Snart höjs priset på min första Palmebok Mörkläggning

I MÅNADSSKIFTET FEBRUARI-MARS höjer förlaget priset på Mörkläggning – statsmakten och Palmemordet. Det är min första bok om Palmeutredningen, och den upplaga som nu finns att köpa är uppdaterad 2020 efter utredningens nedläggning.

Den som vill skaffa sig en initierad bild av de första årens utredande – med alla skandaler och direkta lagbrott från olika företrädare för rättsväsendet – hittar nog ingen bättre källa.

Här skildras utförligt det första katastrofala året under Holmér inklusive Säpos olagliga avlyssningar som delvis bedrevs i samarbete med amerikanska CIA. Här beskrivs också, närmast dag för dag, Ebbe Carlssonaffären som bland annat ledde till att en justitieminister, en rikspolischef och en säpochef fick avgå – plus att Ebbe själv och flera av hans medarbetare dömdes för smuggling av avlyssningsutrustning.

Och här finns även en genomgång av hur åtalet mot Christer Pettersson byggdes upp med skandalösa metoder – och föll samman.

Mörkläggning tilldelades Grävande journalisters pris Guldspaden 1998. Den nya upplagan är på 1 005 sidor. Boken är inbunden med skyddsomslag och har notapparat, källförteckning och register.

Sagt om boken

”En tung, obeveklig utredning av Palmeutredningarna… ’Mörkläggning’ är lika grundlig som den är förfärande i sitt blottläggande av Statsmakten och Palmemordet, en förbindelse som också är bokens undertitel… … ett rejält, gediget och fullständigt hederligt stycke journalistiskt hantverk.”

Ragnar Strömberg i Aftonbladet 2.4.97.

”En imponerande bok… en kraftansamling som överträffar det mesta… Vad Wall skildrar är en regering i långt gånget moraliskt förfall, som lägger sig i polisens och åklagarnas arbete och intrigerar på alla nivåer… Man kan se boken som en sorts lektion i demokrati.”

Bo G Andersson i Grävande Journalisters tidskrift Scoop nr 2/97.

”Wall blottlägger det kollektiva fiasko som de inblandade i mordutredningen gemensamt bär ansvaret för.”

Kjell-Olof Bornemark i riksradions deckarmagasin Deadline 9.4.97.

”Wall har följt utredningen med en systematik som gör hans bild svår att vifta undan. Han vrider och vänder på alla yttranden som aktörerna fällt och gör åtminstone en sak fullständigt klar… Praktiskt taget alla inblandade myndighetspersoner ljuger eller döljer sanningen om den är på minsta sätt olämplig, ända fram till den punkt där de överbevisas.”

Lars Linder i Dagens Nyheter 1.4.97.

”En bok som överskuggar det mesta som skrivits i ämnet… Gunnar Walls bok rispar sönder mörkläggningen; det är en demokratisk bedrift.”

Curt Bladh i Sundsvalls Tidning 23.2.97.

Recensioner av andra upplagan

”… författaren Wall är som alltid tålmodig och lugn när han bit för bit avtäcker den ena tokigheten efter den andra. Han lånar Alfred Hitchcocks regiteknik när denne instruerade sina skådespelare: ”Det är inte du som ska vara livrädd, det är publiken.” Precis så fungerar Walls bok på mig. Själv blir han sällan, om ens någonsin, förbannad genom de 1.000 sidorna. Jag som läsare är ständigt i affekt. Det är skickligt gjort. Det är gestaltning på hög nivå. Och spännande är det.”

Leif Strandberg på bloggen Lindelöf Nu 22.10.20.

”Gunnar Wall redovisar fakta. På grundval av fakta skapar han sammanhang. Också hans hypotetiska resonemang, när de förekommer, är förankrade i fakta; och därför alltid intressanta och meningsfulla.
Wall är en grävande samtidshistoriker med en betryggande källkritisk hållning. ”

Redaktionen på nättidningen eFolket 30.10.20.

