Per Juhlin, proffset som läst in Mörkläggning och annat jag skrivit

 1. Det var ett trevligt och intressant samtal; ‘a change of pace’ för podden, om man säger. Han är riktigt bra, Juhlin, och kul att få lite insikter i inläsarens arbete och tankar.

 2. Hej Gunnar,

  Tack för trevlig och intressant diskussion med dig och Per Juhlin! Själv konsumerar jag både tryckta böcker, ljudböcker och e-böcker, och dessa tre varianter fyller lite olika syften.

  Jag önskar dig avslutningsvis lycka till med ditt pågående bokprojekt! Om jag uppfattade dig rätt i podden börjar du nu närma dig slutet, men själv vet jag från andra yrkesmässiga sammanhang att det kan vara nog så utmanande att få till det sista. Du riskerar med andra ord att ha många arbetsamma veckor eller månader framför dig.

 3. Juhlin är bra..fast jag är ju lite miljöskadad efter det att jag hörde Björn Granath läsa grejer i ”Kalla Kårar-Skräck i Sommarnatt” på radion tidigt 80-tal.
  Jag var i den åldern..då..där sinnesintrycken blir som mest intensiva och minnena därefter..förnimmer fortfarande hur skräckslagen jag var efter det att ”Vargen Finns” av Anderz Harning upplästs..fy f-n,på ett bra sätt..:-)
  Anderz Harning för övrigt förefaller mig vara en sorgligt bortglömd författare anno 2022..finns det någon kvar som minns honom?
  Nåväl..låter tankarna fara omkring lite bara.
  Juhlin borde läsa in Marc Pennartz bok ”Olof Palmes Sannolike Mördare”.
  Det är skada den bara finns på holländska..men å andra sidan så är det väl som det skall vara.Det skall vara in och ut och upp och ned när det gäller mordet på OP.
  Hypotes CA kvarstår som en stor blank lucka när det gäller litteratur om mordet på OP,detta trots att hypotesen varit en av huvudspåren sedan 1995 och trots att hyoptesen närmast stärks med tiden plus att nya uppgifter snart kommer att se dagens ljus enligt författare Pennartz själv.
  Det är en av alla förunderligheter i och omkring dådet den 28 Februari 1986.

 4. Apropos pod’en Palmemordet. Det seneste afsnit med Sonny Björk bringer nyt, synes jeg, specielt hans overvejelser om morder (amatør, tilfældigt vs professionel) og hans undren over, NFC havde revolver et halvt år til test. Det tyder på for ham, at den første, indledende inspektion af revolver kan han indikeret en forbindelse til kugler, en observation, der er gået videre til KP, som så overoptimistisk er gået ud i medierne og annonceret en opklaring af mordet:

  1. Det finns mig veterligt inget förundersökningsmaterial till stöd för Sonny Björks påstående om att NFC skulle ha ägnat sig åt vapensamlarens revolver i hela 1 ½ år. Handlingarna visar istället att det rör sig om cirka två månader.

   Resultatet av provskjutningarna av vapensamlarens revolver (grad 0) meddelades Palmegruppen 2018-02-19, det vill säga två år innan Krister Petersson utlovade att lösningen skulle presenteras inom några månader:
   https://drive.google.com/file/d/1vCGQHPqGOVvRFmItYU-RMbiKDo5zuqyg/view

   1. Om 19 feb är det datum som även PU och Christer Petersson får beskedet är det en dag efter hans optimistiska budskap i Veckans brott (18 feb). Skulle kanske förklara att det blev något mer modesta uttalanden efter det…..

    1. Nja, att Krister Petersson den 19 februari 2018 får beskedet att vapensamlarens revolver inte kan kopplas till mordet kan väl knappast förklara någonting om de anmärkningsvärda svängningarna i hans entusiasm vintern och våren 2020.

     1. Naturligtvis inte Gunnar (och Mikael B) – fick lite släpp och läste 18 feb 2020. Det var väl bekännelsebrevet o dna på frimärket som ”levde” då antar jag som den potentiella tekniska bevisning det talades om.

 5. Jag har precis lyssnat på de första fem minuterna av det nya förordet till Mörkläggning. Jag blev inte besviken! Du förnekar dig aldrig ( och det gör inte Per Juhlin heller för den delen )!

  Det var verkligen skrivet med en stark känsla för historiens vingslag, det känner inte minst vi som var med på den tiden… Så mycket som har blivit annorlunda!

  En rolig detalj angående Monica Z och sången ” var blev ni av, ljuva drömmar…”:

  När Olof Palme besökte Hässleholm den 12 mars 1985 ( samma dag som Gorbatjov blev Sovjets ledare! ), var Monica Z med och sjöng denna låt innan Palme höll sitt anförande.