”Boken präglas av mycket hög källkritisk medvetenhet. Wall ställer skarpa frågor och analyserar förtjänstfullt trovärdigheten i vittnesmål. Språket i boken är journalistiskt. Researchmässigt är boken en bragd.”

Mats K G Johansson i BTJ-häftet nr 2 2021. (BTJ-häftet är en recensionstidskrift som vänder sig till bibliotek, universitet och andra företag och organisationer.)


Om du tänker köpa Mörkläggning finns det alltså en poäng med att göra det nu, så blir det billigare. Lättast köper du boken via nätbokhandlar som Adlibris eller Bokus. Men du kan givetvis också be din lokala bokhandlare beställa hem den.

5 reaktioner på ”Snart höjs priset på min första Palmebok Mörkläggning

  1. Gunnar,

    Jag har en fråga eller ett förslag, som jag tror skulle underlätta läsning/debatt på bloggen: Medger WordPress att du kan byta ut vänsterkantens månadslista mot en lista över publicerade bloggposter? Eller går det kanske att ha bägge delarna?

    Det pågår nämligen ofta debatt i tre eller fyra trådar samtidigt, men listan över de senaste kommentarerna är inte så lång. Är man borta några dagar från bloggen så har de inlägg man intresserade sig för vid förra besöket, eller själv skrev, vanligen försvunnit ur listan. Minns man då inte vilken tråd de låg i, och om den tråden inte fortfarande diskuteras, blir det svårt att hitta dem igen.

    I skrivande stund ryms det exempelvis bara inlägg från två trådar i listan över de senaste kommentarerna (”Ny hemsida” och ”Kom till Uppsala”). För några dagar sedan pågick diskussion också i en tredje tråd, men jag minns varken vad den heter eller vilken månad den publicerades. Kanske var det någon av ”Allmänna frågor”-trådarna.

    Funnes det en lista över, säg, de tio senaste posterna (oavsett publiceringsmånad) vore det nog mycket enklare att hitta rätt tråd. En annan möjlighet vore om det ginge att förlänga listan över de senaste kommentarerna, från dagens 15. Om den täcker in fler inlägg ökar också chansen att den innehåller inlägg ur flera trådar. Man kunde då enklare hitta tillbaka till rätt tråd, även efter några dagars bortavaro.

    Hoppas detta var begripligt!

    1. Madam,
      det du skriver är helt begripligt för mig. Jag har tidigare försökt att ställa in funktioner för att göra det så lätt som möjligt för läsare att följa debatten, tyvärr utan att lyckas bättre än som det ser ut just nu.

      Det finns olika betalversioner av WordPress och får att få någorlunda kontroll över alla funktioner som kan vara intressanta får jag betala rätt mycket. Det skulle jag behöva kompensera genom att ta betalt för att ta del av bloggen. Hittills har jag inte gett mig på något sådant. Vi får se längre fram.

      Men det kan givetvis tänkas att det finns saker jag kan göra även i den här versionen. Den som har konkreta tips är välkommen att höra av sig. Men skriv i så fall gärna i någon lämplig tråd, till exempel Praktiska frågor och svar.

      Och för att förtydliga: jag kan lätt redigera innehållet i era kommentarer men det är avsevärt svårare att flytta dem, så sådant gör jag inte. Så får att uppnå den form av överskådlighet som du eftersträvar, Madam, tänk gärna även på detta. Jag dubbelpublicerar nu mitt svar till dig i den här frågan, så att det även ligger under Praktiska frågor och svar. Den som vill kommentera, gör det gärna i den tråden.

  2. Grattis till Gunnar till nomineringen av ”Rättskandalen” till Guldspaden. Även om du inte vinner kommer fler att ta del av ditt verk och inte minst den rättsvidriga avslutningen på utredningen där Engström får postumt upprättelse.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.