  Jag satt bland publiken och undrade varför de valde en så pessimistisk låt vid ett sådant tillfälle…

 6. Hej Gunnar!
  Två snabba: vad tycker du om Mattes youtube-kanal, kan du skriva ett inlägg om den?
  Vad tror du om Palme-avslöjandet som ska presenteras 10 juni?

  1. Hej thorhan,
   jag har inte fördjupat mig i Mattes Youtubekanal och jag tycker inte om att uttala mig innan jag studerat något ordentligt. Och jag planerar inte att skriva ett inlägg om den, det finns annat som är mer angeläget för mig att jobba med. Det mesta av det jag sysslar med nu kommer inte att synas på bloggen den närmaste tiden. eftersom det handlar om arbete med en bok – redan försenad – som jag har på gång.

   Vill du diskutera något särskilt påstående från Matte så är du välkommen att återkomma.

   Och vad gäller Palmeavslöjandet som Otto Ekevi lovat att presentera den 10 juni tror jag ingenting. När vi vet vad det är har jag säkert åsikter.

 7. thorhan.
  Vi har en ny generasjon undersøkende journalister som arbeider i Palmekomplekset og bruker sine Youtube-kanaler for å formidle sine resultater: Mest kjent er Otto Ekevi, Jeremiah Karlsson og en profil som arbeider med audio-problematikk og kaller seg ”Matte”. De to førstnevntes innslag er preget av saklighet og kritisk spørrende prøving av materialet. Annerledes med profilen «Matte» som presenterer kategoriske påstander, saklig tilbakevist av for eksempel Jeremiah Karlsson: At det «kan» ha vært to skyttere til stede i korsningen Sveavägen/Tunnellgatan, betyr nødvendigvis ikke at det har vært det! At man man ennå ikke har gitt opp en del gammel ”skapmat”, får være så sin sak! (Lisbets kappe, kulene som kan være utplassert, 2 eller 3 skudd osv)
  Nå har Otto Ekevi (og Matte?) lagt ut ”teasere” som forespeiler følgerne oppsiktsvekkende informasjon og avsløringer i forbindelse med toårsdagen for nedleggingsbesluttningen den 10. juni. Det skal bli spennende å se hva de kommer opp med! Når det gjelder «Matte»s audioanalyser, kan det kanskje for bloggens lesere være nyttig å se dokumentaren om drapet på Emilie Meng. Her er det interessante uttalelser av lyd-eksperten Søren V. Legarth. Han gikk igjennom lydfiler/opptak etter en ulovlig avlytting av en som var mistenkt i dette tragiske mordet sommeren 2016. Et opplagt sammenligningsgrunnlag når man «ekstraherer» og tolker bakgrunnsstemmer i LAC-bandet. For øvrig er det bare hilse nye journalistiske krefter velkommen. Vi ser fram til 10. juni.

  1. Lars Tore,
   vad är det för en dokumentär om mordet på Emilie Meng som du nämner? Är det något som svenska tittare har möjlighet att se? Om det är denna serie så krävs det att man loggar in med Bank-ID för att styrka att man är bosatt i Norge om man vill se den.

   1. Gunnar,
    ja, det er denne serien jeg ,mener. Jeg vet ikke om det er mulig – eller tillatt- å legge ut en lenke til den aktuelle episoden. Hele serien er jo severdig og aktuell med tanke på det som vel kan karakteriseres som et fullstendig polisiært sammenbrudd i en savnetetterforskning. Det interessante i Palmekonteksten er et kritisk blikk på de mulighetene som eventuelt kan ligge i den metoden youtubeprofilen ”Matte” bruker for å finne ”bakgrunnsstemmer” i LAC-bandet. I sine publiserte innslag hevder han å registrere både et tredje skudd og gjerningsmenn som kommuniserer etter at Larmcentralen er oppringt. Jeg er helt analfabet på denne typen analyser, altså kriminalteknisk lydarbeid – audio forensics – men jeg ser fram til en diskusjon om de resultatene som ”Matte” presenterer.
    I Meng-saken gikk privatpersoner i gang med avlytting av et kjellerom til en person som var mistenkt for å holde den savnede Emilie Meng fanget. Flere personer mener å høre både bankelyder og rop om hjelp, og personen som oppfanges på avlyttingsutstyret presentere seg som Emilie Meng. Når lydfilen kommer til audioteknikeren Søren V. Legarth, hører han ingenting! Jeg skriver ikke dette for å dømme ”Matte”s analysearbeid nord og ned, kun for å trekke inn en sammenligning i et usedvanlig vanskelig kriminalteknisk felt. Det er også brukt audio forensics i Lørenskogsaken uten at resultatene er offentliggjort.

    1. Lars Tore,
     tack för svar. Det är fullt lagligt att publicera en länk till den aktuella episoden. Men om jag inte kan styrka med Bank-ID att jag bor i Norge så kan jag inte se episoden. Regeln har förstås att göra med att TV-bolag ibland bara har rättigheter att visa material i det egna landet. Ett sätt att kringgå det är att använda en VPN-tjänst så att det ser ut som om datorn eller mobilens som används för att titta på programmet befinner sig i det aktuella landet. Metoden att kräva identifiering med Bank-ID är uppenbarligen ett sätt att stoppa det sättet att skaffa sig tillgång till materialet.

     Men det kan ju tänkas att dokumentärserien dyker upp någon annanstans. Det som kallas audio forensics är ju ett intressant ämne som har sin betydelse för tolkning av viktigt material i Palmeutredningen.

     1. Gunnar,

      Om du använder VPN – och kör med en norsk ip-adress – kommer det inte någon förfrågan om bank-ID. Jag provade nyss, och det gick alldeles utmärkt att titta!

      1. Tack för informationen. Det var intressant.

       TILLÄGG: I vissa fall identifierar NRK den norska IP-adressen som en VPN-tjänst och uppmanar användaren att stänga av den. Då är det stopp i alla fall.

       1. Ja, det är sant, Gunnar. Ibland får man prova ett antal gånger innan det går. Detsamma gäller för övrigt även för BBC och många andra tv-stationer med sevärda program. Men trägen vinner – för det mesta.

        Emilie Meng-serien verkar, som Lars Tore säger, sevärd ur ett palmeordsperspektiv, och i ljuset av de senaste vändorna med ljudtekniker som hör lite av varje. Vi får se (och höra) vad som händer den 10 juni…

        1. Carl Ebbesson,
         takk for oppklarende og formidlende opplysninger. Fint å se at det finnes ekspertise i bloggen som er på plass når det gjelder de begrensningene – i hvert fall jeg- har på dette området. Jeg regner med at det stort sett gjelder min generasjons journalister. Derfor er åpenhet nå viktig: Hva kan hentes ut av det kriminaltekniske lydarbeidet? Har det noen betydning for vår forståelse av det som hendte denne tragiske kvelden i 1986? Det finnes åpenbart et tidsskille i journalistisk tenkemåte. Mediefilosofen Marshall McLuhan setter begrep på dette: ”The medium is the message” – altså det mediet vi bruker bestemmer også en del av budskapet. Et nytt medium, som korte innslag på Youtbe, har også en innvirkning på vår, og ikke minst, nye generasjoners forståelse av palmemordet. Det vi vel skal slå fast med hundre prosents sikkerhet er at vi har med en fysisk hendelse å gjøre: En statsminister i et fredelig nordisk land skytes ned på åpen gate. Vi vet ikke hvem som gjorde det og ikke hvorfor. Spørsmålene står der – og når vi kommer til punktet hvorfor man skal interessere seg for palmekomplekset er svaret åpenbart: Vi lever i en verden der kun åtte prosent av landene som har signert FNs deklarasjon om menneskerettigheter er demokratier i utvikling. Demokratier i utvikling betyr åpenhet og ytringsfrihet, også kritikk av myndighetene. Det vil si at ytringsfrihet, som er en fundamental rettighet, I de skandinaviske land har heldigvis dette vært en virkelighet- i hvert fall i navnet. Gunnar Walls blogg er et eksempel på dette som i Norges Grunnlov av 1814 er nedfelt i den berømte paragraf 100: ”Ytringsfrihet bør finne sted”. Hvorvidt dette har vært et faktum, eller for den del ivaretatt, er en annen diskusjon. Mitt poeng er at dette idealet opprettholdes. Når vi kommer til palmekomplekset, er dette en vedvarende diskusjon. Vi har hatt en diskusjon mellom ”de gamle (Lars Borgnäs og Gunnar Wall m.fl.) – og nye stemmer som går inn i en diskusjonen. Jeg lytter til denne samtalen .

 8. Do you have an idea of the title of your new book on palme murder??? Don’t erase my comment and answer please!!!

  1. Dear Elisa,
   you and the signature Danilo Miglore have written countless postings to my blog, asking about the title of my coming book. I have answered this before when I quite simply wrote: Maybe something with ”Palme”. Or something with ”murder”. Or something else.

   Since then you and DM have repeated the same question over and over again just as if you hadn’t understood my answer. And I have routinely sent your comments to the waste basket. When my book is coming I will tell about it on my blog. And I will surely inform my readers about its title.

   The publication of your comment this time is an exception, just because I happened to be in a good mood.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.